08 Ekim 2019 03:43

TÜMTİS vergi kesintilerine karşı eylem yaptı: Vergide adaletsizliğe son verilsin

TÜMTİS Bursa'da vergi adaletsizliğine dikkat çekmek için açıklama yaptı: Adaletsiz ve çarpık vergi sistemi ile emekçiler ve yoksul halk daha fazla yoksullaşmaktadır.

Fotoğraf: TÜMTİS

Paylaş

TÜMTİS Bursa Şubesi tarafından Bursa Kent Meydanı'nda "Vergi Adaletsizliğine Son Verilsin! Adil Onurlu Bir Yaşam İstiyoruz" talebiyle basın açıklaması düzenlendi. Eyleme, TÜMTİS Bursa şubesine üye kargo ve ambar işçilerinin, yanı sıra KESK, Tekgıda-İş, MMO ve CHP de destek verdi.

Açıklamada konuşan TÜMTİS Bursa Şube Başkanı Özdemir Aslan, işçi ve emekçilerin ekonomik kriz, artan fiyatlar ve hayat pahalılığı nedeniyle yaşam şartlarının zorlaştığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Yıl sonuna doğru giderek ağırlaşan bir vergi yüküyle karşı karşıya bırakılmaktayız. Dünyanın neredeyse en adaletsiz vergi sistemi nedeniyle, her yılın ikinci yarısından itibaren, artan vergi kesintisinden dolayı ücretlerde düşüşler yaşanmaktadır. Bir işçinin yılın başında aldığı maaş yılın sonuna doğru adeta dibi görüyor. Emekçilerin ücretlerinin neredeyse yarısına yakınına el koyan bu adaletsiz vergi sistemine göre gelir vergisi dilimleri belirlenmiştir. Açlık sınırının bile yıllık 24 bin 780 lira olduğu ülkemizde 18 bin liraya kadar olan ücret gelirlerinden yüzde 15 vergi kesintisi yapılıyor. Gelirin 18 bin lirayı aşması halinde ise yüzde 20 gelir vergisi kesintisi yapılmaktadır. Yani Eylül ayından itibaren asgari ücretten, açlık sınırının altında olan ücretten bile yüzde 20 vergi kesintisi yapılmaktadır.”

"VERGİLER NEDENİYLE ÜCRETLERİN YÜZDE 42 BUÇUĞU GİDİYOR"

Açlık ve yoksullukla cebelleşen milyonlarca emekçinin ücretleri artan vergi kesintisi sebebiyle daha da düştüğüne ifade eden Aslan, “SGK primi, işsizlik fonu, gelir vergisi, damga vergisi kesintileri ile ücretlerinin yüzde 42 buçuğunu kaybeden emekçiler, yılın ikinci yarısında artan vergi kesintisi sebebiyle daha fazla kayba uğramaktadır. Bu nedenle her yılın ikinci yarısına doğru aldıkları ücrete bağlı olarak işçilerin ücretlerinde düşüşler yaşanmaktadır. Vergi dilimi uygulaması nedeniyle Eylül ayından bu yana asgari ücretlilerin maaşları 79 lira azalmıştır. Bir asgari ücretlinin ödediği prim, fon ve vergi kesintileri toplamı aylık 729 liraya, yıllık 9 bin liraya ulaşmıştır” diye konuştu.  

"VERGİ YÜKÜ EMEKÇİLERİN SIRTINA YÜKLENİYOR"

“Bu adaletsiz sistem nedeniyle emekçilerin omuzlarındaki vergi yükü her geçen yıl artmakta, tek geliri ücret olan emekçiler vergi yükü altında ezilmektedir” diyen Aslan şöyle devam etti: “Adaletsiz ve çarpık vergi sistemi ile emekçiler ve yoksul halk gerek doğrudan ve gerekse dolaylı vergiler nedeniyle daha fazla yoksullaşmaktadır. Bütün vergi yükü ücretten başka geliri olmayan biz emekçilerin sırtına yıkılmaktadır. Her yıl artan gelir vergisi kesintisinin yanı sıra yaptığımız her alış veriş için ayrıca KDV, ÖTV adı altında vergiler ödüyoruz. Biz ücretli çalışanların aldığı her 100 liranın 60-65 lirası doğrudan ya da dolaylı vergi olarak bizlerden geri alınıyor.”

"BU ADALETSİZLİĞE KARŞI AYAĞA KALKMAK KAÇINILMAZ HALE GELMİŞTİR"

İğneden ipliğe, elektrikten doğal gaza, ekmekten tuza, her şeye zam yapılırken, açlık ve yoksulluk katlanırken, emekçilerin gelirinde hiçbir artış olmadığına dikkat çeken Aslan şöyle konuştu: “Vergi kesintisini yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıkarıp maaşlarımızı düşüren bu sisteme artık dur demek, bu adaletsizliğe karşı ayağa kalkmak kaçınılmaz hale gelmiştir. İşçi ve emekçilerin taleplerine kulak tıkayan hükümet, zamlarla beli bükülen emekçilerin vergi dilimi sebebiyle azalan ücretlerine çare bulacağına yeni zam ve vergi paketi anlamına gelen Yeni Ekonomi Programı açıkladı. Biz işçi ve emekçiler için kazanılmış haklarımızın gaspı, yeni zam ve vergiler anlamına gelen, bu sefalet programına tahammülümüz yoktur. Bıçak kemiğe dayanmıştır. Biz emekçiler bu adaletsizliğe artık yeter diyoruz.”

"AZ KAZANANDAN AZ ÇOK KAZANANDAN ÇOK VERGİ ALINSIN"

“Vergide adaletin göstergesi; az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasıdır. Ancak ne yazık ki ülkemiz en adaletsiz vergi sistemlerinden birine sahiptir” diye Aslan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Öyle ki vergi adaletsizliğinde Avrupa Birliği ve OECD ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alıyoruz. Alın terimizin karşılığı olan ücretimizin vergi yükü altında ezilmesini istemiyoruz. Adil, yaşanabilir bir ücret için; vergide adaletsizliğe derhal son verilmeli, adil bir vergi sistemi uygulanmalıdır. Asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır. Asgari ücret üzerinde ücret alanlar içinde asgari ücret tutarı kadar kısım vergiden muaf tutulmalıdır. Vergide adalet, yaşanabilir bir ücret, onurlu bir yaşam için mücadelemizi sürdüreceğimizi buradan bir kez daha belirtiyor, katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ'de sağlık merkezine gidemeyen işçiler iş bıraktı: Sağlık yoksa iş de yok!

SONRAKİ HABER

Gezi direnişi davasında Osman Kavala'nın tutukluluğuna devam kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa