06 Ekim 2019 12:14

CHP'li Ayhan Barut: Yumurtalık turizm bölgesi mi sanayi bölgesi mi?

2008'de Bakanlar Kurulu kararıyla "Turizm Teşvik Bölgesi" ilan edilen Adana Yumurtalık'ta 85 hektarlık alana "Özel Endüstri Bölgesi" statüsü verilmesi tepki çekti.

Termik santral (arşiv) | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Bakanlar Kurulu kararıyla 2008'de "Turizm Teşvik Bölgesi" ilan edilen ancak daha çok termik santral projeleriyle gündeme gelen Yumurtalık'ta, Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla 85 hektarlık alanın "Özel Endüstri Bölgesi" ilan edilmesi tepki çekti. CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut konuyu Meclis gündemine taşıdı.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, "Özel Endüstri Bölgeleri uygulamasında çevre, hava, deniz, su, insan, hayvan, bitki ve toprak sağlığıyla ilgili endişeler ile yerel yönetimler açısından büyük bir mağduriyet ortaya çıkmaktadır" dedi.

“BÜYÜK BİR MAĞDURİYET ORTAYA ÇIKMAKTADIR”

Erdoğan imzasıyla 4 Ekim'de Türkiye'nin çeşitli illerinde bazı yerlerin 'Özel Endüstri Bölgesi' ilan edildiğini anımsatan Barut, "Bu kapsamda Adana ilimizin Yumurtalık ilçesinde de oldukça büyük bir alan EMBA Elektrik Üretim Anonim Şirketi Adana Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmiştir. Söz konusu tasarrufun her ne kadar 4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanununun 4/Ç maddesi gereğince yapıldığı ifade edilse de uygulamada çevre, hava, deniz, su, insan, hayvan, bitki ve toprak sağlığıyla ilgili endişeler ile yerel yönetimler açısından büyük bir mağduriyet ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.

"BELEDİYELER YOK SAYILIYOR"

"Özel Endüstri Bölgesi" uygulamasına ilişkin tepkisini ortaya koyan Ayhan Barut, "Söz konusu karar ile ÇED sürecinin hızlandırılması, sağlanan bazı muafiyetlerin yanı sıra ilgili kuruluş her işini merkezi hükümetin ilgili bakanlıkları aracılığıyla gerekli koşulları sağlamakta ve yerelde hizmet veren mevcut belediyeler bu anlamda yok sayılmaktadır. Belediyelerin yöresinde kurulacak bir yatırıma vereceği hizmetler ve karşılığında bütçesine sağlayacağı gelirlerde bu yöntemle elinden alınmış olmakta" dedi.

"BELEDİYE BAŞKANLARINA SORULDU MU?"

Barut'un TBMM'ye sunduğu önergede, şu sorulara yanıt istendi:

  • "Resmi Gazete’de duyurulan Özel Endüstri Bölgesi ilanları önceden yapılmış bir çalışmanın sonucu mudur? Bu çalışma hangi kurum ve kuruluş tarafından kim ya da kimler aracılığıyla yapılmıştır? Sonuçları nedir?
  • Adana ilimizde ve ilçelerimizde Özel Endüstri Bölgesi olarak bir alanı talep eden başkaca şirket/şirketler var mıdır? Bu kapsamda Özel Endüstri Bölgesi başka nerelerde ilan edilecek ve bu alanlar hangi miktarda olan alanlardır?
  • Bu çerçevede Yumurtalık ilçemizde söz konusu şirket için ilan edilen bu Özel Endüstri Bölgesinin ilçemize maddi ve manevi etkisi/katkısı ne/neler olacaktır?
  • Bir alanın Özel Endüstri Bölgesi ilan edilmesi kararı verilirken yerel yönetimlere; Büyükşehir, İl, İlçe Belediye Başkanlarına görüş soruluyor mu? Sorulmuyorsa bu yörenin seçilmiş  belediye başkanını yok saymak değil midir? Bu aynı zamanda milli iradeyi yok sayma anlamına gelmez mi?
  • Ülkemizin bir ilinde belli bir alanı 'Özel Endüstri Bölgesi' olarak talep eden ve talebi karşılanmayan şirketler olmuş mudur? Olmuşsa kimlerdir? Neden onlar için Özel Endüstri Bölgesi ilanları yapılmamıştır?
  • Bu özel endüstri bölgesi ilan edilen alanların özellikle enerji alanında faaliyet gösteren şirketlere yönelik yapılmasının nedeni nedir?"

(Adana/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Ege’nin iki yakasında yankılanan tınılar

SONRAKİ HABER

Boğaz köprüleri ve otoyol geçiş ücretlerine yüzde 20 zam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...