09 Ekim 2019 20:07

Devlet okullarında ayrımcılık büyüyor

Eğitim Sen Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Sultan Saygılı, devletin imam hatiplerle diğer okullar arasında yaptığı ayrımcılığı yazdı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sultan SAYGILI*

Devlet, kendi okulları arasında ayrım yapıyor! Bir tarafta öğrenciler 40-50 kişilik sınıflara, ikili eğitime mahkum edilirken, diğer tarafta ise 12-13 kişilik sınıflarda imam hatiplerde ısrar ediliyor. Okullar büyük bir plansızlık örneği olarak inşa edilmekte.

BAHÇESİNDE İNŞAAT OLAN OKULLAR

Öğrenciler zamanlarının büyük bölümünü okullarda geçiriyor. Bu yüzden okul binaları yapılırken coğrafi şartlar göz önünde bulundurularak planlama yapılmalı, her türlü değişikliğe uygun esnek mimari tarz düşünülmelidir. Çünkü okul binaları yapıldıktan sonra binada değişiklik yapılması çoğu zaman ihtiyacı karşılamamakta, eğitim ve öğretimi aksatmaktadır.

Ankara’nın Mamak ilçesinde 3 yıl önce yapılan okullardan iki örnek bu açıdan oldukça önemli. Şehit Hasan Altun Ortaokulu ve Ahmet Yesevi Ortaokulu, eğitime başladıktan iki yıl sonra ikili eğitime geçmiş, üstelik 40 kişilik sınıflarda eğitime devam etmiştir. Şehit Hasan Altun Ortaokulu çevre ihtiyaçları düşünülmeden 28 derslik olarak yapılmış, 3 yıl sonra bahçesine yeni 5 katlı bir bina inşa edilerek şimdilik geçici çözümler üretilmektedir. Aynı ilçede Kınık İlkokulu, Açıkalın İlkokulu, Ergenekon İlkokulu ve Demirlibahçe İlkokullarında görüldüğü gibi yeni inşa edilmesine rağmen öğrenciler için daha ilk günlerde sorun olmaya başlamıştır. Zaten dar olan okul bahçeleri, inşaat çalışmalarıyla daha da daralmaktadır. Öğrenciler, bahçesinde inşaatı süren okullarda eğitim öğretime bir yığın sorunla devam etmektedir.

Eğitim alanında ve okulların inşasındaki bu öngörüsüzlük ya da bilinçli yapılan çalışmalar, bu eğitim yılında da karşımıza çıkmaya devam ediyor. 2019’da tam gün eğitime geçileceğinden bahsedilirken, özellikle Anadolu liselerinde kapasitenin üstünde öğrenci alımı ve kontenjan artırımına gidildi. Diğer tarafta ise imam hatip okullarının açılması için teşviklere, öğrencilerin talep etmemesine rağmen imam hatipte ısrarcı olmaya devam edildi. Mamak Çağrı Bey Anadolu Lisesi, yeni sınav sisteminden önceki yıllarda, ilçe genelinde sıralamada ilkler arasında yer alırken, yeni uygulama ile 38-40 kişilik sınıflarda ikili eğitime geçmiş, bu durum öğrencilerde olduğu kadar öğretmenlerde de hoşnutsuzluk yaratmıştır. İkili eğitime geçmeyen okullarda ise sınıf mevcutları 40’ın üzerindedir.

İMAM HATİPE DÖNÜŞÜNCE YARIYA DÜŞTÜ

İmam hatip lisesine dönüştürülmeden önce 1100 civarında öğrencisi olan Şehit Nuri Pamir Anadolu Lisesinin mevcudu, imam hatibe dönüştürüldükten sonra 500’ün altına düştü. Şu an 12-13 kişilik sınıflarda tekli eğitim veriliyor. Devletin her tür olanağı sunmasına karşın doldurulamayan imam hatiplerin sayısı, Anadolu lisesi ihtiyacına rağmen artmaya devam ediyor. İmam hatip liselerinde karma eğitim sisteminden vazgeçilerek, kız ve erkekler ayrı sınıflarda, ayrı koridorlarda eğitim görüyor.

İktidarın kendi ihtiyaçlarına uygun bu eğitim modeli; ikili eğitime geçmesine rağmen kalabalık sınıflar, 6-7 katlı bahçesiz okul binaları, diğer yanda ise her türlü olanağa sahip imam hatipler ve özel okullara yapılan teşvikler olarak karşımıza çıkıyor. Bu ayrımcılık karşısında karartılan ise çocuklarımızın geleceği oluyor.

* Eğitim Sen Ankara 1 No’lu Şube Başkanı

ÖNCEKİ HABER

Sakarya'da iş cinayeti: İşyerinin çatısını tamir etmek isteyen bekçi düşerek öldü

SONRAKİ HABER

İzmit Belediyesinde çalışan muhtarın işe gelmeden maaş aldığı ortaya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...