08 Ekim 2019 10:33

Alevilere ayrımcılık İsveç Parlamentosu'nun gündeminde

İsveç'te Alevilere yönelik ayrımcılığı meclis gündemine taşıyan Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Serkan Köse, Evrensel'e konuştu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili ve Parlamento Adalet Komisyonu Üyesi Serkan Köse, Türkiye ve İsveç'te Aleviler ve Alevi inancına yönelik ayrımcılığı yazılı önergeyle gündeme getirdi. Köse, parlamentonun konuyu tartışmasını ve Alevilerin günlük yaşamda uğradığı ayrımcılığı kamuoyunun gündeme getirmesini istedi.

Alevilerin Türkiye başta olmak üzere Yunanistan, Bulgaristan ve Arnavutluk'ta yaşadığını belirten Köse, Türkiye'de nüfusun yüzde 15 ila yüzde 20'sini oluşturduğuna dikkat çekti. Köse, "Alevilerin temel değerleri insanlara sevgi, dini inançları, etnik kökeni ve cinsiyetinden bağımsız tüm insanlara sevgi ve empati üzerine inşa edilmiştir. Aleviler baskı altındaki bir azınlık ve Alevilik baskı altındaki bir inançtır." dedi.

"ALEVİLER TARİH BOYUNCA BASKI ALTINDA TUTULDU"

Evrensel'e açıklamalarda bulunan Serkan Köse, Alevilerin tarihsel olarak Ortadoğu coğrafyasında yüzyıllar boyu baskı altına tutulduklarını, kendi inançlarını ve yaşam felsefelerini gizlemek zorunda kaldıklarını söyledi. 1500'lerden günümüz Türkiye'sinde Alevilerin tarih boyuınca baskı altında tutulduklarını hatırlatan Köse, Türkiye'de Alevilere yapılan ayrımcılığı "Ülkede yaşayan 20 milyon Alevi'ye cemevleri ve kültür yerleri için tek bir lira bile yardım yapılmıyor" ifadeleriyle dile getirdi.

Baskı ve ayrımcılığa uğradıkları için pek çok Alevinin Türkiye'yi terk edip İsveç'e yerleşmek zorunda kaldıklarını söyleyen Köse, "İsveç'te bile Aleviler toplumda güçlüklerle karşılaşıyor ve pek çoğu tehdit ve taciz ediliyor" dedi.

İsveç'te 7 ila 15 bin civarında Alevi'nin yaşadığını belirten Köse, Alevilere yönelik baskı ve ayrımcılığının İsveç kamuoyunun gündemine getirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

"İSVEÇ'TE DE TOPLUMSAL BASKI VE AYRIMCILIĞA UĞRUYOR"

Alevilere yönelik baskıların diasporada da sürdüğünü söyleyen Köse, "Ne yazık ki dünyanın en demokratik ülkesi olmasına rağmen İsveç'te de Aleviler inançlarından dolayı toplumsal baskı ve ayrımcılığa uğruyor. Bugüne kadar pek çok Alevi bizleri bu konuda bilgilendirdi. İnsan hakları savunucuları olarak bu baskılara kayıtsız kalamayız. Alevilerin hem Türkiye'de hem de buradaki sorunlarına dikkat etmek için konuyu parlamentonun gündemine getirdim. Aslında bunu çok önce gündeme getirmemiz gerekiyordu" dedi.

"ALEVİ GENÇLER DIŞLANIYOR"

İsveç Alevi Federasyonu Başkanı Nevin Kamilağaoğlu da İsveç'te Alevi gençlerin ayrımcılığa maruz kaldıklarını dile getirdi.

Okullarda Alevi gençlerin yaşadıklarını anlatan Kamilağaoğlu, "Özellikle Türkiyeli ve Iraklı gençler, Alevi gençlerine camilere gitmeleri telkininde bulunuyor. Bunu yaptıramayınca da Alevi gençleri Müslüman olmamakla suçluyor ve dışlıyorlar" dedi.

İMAM HAKKINDA POLİS SORUŞTURMASI

Camilerde görevli imamların Alevilere yönelik kışkırtıcı konuşmalar yaparak gençleri olumsuz etkilediğini söyleyen Kamilağaoğlu, "Bundan dolayı Alevi bir aile çok büyük sıkıntılar çekti. Çocuğunu okuldan almak zorunda kaldı. Şu an bir imam hakkında polis soruşturması sürüyor" dedi. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Antalya'da İşçi Filmleri Festivali başladı

SONRAKİ HABER

2019 Nobel Tıp Ödülü; Kaelin, Semenza ve Ratcliffe'e verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa