07 Ekim 2019 04:30
Son Güncellenme Tarihi: 07 Ekim 2019 13:39

CHP Milletvekili Bülbül, "Yasa Saray'da hazırlanıyor" dedi, AKP'liler tepki gösterdi

TBMM Adalet Komisyonu'nda, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin maddeleri görüşülüyor.

Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA

Paylaş

TBMM Adalet Komisyonu'nda, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında belirlenen amaç ve hedefler doğrultusunda düzenlemeler içeren Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin maddeleri görüşülüyor. 

Adalet Komisyonu, AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü Başkanlığında toplandı.

Toplantıda, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında belirlenen amaç ve hedefler doğrultusunda düzenlemeler içeren Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin maddeleri ele alınıyor.

CHP’Lİ BÜLBÜL “YASA SARAY’DA HAZIRLANIYOR” DEDİ AKP’LİLER TEPKİ GÖSTERDİ

Teklifin görüşmeleri sürerken söz alan CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, “Yasa Saray’da hazırlanıyor, milletvekilleri imza atıyor” deyince tartışma çıktı.

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, 2009 yılından bugüne kadar sunulan her yargı paketinin ardından Anayasa’nın değiştiğini ve her değişiklikle yargı üzerindeki vesayetin biraz daha arttığını söyledi. Komisyonda görüşülen yargı paketinde vatandaşın beklediğini bulamadığını belirten Bülbül, “Savunma hakkının ihlaliyle ilgili beklenilen birçok madde gelmedi. Reform paketi, yargının esas sorunu olan yasama, yürütme ve yargı üçleminde, yürütmenin yargıyı esir aldığının göstergesi oldu” dedi.

“YASA SARAY’DA HAZIRLANIYOR” DEYİNCE TARTIŞMA ÇIKTI

Yargı paketinin Saray tarafından hazırlandığını belirten Bülbül, “Milletvekili arkadaşlarımız sadece imzalıyor. Torba yasa adı altında önümüze konuyor. Tek bir cümlesi değiştirilmeden Meclise gönderiliyor” dedi. Bunun üzerine AKP’li milletvekilleri “İmza sahibi arkadaşlara hakaret ediyorsunuz” diye tepki gösterince Bülbül, “Muhalefet milletvekillerinin vermiş oldukları yasa tekliflerinden komisyona gelen bir tek yasa teklifini gösterin bana, bir tek yasa teklifi yok” dedi.

“TÜRKİYE KARARNAMELERLE YÖNETİLİYOR”

CHP’li Süleyman Bülbül konuşmasına şöyle devam etti: Türkiye kararnamelerle yönetilen memleket haline geldi. Bir buçuk senede 41 kararnameyle bin 915 tane madde, 39 kanun teklifiyle 667 tane madde değiştirildi. Meclis açıkça kenarda tutuluyor, yasamanın etkinliği ve denetimi azaltılıyor. Sözlü sorumuz kaldırıldı, gensorumuz yok, güven oylamamız yok. Meclisin yasama yetkisinin Saray’da yapılan bu işlemler nedeniyle etkisiz hale getirilmesini protesto ediyorum. Sorun demokrasi, özgürlükler ve Anayasa'dan kaynaklanan, vatandaşa verilmiş bulunan hak ve özgürlüklerin kullanılmasının önüne geçilmesi sorunu. Bu sistemi değiştirmek zorundayız.

“YARGI REFORMU DİYECEKSİNİZ, 48 YENİ CEZAEVİ YAPACAKSINIZ”

“Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri verilerine göre, Türkiye'de şu anda 313'ü kapalı olmak üzere toplam 396 cezaevi var. Yetmiyor, bununla beraber 48 yeni cezaevi yapılıyor. 220 bin olan cezaevi kapasitesi 500 bine çıkarılıyor. Yargı reformu diyeceksiniz, hak ve özgürlükleri, demokrasiyi genel anlamda genişleteceğiz diyeceksiniz ama 48 cezaevi açacaksınız. Tek adam rejimiyle, Saray’ın yargıya müdahalesiyle Türkiye'de yargı bağımsızlığı ve yargı tarafsızlığı sağlanamaz. Bunun için yapılacak olan şey, "Cumhurbaşkanlığı sistemi" denilen bu sistemi tamamen değiştirmek ve demokratik parlamenter sisteme geçmektir. Yoksa cezaevleri 500 bin değil 1 milyon kapasiteli yapılır, Türkiye cezaevi memleketi hâline gelir.

Madenci yürüyüşü engelleniyor. KHK'lerle ihraç edilen vatandaşlarımız Ankara'da büyük buluşma istiyor, gelen araçların önleri kesiliyor, seyahat özgürlükleri engelleniyor. Dün ise Kaz Dağları’nda siyanürle altın aranmasını protesto etmek isteyen Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkan Yardımcısının da bulunduğu heyet gözaltına alınıyor. Yani yasaları ne kadar düzgün yapsanız da demokrasi ve özgürlük iklimi yoksa, memlekette yasalar hiçbir işe yaramaz.”

ÖNCEKİ HABER

Bir yılda 14,3 milyon abonenin en az bir kez elektriği kesildi

SONRAKİ HABER

Dünyadan Türkiye’ye “operasyon” uyarıları geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...