08 Ekim 2019 06:40

Milyon dolarlık hurdalar kimlere hibe edildi?

Piyasa değeri 19 milyon doları bulan hurda tren tekerleklerinin TCDD tarafından iktidara yakın dernek ve federasyonlara hibe edildiği yönündeki iddialar Meclis gündemine taşındı.

ARŞİV | Fotoğraf: TGr_79/Flickr (CC BY 2.0)

Paylaş

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, piyasa değeri 19 milyon doları bulan hurda tren tekerleklerinin TCDD tarafından iktidara yakın dernek ve federasyonlara hibe edildiği yönündeki iddiaları Meclis gündemine taşıdı. TCDD’nin piyasa değeri milyon dolarla ifade edilen 83 bin ton değerli hurdanın akıbetini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a soran Yüceer, büyük çoğunluğu yanlış ebatlarda ithal edilen ve hurda değeri 19 milyon doları bulan tren tekerleklerin kimi sivil toplum kuruluşlarına hibe edildiği yönündeki iddialara dikkat çekti.

DERNEKLER PARAVAN MI OLDU?

Yüceer, söz konusu hurdaların hibe edildikleri dernek veya federasyonlar tarafından kimi iş insanlarına piyasa fiyatının çok altında fiyatlarda satıldığını belirterek, “TCDD 2. Bölge Müdürlüğü’ne ait 1. Sahada bulunan 2 bin 500 ton hurda tekerliğin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına yazılı müracaatta bulunan Uluslararası Barış Federasyonuna hibe edildiği belirtilmektedir. Piyasa değeri bu kadar yüksek hurdanın sivil toplum kuruluşlarına hibe edilmesinin kamuyu açıkça zarara uğratmak anlamına geldiği açıktır” dedi.

HURDA TEKERLEKLERE NE OLDU?

Bakan Turhan’dan 1. TCDD Genel Müdürlüğünün Ankara, Aydın ve İskenderun hangarlarında bulunduğu belirtilen tren tekerleklerinin hibe edildiği yönündeki iddialara açıklık getirmesini isteyen Yüceer, hangi sivil toplum kuruluşlarına, kaç ton hurda hibe edildiğini sordu. Yüceer, hibe edilen hurdaların türü ve piyasa değeri hakkında da bilgi talep etti.

BAŞKANI AKP’Lİ FEDERASYONA MI HİBE EDİLDİ?

Yüceer, Ulaştırma Bakanı Turhan’a “Uluslararası Barış Federasyonu, 2. Bölge Müdürlüğüne ait kal (Bir alaşımdaki madenlerin erime derecesi farkından yararlanarak bunları birbirinden ayırma işlemi) edilmiş 2 bin 500 ton hurda tekerleğin kendilerine hibe edilmesi için size başvuruda bulunmuş mudur? Bulunmuşsa başvurunun sonucu ne olmuştur? Anılan STK’nın Başkan ve yöneticilerinin AK Parti bünyesinde siyaset yapmalarının söz konusu başvuru sonucuna etkisi olmuş mudur?​” sorularını yöneltti.

HANGİ MEVZUATA GÖRE HİBE EDİLDİ?

Candan Yüceer, önergesinde şu sorulara da yanıt istedi:* 2003 - 2019 yılları arasında TCDD Genel Müdürlüğü’ne ait kaç ton hurda, hangi şekilde elden çıkarılmıştır?Anılan yıllar itibariyle hurdalar için kaç ihale açılmıştır? * 19.09.1996 tarihli 27762 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren TCDD Alım, Satım ve İhale Yönetmeliği dışında hibe edilen hurda, araç gereç ve malzeme miktarı nedir? Hangi kurum ve kuruluşlara hibe edilmiştir? Söz konusu hurdaların piyasa değeri ne kadardır?* 4916 Sayılı Kanunu’nun 37. maddesinde, kamu kurum ve kuruluşlarına ait hizmet dışı kalmış malzemelerin hangi kurumlara satılacağı ya da kiralanacağı açıkta belirtildiği halde söz konusu hurdaların bir sivil toplum kuruluşuna hibe edilmesi hangi mevzuata dayanılarak gerçekleştirilmiştir? (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın milyonlarca işçi için hayali asgari yaşam

SONRAKİ HABER

TEİS: 2018 yılında 11 bin 576 tüberküloz vakası görüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa