08 Ekim 2019 07:33

Yeşil Pazartesi Söyleşileri’nde doğa ve direniş konuşuldu

Yeşil Pazartesi Söyleşileri'nin bu haftaki konuğu Evrensel İzmir temsilcisi Özer Akdemir oldu. Akdemir, ülkenin dört bir yanından ekoloji mücadelesindeki doğa ve direniş öykülerini anlattı.

Fotoğraf: Eylem Ölmezoğlu

Paylaş

Akdeniz Yeşilleri Derneği tarafından Muğla'da gerçekleştirilen Yeşil Pazartesi Söyleşileri'nin bu haftaki konuğu Evrensel İzmir temsilcisi Özer Akdemir oldu. İskender Alper Konakaltı Kültür Merkezinde gerçekleştirilen söyleşide Akdemir, ülkenin dört bir yanından ekoloji mücadelesindeki doğa ve direniş öykülerini anlattı.

KÖYLÜLERİ MÜCADELENİN İÇİNE KATMAK GEREKİYOR

İlk bölümünde görseller eşliğinde bir sunum gerçekleştiren Akdemir, Kaz Dağı'ndaki doğa talanının ve mücadelenin dünü ve bugününe dair görüşlerini paylaştı. 12 Ekim'de Çanakkale'de gerçekleştirilecek olan mitinge çağrıda bulunan ve herkesi sadece Kaz Dağı'na değil ülkedeki bütün yaşam alanlarına sahip çıkmaya çağıra Akdemir, "Ancak asıl olarak Kaz Dağı ve çevresinde yaşayan köylüleri bu mitinge ve mücadeleye katmak olmalı. Taşıma suyla değirmen dönmediği gibi çoğunluğu dışarıdan gelen insanlarla günü birlik yapılacak mitingler, eylemlerle mücadele kazanılamaz. Mitingler sadece olaya dikkat çekmek, tepkinin kitlesel olarak gösterilmesi için önemlidir. Ancak mücadelenin kararlı, planlı ve yerel halkın kitlesel katılımı ile kazanılabileceğini bize gösteren onlarca örnek var karşımızda" diye konuştu.

BAŞARILI DİRENİŞ ÖRNEKLERİNİN ORTAK YÖNLERİ

Çeşitli bölgelerden ekolojik sorunlar ve mücadeleler ile ilgili bilgiler veren Akdemir, ekonomiyi dibe batıran AKP iktidarının tam anlamıyla sıfırı tükettiğini ve dizginsiz bir şekilde doğanın talanına giriştiğini ifade etti. Bu talana karşı ülkenin dört bir yanında yeşeren direnişlerden örnekler veren Akdemir, başarılı direniş örneklerinin ortak yönünü kadınların öncülüğünü yaptığı yerel direnişlerin kitlesel bir şekilde kendi sorunlarına sahip çıkması ve gerektiği yerlerde yaşam nöbetlerine başlaması olduğunu söyledi.

Söyleşinin soru, katkı şeklinde geçen ikinci kısmında ise katılımcılar yerel mücadelelerin siyasetle ilişkisinin nasıl olması gerektiği konusunda görüşlerini dile getirdiler. (Muğla/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Egetürk işçileri ikinci kez greve çıktı: Uzun soluklu mücadeleye hazırız

SONRAKİ HABER

Erdoğan, 13 Kasım'da Trump ile görüşecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...