07 Ekim 2019 09:19

Diyarbakırlılar annelere seslendi: Barış için herkes elini taşın altına koymalı

HDP Diyarbakır il binası önündeki annelere seslenen Diyarbakırlılar, kalıcı barış için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: Aziz Aslan/AA

Paylaş

Çocuklarının dağa kaçırıldığı iddia eden ve akıbetlerini öğrenmek isyeten ailelerin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır il binası önündeki eylemi 2 Eylül'den beri sürüyor. Diyarbakır’daki yurttaşlar, eylemi Mezopotamya Ajansına (MA) değerlendirdi.

"BİR OLALIM"

Ailelerin HDP önünde değil devlet dairesi önünde toplanması gerektiğini belirten İslam Ayşin (25), yıllarca oturulması halinde bile bir sonucun alınamayacağı görüşünde. Ayşin, “Cumartesi Anneleri’nin oturma eylemlerini panzerlerle, TOMA’larla, biber gazlarıyla yasaklayanlar, bugün bütün halkı HDP il binasının önüne bekliyorlar. Ben annelere şöyle seslenmek istiyorum; bir olalım, tek olalım ve bütün devlet kurumlarının yanında çocuklarımızın hakkını savunalım” dedi.

"BARIŞA İHTİYAÇ VAR"

Gıyasettin Kılıç (50), bu ülkede yıllardır annelerin ağladığına dikkat çekerek, “Biz bu annelerin ağlamaması ve bu ülkede kalıcı bir barışın olmasını istediğimiz için adımız teröriste çıktı. Ancak bu anneleri ağlatanlar, bu ülkeye kendini vatansever diye yutturmaya çalışıyorlar. Bu ülkenin annelerin ağlamaması için kalıcı barışa ihtiyacı var. Herkesin kalıcı barış için elini taşın altına koyması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

"KÜRT İRADESİNİ YOK SAYMAKLA FAYDA GELMEZ"

“Anneler siyasetin malzemesi olmamalı” diyen Kılıç, devamla şöyle dedi:

“Sonuçta HDP yasal zeminde kurulmuş bir siyasi parti. İkinci bir devlet değildir ki gelip HDP’nin kapısına gidiyorlar. HDP de istemiyor insanların dağa çıkmasını, anaların ağlamasını. Ne HDP ne de HDP’ye oy veren hiçbir seçmen annelerin bu duruma düşmesini istemez. Siyasi şovlarla HDP’yi kriminalize edip yok kapatmak, yok Kürt iradesini yok saymakla artık bu tür ucuz düşünceler bu ülkeye bir fayda getirmez.”

"HÜKÜMET BİR ÇÖZÜM BULSUN"

Fikri Ay (54) ise, bütün ailelerin toplanıp TBMM önüne gitmesi gerektiğini kaydederek, “Bu büyük gücü HDP’de görüyorlar madem neden çözüm çıkmıyor? Bu sorunun Mecliste halledilmesi gerekiyor. Bizim için bütün anneler birdir. 24 yıldır Cumartesi Anneleri’ni kimse mi görmüyor? HDP önünde toplanmak yanlıştır” dedi.

Ali Sanmaz (53), anneler arasında ayırımın yapılmaması gerektiği söyleyerek, iktidarın çifte standart uyguladığına dikkat çekti. Sanmaz, HDP önündeki anneleri gören iktidarın Cumartesi Anneleri’ni de görmesi gerektiğinin altını çizdi. Hükümet tarafından yapılan ayrıma tepki gösteren Sanmaz, “Eğer ki gerçekten içten yapılmak istenirse bütün annelerin taleplerini yerine getirecekler. Şu sağcı annesidir, şu Kürt annesi, şu Türk annesi böyle olmaması lazım” dedi. Hükümetin bir parti önünü hedef göstermemesi gerektiğini kaydeden Sanmaz, bu duruma bir çözüm bulunmasını istedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Avcılar'da 26 yıldır eğik duran bina mühürlendi

SONRAKİ HABER

Başka Sinema Ayvalık Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü Emin Alper’in oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...