07 Ekim 2019 09:47

Tez-Koop-İş'ten iklim değişikliği çalıştayı: İklim krizi insanlık için küresel tehdit

Tez-Koop-İş Sendikası, "İklim Değişikliğinin Çalışma Yaşamına Etkisi" çalıştayı düzenledi. Sonuç raporunda, iklim krizinin evrensel bir sorun olduğu vurgulandı.

Fotoğraf: Tez-Koop-İş Sendikası

Paylaş

Tez-Koop-İş Sendikası tarafından gerçekleştirilen "İklim Değişikliğinin Çalışma Yaşamına Etkisi" başlıklı çalıştay, 5-6 Ekim'de Ankara’da bulunan Çağdaş Sanatlar Merkezinde yapıldı. Sonuç raporunda, iklim krizinin evrensel ve bir ülke sorunu olduğu vurgulandı.

Çalıştay, Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu’nun konuşmasıyla açıldı. Özdemiroğlu "Bu çalıştay Türkiye’ye ışık olmalı, her yerde benzer etkinlik ve faaliyetler düzenlenmeli ve bu gündem asla basite indirgenmemeli" dedi.

Konuşmanın ardından "İklim değişikliğine ilgili ana bilim dalları üzerinden bakmak" başlıklı ilk oturum yapıldı. Oturumun moderatörlüğünü Dr. Hulki Cevizoğlu üstlenirken, konuşmacılar arasında Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Ali Demirsoy, Prof. Dr. İlyas Yılmazer, Beykent Üniversitesinden Prof. Dr. Emin Akçaoğlu ve KTÜ Orman Fakültesinden Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu yer aldı.

Prof. Dr. Şule Gök Tüdeş’in moderatör olduğu ve "Uluslararası ve ulusal bağlamda sosyoloji, hukuk ve mevzuat şemsiyesi altında ne olacak memleketin hava durumu?" başlıklı ikinci oturumda ise AB Türkiye Delegasyonu’ndan Alper Acar, TBB Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Gökhan Candoğan, IndustriALL’dan Kemal Özkan, Ankara Tabipler Odasından Doç Dr. Cavit Işık Yavuz ve Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Baran Bozoğlu konuştu.

"EN BAŞTA ÇALIŞAN KESİMİ İLGİLENDİRİYOR"

Çalıştayın ilk gününde gerçekleşen iki oturumun ardından Prof. Dr. Ali Demirsoy’un fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. Çalıştayın ikinci günü Genel Başkan Haydar Özdemiroğlu’nun sunuş konuşmasıyla başladı. Ardından Perihan Sarı’nın moderatörlüğünü üstlendiği “Çalışma yaşamında ne oldu, ne oluyor, ne olacak?​” başlıklı ilk oturum başladı. Sarı temel hak ve özgürlükler ile çalışma hayatının güvence altında olmasının o ülkenin gelişmişlik düzeyi ile arasında bir bağ olduğunu belirterek oturumu açtı. Oturumda Bilkent Üniversitesinden Prof. Dr. Erinç Yeldan, Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Nesrin Algan ve ILO Türkiye’den Bahadır Murat Akın yer aldı. İlk oturumun sonlanmasının ardından Yunus Topal’ın yönetmenliğini yaptığı “Antarktika” belgeseli izlendi ve yönetmen ile de bir sohbet gerçekleştirildi.

"Yarın İçin Çözüm Önerileri: İşçi Sınıfı İçin Dayanışma ve Kolkola Girme Zamanı" başlıklı ikinci oturumun moderatörlüğünde Yaşar Özkan vardı. Konuşmacılar arasında Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Seyhan Erdoğdu, Küresel Denge Derneğinden Nuran Talu ve UNI Küresel Sendikalar Birliğinden Onur Bakır yer aldı.

Çalıştay, Prof. Dr. Ali Demirsoy’un sonuç raporunu okumasıyla son buldu. Raporda iklim krizinin çalışanlar başta olmak üzere tüm toplumun sağlığını, refahını ve geleceğini kökünden etkileyecek olması vurgulandı. Bu nedenle ilgili tüm tarafların bu konuyu sürekli gündemde tutması ile ulusal ve uluslararası düzlemde her türlü tedbirin alınmasına yönelik adımlar atılması gerektiği ifade edildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bayburt'ta silahla vurulmuş bir kurt köprü korkuluklarına asılı halde bulundu

SONRAKİ HABER

İşçilerden Volkswagen yanıtı: Asgari ücrete çalışırsın, tuvalete bile gidemezsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...