07 Ekim 2019 10:13

IG Metall Genel Kurulu: Yarın için birlikte; dayanışmacı ve adil

IG Metall 24. Genel Kurulu Nürnberg’de toplandı. 12 Ekim’e kadar devam edecek genel kurulda 800 civarında önerge üzerinden sendikanın gelecek dört yıllık çalışmalarına yön verecek kararlar alınacak.

Fotoğraf: IG Metall

Paylaş

Serdar DERVENTLİ
Nürnberg

Almanya’nın en büyük işkolu sendikası olan IG Metall, 24. Genel Kurulu’nu 6 Ekim günü Nürnberg’de topladı. “Yarın için birlikte - dayanışmacı ve adil” (Miteinander für morgen – solidarisch und gerecht) sloganı ile toplanan genel kurula 2,3 milyon civarında üyeyi temsilen 483 delege katılıyor. 12 Ekim’e kadar devam edecek genel kurulda delegeler geçen dört yılı değerlendirecekleri gibi yeni yönetim kurulunu ve yürütmeyi seçecekler. Delegeler toplam 793 önerge ve karar taslağı üzerinden sendikanın gelecek dört yıllık çalışmalarına da yön verecek kararlar alacak.

AZİMLİ DOĞRAMACI KALFALARI…

Genel Kurulun açılış konuşmasını yapan IG Metall İkinci Başkanı Christiane Benner, delegeleri ve misafirleri selamladıktan sonra, “Dört buçuk yıl önce 24. Genel Kurulumuzu Nürnberg’de yapma kararı aldığımızda, 2019 Almanya’sının parlamentolarında sağ milliyetçi bir partiye katlanmak zorunda kalacağımızı bilmiyorduk. Aşırı sağ pozisyonların kamuoyunda devam eden tartışmalarda ne kadar yaygınlaşacağını tahmin edemiyorduk. Dayanışmacı ve adil birlikteliğin bu denli sorgulanacağı da bilinmiyorduk” dedi.

Nürnberg şehrinin güçlü bir işçi hareketi geçmişi olduğunu söyleyen Benner, “Nürnberg, kendine güvenen ve hakları için örgütlü hareket eden bir işçi geleneğine sahip. Bu geleneğin kökleri orta çağa kadar gidiyor. Çalışma sürelerinin kısaltılması bu kentte ilk kez 1425 yılında elde edildi. Azimli doğramacı kalfaları 14 günde bir mesai bitiminden bir saat önce yüzmeye gittiler. Herhalde bugün buna ‘ıslak flasmob’ denir” diyerek emekçilerin yüz yıllarca önce başlayan mücadelelerine dikkat çekti.

“KIZIL NÜRNBERG”

Nürnberg şehrinin “Kızıl Nürnberg” olarak da anıldığını hatırlatan Benner, “Kızıl Nürnberg’i güçlü bir işçi hareketi yarattı. Bu onurlu geleneğe sahip olunmasına rağmen nasyonal sosyalistler (NSDAP) ilk kez 1927’de parti kongrelerini Nürnberg’de yaptılar” dedi.

Demokrasi düşmanlarının çoğunluğu elde ettikten sonra değil çok önceden harekete geçtiklerini söyleyen Benner, “Başlamalarına izin vermeyelim. Parçalanmış olan demokratik güçler yaklaşık 100 yıl önce bunu başaramadılar. Böylece Nürnberg Alman tarihinin en karanlık döneminin de sembolü oldu” dedi.

Tarihin tekerrür etmemesi için IG Metall olarak büyük bir sorumluluk taşıdıklarını söyleyen Benner, 1995 yılından bu yana Nürnberg şehrinin “İnsan Hakları Şehri” olduğunu söyledi.

YAŞAMAYA DEĞER BİR GELECEK İÇİN…

IG Metall’in Nürnberg’de önemli kararlar alacağını söyleyen Benner, “Önümüzdeki günlerde çalışma dünyasında ve toplumdaki büyük değişimler üzerine uzun uzun konuşacağız. Tüm insanlar için yaşamaya değer bir geleceğin gerçekleşmesi için birlikte çalışmak istiyoruz. Gelin, adil bir dönüşümün bizim olan öyküsünü anlatalım: Sosyal, ekolojik ve adil. Bunlar bizim değerlerimiz. Bunlar için mücadele ediyoruz” dedi.

Aşırı sağın yükselişine karşı net tutum alacaklarını, tüm emekçilerin geleceği için mücadele edeceklerini, doğu ve batıda aynı yaşam koşulları ve çalışma süreleri için mücadele edeceklerini söyleyen Benner, “Biz demokrasi ve sosyal adalet için her yerde mücadele ediyoruz” dedi.

SOSYAL PİYASA EKONOMİSİNİN KADERİ…

Genel kurulun yapıldığı Nürnberg Fuar alanında “dijitalleşmeyle” gelmesi beklenen “dönüşüm” havası estiriliyor. “İklim ve mobilizasyon çelişki değildir” gibi sloganların yer aldığı onlarca broşür ve bildiri göze çarparken IG Metall’in “Almanya’nın üretim merkezi olarak korunması temelinde bir sanayi politikası” sürdürdüğü dikkat çekiyor.

Benner’in açılış konuşmasında “Yaşamaya değer bir gelecek” başlığı altında kısaca değindiği konuların genel kurulun tüm gündemini oluşturacağı kesin. Açılışa davet edilen Federal Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hubertus Heil (SPD) ve Alman Sendikalar Birliği (DGB) Başkanı Reiner Hoffmann da yaptıkları konuşmalarda bunu ortaya koydu.

“Almanya ekonomik olarak iyi gidiyor. İş piyasası hızla gelişiyor, birçok sektörde ve bölgede tam istihdamımız var. Ama gerçek şu ki, ülkemizdekilerin birçoğu işleri ve gelecekleri hakkında endişe duyuyorlar. Bugünün işçilerinin yarının işlerini de yapabilmelerini sağlamalıyız” diye konuşan Heil, “Böylece kalifikasyon sosyal pazar ekonomimiz için bir kader meselesi haline geliyor” dedi. Heil, ülkenin tam da bu konuda güçlü sendikalara ve işyeri temsilcilerine ihtiyacı olduğunu söyledi.

Ülkenin çok derin altüst oluşlara sahne olduğunu söyleyen Hoffmann ise “Ama bu süreç için basit bir ‘gözünü kapa ve geç’ yanıtı olamaz. Bunun bedelini sonunda çalışanlar ödeyecekler. Ama biz sendikalar buna müsaade etmeyeceğiz” dedi. “Modern çalışma dünyasının modern ortak karar verme hakkına ihtiyacı var” diye konuşan Hoffmann, işverenlerin dönüşümü ancak çalışanlar ve sendikalarla birlikte gerçekleştirebileceklerini söyledi.

YENİ SÖMÜRÜ İLİŞKİLERİ Mİ DOĞUYOR?

Delegeleri selamlayan Nürnberg Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sosyal Demokrat Dr. Ulrich Maly, IG Metall’in genel kurulun ana gündemi olarak dönüşümü (“Transformation”) belirlemesini “doğru zamanda doğru konu” olarak niteledi.

“İnsanların birçok sorusu var” diye konuşan Maly delegelere, “Dijitalleşme çalışma dünyamızı nasıl değiştiriyor? Bazılarının iddia ettiği gibi her şey daha rahat ve güzel olacak mı, yoksa büyük veri (“Big Data”) yoluyla yeni bir bağımlılık ve sömürü ilişkisi mi yaratılacak?​” sorusunu yöneltti. Nürnberg’i “eski bir metalci bölgesi” olarak tanımlayan Maly, “Geleceğin büyük sorularına yanıt aramak için Nürnberg doğru yer. Eskisinde olduğu gibi yeni iş dünyasında da geçerli olan bir doğru var: Sadece birlikte güçlüyüz!” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Dünya genelinde iklim eylemleri: Hükümetler çözüm için harekete geçmeye çağırıldı

SONRAKİ HABER

Sınır ötesi operasyon süresini uzatan tezkere kabul edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa