08 Ekim 2019 03:23

Sinbo işçileri: İçerde kalan ücretimiz var

Sendikalı oldukları için işten atılan Sinbo işçileri, hala içerde kalan ücretlerinin olduğunu ve mağdur edildiklerini söyledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Sendikaya üye oldukları gerekçesiyle 2 Ekim’de işten atılan Sinbo işçileri ücretlerinin de ödenmediğini söyledi.

İşten atılan Erol Balta, Metin Özbey ve Ömer Kocaman çalışma koşullarını, yaşadıkları baskıyı ve işten çıkarılma sürecini anlattı.

Sinbo’da plastik enjeksiyon bölümünde çalıştığını belirten Ömer Kocaman, vardiyalı olarak günde 12 saat çalıştıklarını belirtti. Başka işyerlerinde işçilere 2 enjeksiyon makinesi verildiğini dile getiren Kocaman, “Sinbo’da bu makine adetleri 7’ye 8’e kadar çıkabiliyor. Bir kişi 8 tane makineye bakabiliyor. Çok zorlandığımız tuvalet ihtiyaçlarımızı gideremediğimiz günler oluyor” dedi. 

‘İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ YOK’

İşyerinde işçi sağlığı ve güvenliği anlamında hiçbir önlemin alınmadığını söyleyen Kocaman, “Benim çalıştığım dönemde iki iş cinayeti yaşandı. Bunlar tamamen tedbirsizlikten kaynaklanıyor. Hala bu tedbirsizlikler devam ediyor, önlem alınmıyor” dedi. Fabrikada sürekli iş kazası yaşandığını söyleyen Kocaman, kazalar nedeniyle kimi işçilerin uzuv kaybı yaşadığını söyledi.

Fabrikanın plastik enjeksiyon bölümünde uzun zamandır havalandırma olmadığını söyleyen Kocaman, “Biz o plastik enjeksiyonun içinde akşama kadar zehirli dumanı soluyarak çalışıyorduk. Bize verdikleri maske doktorların kullandığı maskeler. Bunlar toz maskesidir, dumana faydası olmaz” dedi.

‘HALA İÇERDE MAAŞLARIMIZ VAR’

Kendilerinin küçülme bahanesiyle işten atıldıklarını söyleyen Kocaman, “Madem şirket küçülmeye gidiyor, neden her geçen gün yeni bölümler açılıyor, yeni makineler alınıyor” diye konuştu.

İçeride hala maaşlarının olduğunu sözlerine ekleyen Kocaman, “Maaşımızı da taksitlendirerek veriyorlar. 1 aylık maaşı bir buçuk iki ayda ancak alabiliyoruz” dedi.

‘8 YILDIR İŞ KIYAFETİ YOK’

Metal enjeksiyon bölümünde 8 buçuk yıldır çalıştığını dile getiren Metin Özbey de fabrikada yaşanan baskılara ve mobbing uygulamalarına vurgu yaptı. Kendilerine iş kıyafeti dahi verilmediğini dile getiren Özbey, “Zımpara bölümünde çalıştığımız zaman bizlere gözlük verilmediği için sürekli iş kazası yaşıyorduk” dedi.  Evli ve çocuk sahibi olduğunu anlatan Özbey, ağır çalışma koşullarını “Normalde resmi izin günü Cumartesi ve Pazar ama o günler de zorunlu mesaiye kalıyoruz. ‘mecbur çalışacaksınız’ diyorlar” diye anlattı.

Sinbo’da 3 senedir çalıştığını dile getiren Erol Balta adındaki işçi ise benzer sorunlardan bahsetti. Balta, işten çıkarılmasıyla birlikte mağdur olduğunu sözlerine ekleyerek, krizin işçileri vurduğunu söyledi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Operasyon hazırlıkları sürüyor; sınırda hareketlilik yok

SONRAKİ HABER

ODTÜ'de sağlık merkezine gidemeyen işçiler iş bıraktı: Sağlık yoksa iş de yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...