09 Ekim 2019 13:03

Meksikalılar, kaybedilen 43 öğrenci için adalet istiyor

İsveç'in başketi Stockholm'de, Meksika Büyükelçiliği binası önünde yapılan gösteride 2014 yılında Meksika'da kaybedilen 43 öğrenci için adalet istendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç'in başketi Stockholm'de yapılan gösteride 2014 yılında Meksika'da kaybedilen 43 öğrenci için adalet istendi.

Meksika Büyükelçiliği binası önünde gerçekleşen eylemde kaybolan öğrencilerin resimleri ile akibetlerinin açıklanmasını talep eden döviz ve pankratlar taşındı.

Göstericiler, sık sık ”Canlı aldınız, canlı geri istiyoruz”, ”43 öğrenciye adalet”, ”Adalet istiyoruz” sloganları attı.

Evrensel’e açıklamalarda bulunan eylemcilerden Ilich Galdamez, bundan 5 yıl önce Guerrero eyaletinin Igula kentinde polisin gözaltına aldığı 43 öğrencinin akibetlerinin hâlâ bilinmediğini söyledi.

Eski Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto’nun konunun araştırılması bir yana üzerini kapatmak için her şeyi yaptığını belirten Galdamez, ”Öğrencileri gözaltına alan polisler ve olayı soruşturmada usülsüzlük yapan savcılar hakkında yapılan yüzlece suç duyurusuna takipsizlik kararı verildi” dedi.

Yeni Devlet Başkanı Anders Manuel Obrador’un seçilmeden önce konunun açığa çıkarılacağı ve sorumların yargılanacağı sözünü verdiğini hatırlatan Galdamez, ”Obrador’un göreve başlamasının üzerinden bir yıla yakın bir süre geçmesine rağmen soruşturmada ilerleme sağlanamadı. Geçen hafta sıfırdan başlanarak 43 öğrencinin kaybolma olayının yeniden ele alınacağı açıklandı. Bu karar olumlu ama biz bir an önce soruşturmanın başlamasını talep ediyoruz” şeklinde konıuştu.

Galdamez, kaybolanların ailelerinin konuyu sürekli gündeme getirdiklerini ve çocuklarının akibetlerinin açıklanması için etkinlik ve eylem yaptıklarını belirttikten sonra 43 öğrenciye ne olduğunun ortaya çıkarılmasının önemine şu ifadelerle dikkat çekti: Arjantin’de faşist cuntadan sonra 30 bin kişi, Şili’de Pinochet döneminde 3 bin kişi kaybedildi ama Meksika’da kaç insanın kaybedildiğini kimse bilmiyor. Bazıları 10 bin, bazıları da 80 bin kişinin kaybedildiğini söylüyor. Bu nedenle 43 öğrenciye ne olduğu açıklığa kavuşturulabilirse bu, tüm kayıpların akibetleri için yeni bir süreci başlatabilir.

ÖNCEKİ HABER

Trump: ABD Türkiye'nin operasyonunu onaylamıyor

SONRAKİ HABER

Sakarya'da iş cinayeti: İşyerinin çatısını tamir etmek isteyen bekçi düşerek öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...