09 Ekim 2019 08:03

Sendikalar ve meslek odaları: Halkın cebinden elinizi çekin, zamlar geri alınsın

Ankara Ulus Meydanı'nda bir araya gelen sendika ve meslek odalarının Ankara şube ve temsilcilikleri, yapılan zamların geri alınması ve emekçileri gözeten bir ekonomi talebiyle basın açıklaması yaptı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Ankara Ulus Meydanı’nda bir araya gelen sendika ve meslek odalarının temsilcileri, "Halkın cebinden elinizi çekin, zamlar geri alınsın" pankartı açtı, Suriye'ye yönelik askeri operasyon planına karşı çıktıklarını belirterek “Savaşa değil, emekçiye bütçe” dedi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ankara Bölge Temsilciliği, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara Şubeler Platformu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ankara İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Ankara Tabip Odası (ATO), Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) temsilcileri, Ulus Atatürk Heykeli önünde basın açıklaması yaptı.

MA'nın haberine göre, ATO Başkanı Dr. Vedat Bulut'un yaptığı açıklamada “Siyasi iktidar, savaşçı politikalar nedeniyle artan savaş harcamalarını finanse edebilmek için bütçe içi ve dışı kaynakları zorlamaktadır. AKP-MHP iktidarının ciddi bir mali kriz içine sürüklendiği açıktır. Bu yılın ilk altı ayında, Hazine ve Maliye Bakanlığının resmi verilerine göre bütçe açığı 79 milyar liradır. Hükümetin yarattığı ve hazineye yüklediği borçların faizleri bile ödenemez hale gelmiştir. Tüketim maddelerine bindirilen vergiler ve zamlar emekçiyi, işçiyi ezmiştir. Emekçilere, işçilere bütçe açığı bahane olarak gösterilmektedir” diye konuştu.

"ENFLASYON RAKAMLARI SAHTE"

Kamu emekçilerinin ücretlerine 2019 yılında yüzde 12, 2020 yılı için ise yüzde 8 zam yapmayı reva görenlere seslendiklerini vurgulayan Bulut, “Sizin açıkladığınız enflasyon rakamları sahtedir ve bunu kendi ödeneklerinize, maaşlarınıza yaptığınız zamlardan anlamak kolaydır. Kendi gelirlerine, ödeneklerine, örtülü ödeneklerine yüzde 50'nin üzerinde zam yapanlar, halka açlığı, yoksulluğu dayatmaktadır. Kendileri israf içinde olup yetim hakkı yiyenler, bütçeyi hortumlayanlar yüzde 99’luk halk kitlelerine şükretmeyi tavsiye etmektedir” ifadelerini kullandı.

Dr. Vedat Bulut, taleplerini şöyle sıraladı:

  • Son 15 yılın zamları karşısında eriyen ücretler acilen telafi edilmelidir.
  • Kamu kurum ve kuruluşlarında liyakatsiz, yandaş ve israfa yol açan yönetim anlayışı derhal terk edilmeli ve kanun dışı harcamalar idarecilere rücu edilmelidir.
  • Tüm emekli aylık ve gelirleri derhal asgari ücret düzeyine çıkarılmalı, asgari ücretin altında emekli aylığı ve geliri olmaması için yasal düzenleme yapılmalıdır. Emekli aylık ve gelirlerine, sadece enflasyon değil milli gelir artışı da dikkate alınarak zam yapılmalıdır.
  • Eğitim, sağlık ve benzeri kamusal hizmetlerden alınan bedeller kaldırılarak eğitim, sağlık tümüyle ücretsiz olmalıdır. Varlık Fonu, Kredi Garanti Fonu, Savunma Sanayi Fonu gibi kamuoyu denetimi dışına ‘kaçırılmış’ uygulamalar sonlandırılmalı ve derhal kamuoyu denetimine açılmalıdır. Kamusal hizmet ve üretim alanında istihdam oluşturulup işsizlik önlenmelidir. İşsizlik sigortası fonu sadece işsizlere aittir, bu fonun yağmalanması durdurulmalıdır.
  • Vergideki adaletsizliğe son verilmeli, çok kazanandan çok vergi alınan, asıl olarak kârın/rantın/faizin vergilendirilmesine dayanan bir vergi sistemi kurulmalıdır. Türkiye’nin en büyük şirketlerinin, en zengin ailelerinin, partili/yandaş patronların vergi borçlarını büyük oranda sıfırlayan kararlar derhal iptal edilmelidir.
  • Devlet idaresindeki akıl dışı harcamalar ve savurganlık son bulmalıdır.
  • Bugün için işçileri, emekçileri ezen egemen sınıfa son sözümüz şudur: Bugün feryat eden işçi ve emekçiler seçim sandıklarında sizleri tarihe gömecek fermanı da yazmasını bilirler.

Açıklamanın ardından 10 Ekim Perşembe günü Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin anısına yapılacak 4’üncü yıl dönümü etkinliklerine katılım çağrısı yapıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bahçelievler Katliamında yaşamını yitirenler İzmir’de anıldı

SONRAKİ HABER

Mehmet Bekaroğlu: Varlık Fonu ile Türkiye bütçesi milletin denetiminden kaçırılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa