09 Ekim 2019 01:21
Son Güncellenme Tarihi: 09 Ekim 2019 08:48

Irak’ta internet erişimi engellendi; hükümet talepler için paket hazırladı

Irak hükümeti, ülkede süren eylemler nedeniyle ikinci bir yasa paketi hazırladı. Öte yandan Eylemlerin güçlü geçtiği güney kentlerinde dün akşam yeniden internet erişimi engellendi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Irak hükümeti, yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle sokağa çıkan halkın taleplerini karşılama iddiasıyla ikinci bir paket hazırladı. Erbain törenleri nedeniyle dün eylemlere ara verilirken törenlerin ardından başkent Bağdat ve güneydeki kentlerde internet erişimi yeniden engellendi.

Irak Parlamentosu da il meclislerinin çalışmalarının gelecek yılki seçimlere kadar askıya alınması ve eylemlerde yaşamını yitirenlerin ‘şehit’ olarak kabul edilmesini prensipte onayladı.

HÜKÜMET İKİNCİ PAKETİ HAZIRLADI

Irak’ta hükümetin haftalık toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, halkın taleplerini karşılama iddiasıyla ikinci paket açıklandı.

Buna göre, hak sahiplerine arsa dağıtımı yapmak üzere Başbakan Adil Abdulmehdi başkanlığında bir komite kurulmasına, bir kişinin birden fazla maaş almasına olanak tanıyan kanunların askıya alınmasına, Elektrik Bakanlığının 3 bin yoksul aileye ücretsiz güneş enerjisi sistemi dağıtmasına, küçük ölçekli işletmeler açarak ve projeler geliştirerek gençlere daha fazla istihdam alanı açılmasına ve 18-38 yaş grubundaki kişilerin ikamet ettikleri bölgelerde elektrik tahsildarı olarak çalıştırılmasına karar verildi.

Pakete göre ayrıca, ziraat fakültelerinden mezun olanlara tarım arazisi dağıtılması, küçük ve orta ölçekli proje geliştirmeleri için bu kişilere kredi verilmesi, Sanayi ve Maden Bakanlığının yerel üretim projeleri geliştirmek isteyen işsiz gençlere eğitim vermesi ve bu projelere fon sağlaması, memurların emeklilik yaşının düşürülmesi konusunun Bakanlar Kurulunun gündemine alınması, devlet üniversitelerine atamaların yapılması, ülke genelinde atıkların modern bir şekilde toplanması ve geri dönüştürülmesi için fabrikalar inşa etmek üzere yatırımcılarla sözleşmeler yapılması kararlaştırıldı.

Irak hükümeti, pazar günü ilk paketini açıklamış ancak pakette yer alan düzenlemeler halkın taleplerini karşılamamıştı.

İNTERNET ERİŞİMİ YENİDEN KESİLDİ

Öte yandan Irak'ın büyük bölümünde hükümet karşıtı eylemlerin Erbain töreni nedeniyle durulmasının ardından dün akşam saatlerinde verilen internet erişimi tekrar kesildi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi hariç ülkenin genelinde internet kesintisi yaşanıyor.

PARLAMENTODAN İL MECLİSLERİNİN ÇALIŞMALARINI DONDURMA KARARI

Irak Parlamentosu da eylemcilerin taleplerini ele almak üzere düzenlediği oturumda oy çokluğuyla bir dizi karar aldı. Oturumda, il meclislerinin Nisan 2020'de gerçekleştirilecek yerel seçimlere kadar çalışmalarının durdurulması prensipte kabul edildi.

Bugünkü oturumda ayrıca gösterilerde yaşamını yitirenlerin ‘şehit’ olarak kabul edilmesi, ailelerine tazminat ödenmesi, gözaltındakilerin serbest bırakılması, öğrencilere burs verilmesi, fakirlere aylık maaş bağlanması yönündeki kararlar da onaylandı.

Oylamada ayrıca, görevden alınan polis ve askerlerin görevlerine iadesi ve daha fazla istihdam fırsatı oluşturmak için Savunma Bakanlığında gönüllülük imkanı sağlanması maddeleri de oy çokluğuyla kabul edildi.

Parlamento söz konusu kararları, incelenmesi ve uygulanması konusunda yol haritası çıkarması için hukuk komisyonuna sevk etti.

Irak'ın başkenti Bağdat ve güneydeki bazı vilayetlerde 1 Ekim'den bu yana devam eden gösterilerde dile getirilen taleplerden biri de "yolsuzluk ve yetersizlikle" suçlanan il meclislerinin feshedilmesiydi.

Öte yandan Diyala Milletvekili Raid ed-Dehleki, Irak hükümeti tarafından terör unsurları ile savaşmaları için sivillerden oluşturulan Sünni savaşçılar olan "Sahavat" unsurlarının Haşdi Aşair'e devredilerek tüm haklarının verilmesi konusunda da hükümet ve parlamentonun karar aldığını söyledi.

ORDUYA VERİLEN ALARM DURUMUNA SON VERİLDİ

Irak medyasında çıkan haberlerde de ülkedeki güvenlik durumunun istikrara kavuşmasının ardından Savunma Bakanlığının ordudaki alarm durumunu sona erdirdiği kaydedildi. (Bağdat/AA)

ÖNCEKİ HABER

Bakan Çavuşoğlu, aile fotoğrafını paylaşan Natali Avazyan'ı şikayet etti

SONRAKİ HABER

Emine Bulut'un katili hakim karşısına çıktı, Bulut'un kızı SEGBİS ile bağlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa