08 Ekim 2019 09:26

Müziğin yıldızları BİFO’yla sahne alacak

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, sezonu 17 Ekim’de Ünlü Kemancı Ray Chen ile açacak. Gitar ve orkestra için ‘Ink Dark Moon’un Türkiye prömiyeri ise Kasım'da.

Fotoğraf: Basın bülteni

Paylaş

Özlem ERTAN

Yirminci yılını geride bırakan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO), 2019-2020 sanat sezonunda yine dolu dolu bir programla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. Orkestra ekimden itibaren İstanbul Lütfi Kırdar’daki konserlerinde Ray Chen, Yeol Eum Son, Milos Karadaglic, Dorothea Röschmann, Angela Gheorghiu, Yuri Bashmet gibi dünya çapında sanatçılarla birlikte sahne alacak. Borusan Quartet ise İstanbul’un iki yakasında vereceği sekiz konserde dünyaca tanınan sanatçılarla bir araya gelecek.

AÇILIŞTA RAY CHEN 

BİFO, sezonun ilk konserini 17 Ekim Perşembe akşamı Lütfi Kırdar’da verecek. Konserin solisti ise dünyaca Ünlü Kemancı Ray Chen. 2008 Yehudi Menuhin ve 2009 Queen Elisabeth yarışmalarından birincilikle dönen, 2017’de çıkardığı albümle ECHO Klassik Ödülü’ne değer görülen Chen, Mendelssohn’un ‘Mi Minör Keman Konçertosu’nu icra edecek. Orkestrayı, on yıldır BİFO’nun sürekli şefi olan Sascha Goetzel’in yöneteceği konserde Beethoven, Berlioz, Dukas ve Nielsen’in yapıtları da seslendirilecek.

7 Kasım’da düzenlenecek sezonun ikinci konserinde ise Şef Gürer Aykal yönetimindeki BİFO, Piyanist Yeol Eum Son’a eşlik edecek. Tamamen Mozart yapıtlarından oluşan repertuvarda bestecinin ‘Do Minör Piyano Konçertosu’nun yanı sıra ‘La Clemenza di Tito’ operasının uvertürü, ‘Exultate Jubilate’ ve ‘Do Majör Senfoni’si de var.

MÜZİK TARİHİNDEN ALTIN BİR YAPRAK

BİFO ile BBC Senfoni’nin ortak siparişi üzerine Toby Talbot’un bestelediği ‘Ink Dark Moon’ adlı gitar konçertosunun Türkiye Prömiyeri, 28 Kasım akşamı Lütfi Kırdar’da yapılacak. Eserde solist olarak Usta Gitarcı Milos Karadaglic yer alacak. BİFO’yu ise Diego Matheuz yönetecek.

12 Aralık akşamı verilecek “Müzik Tarihinden Altın Bir Yaprak” başlıklı konserde solist olarak ECHO Klassik Ödülü sahibi Usta Soprano Dorothea Röschmann’ı dinleyeceğiz. Konser, Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın eş zamanlı tarih anlatımıyla ilerleyecek.

BİFO yeni yılı opera sahnelerinin yıldız isimlerinden Soprano Angela Gheorghiu ile karşılıyor. 9 Ocak’taki konserde ünlü sopranoya Ludovic Morlot yönetimindeki BİFO eşlik edecek.

DOĞUMUNUN 250. YILINDA BEETHOVEN

BİFO, 250’nci doğum yıl dönümünde klasik müzik tarihinin en büyük isimlerinden Beethoven’ı, “Beethoven’a Armağan” başlıklı iki konserle anıyor. 23 Ocak’taki “Beethoven’a Armağan – I” konserinde bestecinin ‘5. Piyano Konçertosu’ ile ‘5. Senfoni’sinin yanı sıra ‘Coriolan Uvertürü’ de seslendirilecek. Beethoven’ın ‘5. Piyano Konçertosu’nu ise Piyanist Alexander Gavrylyuk yorumlayacak.

BİFO, sezon kapanışını ise 14 Mayıs akşamı, “Beethoven’a Armağan – II” konseriyle yapacak. Sascha Goetzel yönetimindeki BİFO, Alois Glassner yönetimindeki Salzburg Bach Korosu, Soprano Ekaterina Siurina, Mezzosoprano Elena Maximova, Tenor Peter Sonn ve Bariton Bagdan Baciu ile birlikte Beethoven’ın ‘9. Senfoni’si ile Arvo Pärt’ın ‘Yedi Büyük Antifon’unu yorumlayacak.

BİFO’nun sezon programında caz da var. 13 Şubat’taki konserde Sascha Goetzel yönetimindeki BİFO, Berlin Filarmoni Orkestrası’nın Solist Klarnetçisi Andreas Ottensamer’e eşlik edecek. Sanatçı, Weber’in ‘1 No’lu Klarnet Konçertosu’nu yorumlayacak. Konser, Marsalis’in ‘Swing Senfoni’siyle devam edecek.

KLASİK MÜZİĞİN YILDIZLARI

27 Şubat’ta Grammy Ödüllü Şef John Nelson yönetimindeki BİFO, dünyaca ünlü viyola virtüözü Yuri Başmet’e eşlik edecek. Bashmet, Alfred Schnittke’nin ona ithaf ettiği ‘Viyola Konçertosu’nu seslendirecek.

26 Mart’ta ise Çaykovski’nin ‘Rokoko Çeşitlemeleri’ ile ‘5. Senfonisi’nin yorumlanacağı BİFO & Pablo Ferrández konseri var. Dünyaca ünlü Viyolonselci Pablo Ferrández’e, El Sistema geleneğinden gelen Şef Diego Matheuz yönetimindeki BİFO eşlik edecek.

30 Nisan’da ise Gürer Aykal yönetimindeki BİFO, genç Viyolonselci Harriet Krijgh’e eşlik edecek. Harriet Krijgh, İngiliz Besteci Edward Elgar’ın ‘Viyolonsel Konçertosu’nu yorumlayacak. Elgar’ın orkestra için yazdığı eserlerden ikisi ise BİFO tarafından icra edilecek.

BORUSAN QUARTET HER İKİ YAKADA

Borusan Sanat’ın oda müziği topluluğu Borusan Quartet, artık İstanbul’un iki yakasında da konser verecek. Topluluk, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operasında ve ENKA İbrahim Betil Oditoryumunda aynı programla ve peş peşe sahne alacak. Borusan Quartet’in konukları arasında başarılı Viyolonsel Sanatçısı Nil Kocamangil, Klarnet Virtüözü Andreas Ottensamer ve 2018 Aydın Gün Ödülü’nün sahibi Piyanist Can Çakmur var. 

ÖNCEKİ HABER

HDP: 6-8 Ekim Kobane olayları tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılsın

SONRAKİ HABER

ODTÜ öğrencileri: Burs miktarı artırılmalı, kredi borçları silinmelidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...