07 Ekim 2019 03:06

Keskinoğlu Tavukçuluk fabrikası işçileri iş yavaşlatacak

Manisa Akhisar'da Keskinoğlu Tavukçuluk fabrikasında çalışan işçiler maaşların düzensiz yatması üzerine iş yavaşlatacak.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eylem DEMİRHAN
Manisa

Manisa'nın Akhisar ilçesindeki beyaz et ve et ürünleri işleyen Keskinoğlu Tavukçuluk fabrikasında yaklaşık 3 yıldır maaşların düzensiz ve parça parça yatması sebebiyle Ağustos ayında işçiler iş yavaşlatma eylemi yapmışlardı.  Durumun yeniden gündeme gelmesiyle birlikte DİSK Gıda İş Sendikasına üye işçiler Evrensel’e konuşarak, işverenin Çarşamba günü ödeme yapacaklarını dile getirse de mücadelede kararlı olduklarını belirtti.
 
8 yıldır Keskinoğlu’nda çalışan, 3 yıldır sendikalı olduğunu belirten işçi, “Her gün onlarca kişi müdüre gidip çıkışımızı verin diyor. Maaşlar zaten yatmıyor. Geç yatıyor, parça parça yatıyor. Kredi kartlarımız kitlendi, kredi ödeyen, çocuk okutan bir sürü insan var” diyerek yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Daha iyi koşullarda çalışmak istediği için sendikalaştığını söyleyen işçi, “Abim sendikalı bir fabrikada çalışıyordu, koşulların görece daha iyi olduğunu biliyordum. Fabrika yönetimi sendikalı olmayın, terör örgütleriyle bağlantılı vs. yalanları söyleyerek bizi vazgeçirmeye çalıştı. Haklarımızı almak için sendikalı olmalıyız. Biz arkadaşlarımıza durumu anlatmaya çalışıyoruz. Bilinçlendikçe insanlar örgütleniyorlar. 1 kişi olarak o fabrikada bir şeyi değiştiremem ama örneğin paketleme bölümünün komple işi durdurması çok farklı bir etki yaratır. Tüm bunları süreci bilmeyen arkadaşlara anlatmaya çalışıyoruz. Üye oldukça, örgütlenme hızımız yükseldikçe istediklerimizi elde edebiliriz. İnsanlar haklı sebeplerle korkuyorlar ama konuştukça daha çok birleşiyoruz” dedi.

“SENDİKALAŞMAK EN DOĞAL HAKKIMIZ”

Ücretlerin sürekli geç ödenmesinden dolayı iş akdini feshedip geriye dönük haklarıyla ilgili sendikalarıyla birlikte hukuki bir sürece giren kadın işçilerden biri de yine sendikalı olmanın önemini belirterek, “Keskinoğlu’nda 13 yıl çalıştım, Gıda-İş sendikasıyla arkadaşlarım vasıtasıyla tanıştım. Sendikada bir toplantıya katıldığımızda kendi haklarımı bilmediğimi fark ettim. Dinledik öğrendik, üye olduk. Zaten yasal hakkımız. Bir işçinin en doğal hakkıdır sendika. Gıda- İş’ten önce fabrikada sendikayla ilgili bir şey duymamıştım” dedi.

“HER ŞEY PATRONUN ÇIKARINA GÖRE”

Çalıştığı dönemde fabrikadaki çalışma koşullarının çok kötü olduğunu ve fabrikadaki çalışma koşullarının patronun cebine göre değil işçinin yaşamına göre denetlenmesi gerektiğini söyleyen işçi “Keskinoğlu’nda izin almak bir sorundu. Kimseden çekinmediğimiz kadar formenden, vardiya amirinden, müdürden vs çekiniyorduk. Maaşlar da yatmamaya başlayınca bazen işi durdurma, yavaşlatma gibi eylemler yapıyorduk” diye ifade etti.

İŞÇİLER MÜCADELEDE KARARLI

Hayat pahalılığından kaynaklı çalışmak zorunda olduğunu söyleyen Gıda-İş üyesi işçi geriye dönük haklarını almak için hukuki olarak da mücadele ettiğini belirten işçi, “Kadın işçi olmak bu hayat şartlarında çok zor. Hem evin işi bizim omuzlarımızda hem de evden işe gidince aynı verimliliği orada göstermemiz isteniyor. Psikolojimiz ne olursa olsun çalışmak zorunda kalıyoruz ve tüm bunların yanında bir de emeğimizin karşılığını da alamıyoruz.  Patron da bu yüzden sendika istemiyor fabrikada. Çalışma saatleri, sosyal haklar, tatiller her şey patronun çıkarına göre düzenleniyor. Verdiğimiz mücadeleden pişman değiliz.”

İşverenin Çarşamba günü ödeme yapacaklarını söylediğini belirten işçi, kendilerini yine oyaladığını düşünerek ‘Biz mücadelemizde kararlıyız. İş yavaşlatma eylemini yeniden yaparız. Hakkımızı alana kadar da devam edeceğiz’ diye ekledi. 

ÖNCEKİ HABER

Dünya basını "Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna operasyonu"nu nasıl gördü?

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD askerleri çekilmeye başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...