09 Ekim 2019 02:45

Gazetecilerden yargı paketi tepkisi: Kanun uygulansa cezaevinde gazeteci kalmaz

Gazeteci meslek örgütleri temsilcileri, yargı paketinde yer alan “ifade özgürlüğü” düzenlemesinin yetersiz olduğunu vurguladı.

Fotoğraflar: MA

Paylaş

Gazeteci meslek örgütleri, Meclis’e sunulan yargı paketinde “Haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamalarının suç oluşturmayacağı" maddesinin basın ve ifade özgürlüğü sorununu çözemeyeceğini dile getirdi.

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında belirlenen amaç ve hedefler doğrultusunda düzenlemeler içeren Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi, Meclis Adalet Komisyonu'nda 7 Ekim’de kabul edildi. Terörle Mücadele Kanunu’nun  (TMK) “terör propagandası”nı düzenleyen 7’nci maddesinde gazetecileri doğrudan ilgilendiren “Haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamalarının suç oluşturmayacağı vurgulanmaktadır” hükmü eklendi. Basın meslek örgütleri yargı paketine eklenen maddeyi değerlendirdi.

DURMUŞ: YASALAR UYGULANSA CEZAEVİNDE GAZETECİ OLMAZ

Türkiye’deki yasalarda basın ifade özgürlüğünü koruyan kanunların olmadığını ve uygulanmadığını söyleyen Türkiye Gazeteciler Sendikası Yönetim Kurulu Genel Başkanı Gökhan Durmuş, “Şu anda cezaevlerinde bulunan 135 meslektaşımız basın özgürlüğü kapsamında serbest bırakılması gerekirken suçlamalar terör faaliyetleri şeklinde yapıldığı için tutuklanıyorlar. Yargı paketiyle de bir değişim olacağını inanmıyorum” dedi.

Paketin gazetecileri için değişikliğe neden olmayacağını ifade eden Durmuş, “AB makyajı olan bir paket. Bir samimiyet yok maalesef. Bugünde uygulamada olan kanunlar uygulansa zaten cezaevlerinde bir tek gazeteci dahi kalmaz. Meslek grubu olarak içimizdeki dayanışma çok zayıf, bu tabloyu dayanışma ile değiştirebiliriz” diye konuştu.

EREN: NE İŞE YARAYACAK?

“Türkiye’de gazetecilik yapmak bayağı tehlikeli” diyen DİSK/Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren şöyle devam etti:

“Birçok meslektaşımız sadece iktidara yönelik eleştirel haberler yaptıkları için, sosyal medya paylaşımları yüzünden içeride. Şimdi bu cezalar veya söylemeler yeniden mi yargılanacak?​”

Düzenlemeden çok umutlu olmadığını dile getiren Eren, iktidarın gazetecilere yönelik baskısının devam edeceğini vurguladı. “Yargı reformunda yapılan bu düzenleme ne işine yarayacak?​” diye soran Eren, şunları söyledi:

“Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğünün önünü açacak başka düzenlemeler yapılmalı. Uluslararası basın kriterleri belli. Sadece yasal düzenlemelerle de yapılacak bir iş değil bu bir demokrasi mücadelesine dönüştü topyekûn herkesin bu mücadeleye katılması gerekir.”

BOLTAN: BEKLENTİLERİ KARŞILAMIYOR

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Eş Başkanı Hakkı Boltan da “Hükümet bu düzenlemeyle şimdiye kadar gazetecilere yöneltilen suçların sadece gazetecilik yaptıkları için cezalandırıldığını bu düzenlemeyle kabul etmiştir” dedi. Boltan, yapılan değişikliğin beklentileri karşılamadığını kaydetti. Eleştiri ve basın özgürlükleri sınırlarının uluslararası basın kriterlerinde belirlendiğini vurgulayan Boltan, “Bunların dışında herhangi bir ifade kabul edilir değildir” dedi.

GÜNEY: TMK KALDIRILMALI

Yeni yargı paketleri ile düzeltilemeyecek kadar köklü bir değişime ihtiyaç olduğunu söyleyen Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü Ayşe Güney ise “Muhalif basın, yaptığı en küçük eleştiriyle ‘terörize’ edilmektedir. Yine yargılanan gazetecilerin iddianameleri asılsız birçok suçlama ile hazırlanmıştır. Uzun yıllara varan yargılamalar ve uzun tutukluluk gibi uygulamalarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Gazetecilerle ilgili birçok karar siyasi etkenlerle veriliyor. Yani ortada tek bir yasal düzenlemeyle halledilir bir durum yok. Kararlar yasal değil ki yasal çözüm gelişsin” dedi.

TMK'nin kaldırılması gerektiğini belirten Güney, şunları dile getirdi:

“Temel mesele demokrasi meselesidir. Bu da ancak tüm kesimlerin içerisinde yer aldığı Demokratik bir Anayasa ile çözülebilir. AKP-MHP iktidarı demokrasiyi hayata geçirecek adımlar atmaktan çok uzak bir siyaset izlemektedir. Bu yargı paketleri kendisi için oluşturduğu nefes borusudur. Bu paketin bir iki gazeteciyi belki etkileyerek cezaevinden çıkarıyor olması, ifade, düşünce, haber alma ve yapma özgürlüğü yaratacak anlamı taşımıyor.” (MA)

ÖNCEKİ HABER

KESK ve DİSK: Savaşa değil işçilere, emekçilere, gençlere bütçe

SONRAKİ HABER

IMF Başkanı: Küresel ekonomi senkronize yavaşlama ile karşı karşıya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...