06 Ekim 2019 19:18

Zeynel Odabaş: Biz değil, inancımız ve felsefemiz yargılanıyor

Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevi Başkanı Zeynel Odabaş’ın yargılandığı dava yarın görülecek. Cemevi için 198 bin TL para cezası ve yıkım kararı verilmişti.

ARŞİV | Fotoğraf: Pirha

Paylaş

Can Deniz ERALDEMİR
İstanbul

Sultangazi Belediyesinin, Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevine yıkım kararı ile 198 bin TL para cezası ve Cemevi Başkanı Zeynel Odabaş’ın yargılandığı dava yarın görülecek. Dava öncesi Evrensel’e konuşan Odabaş, “Biz değil, inancımız yargılanıyor” dedi.

İmara aykırı cemevi yaptırdığı gerekçesiyle yargılanan İstanbul Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevi Başkanı Zeynal Odabaş ile ilgili açılan davanın 17. duruşması yarın Gaziosmanpaşa Adliyesi’nde görülecek. 9 yıldır süren dava kapsamında Odabaş 5 yıl hapis cezası ile yargılanıyor. Henüz bu dava sonuçlanmamışken geçtiğimiz yıl Odabaş hakkında ‘Çevre kirliliği yıkım kararı’ adı altında ikinci bir dava daha açılmıştı. Birleştirilen bu iki dava kapsamında cemevine toplamda 198 bin lira para cezaları verildi.

MORGLAR VE SANDALYELER İCRALIK

Çevre ve imar kirliliğinden verilen bu cezalar kapsamında cemevinin cenaze aracı, morglar ve masa sandalyeleri su an icralık. Alevi halkı tarafından imece usulüyle yapılan cemevine ‘sigortasız işçi çalıştırdığı’ iddiasıyla da 16,5 bin liralık para cezası verildi ve bu ceza da icralık. Ayrıca cemevi ilk yapıldığında alınan suyla ilgili de para cezası verilmişti.  Gazetemize konuşan Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevi Başkanı Zeynel Odabaş, laik ve demokratik bir ülkede herkesin eşit yurttaş olması gerekliliğine dikkat çekti ve “Ben değil, bizim inancımız, felsefemiz yargılanıyor” dedi. Bu davanın sadece Alevilere özgü bir dava olmadığını belirten Odabaş, “İnsanım diyen herkesin davasıdır” dedi.

ON BİNLERCE İNSAN, HELAL LOKMASIYLA YAPTI

“Bizim inançlarımız ve ibadetlerimiz için burayı on binlerce insan kendi emeği ve alın teriyle, helal lokmalarıyla yaptılar” diye konuşan Odabaş, cemevinin yıkılmaması için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Yıkım kararının ve 198 bin TL cezanın verildiğini hatırlatan Odabaş “Biz hiçbir zaman için inancımızdan dönmeyeceğiz. Pir Sultan’ın dediği gibi, dönen dönsün ben dönmezem yolumdan diyeceğiz” dedi. “Cemevleri Diyanet noktasında kırmızı çizgimiz diyen, bugün Alevilerin cemevlerini, inanç kurumlarını ziyaret eden Diyanet başkanı görüyoruz” diyen Odabaş, daha önce de cami-cemevi projelerinin Aleviler tarafından kabul görmediğini hatırlattı ve ardından zorla Alevi köylerine cami yapıldığını vurguladı. İktidarın asimilasyonun bir parçası olarak din derslerinin programlarını değiştirdiğini belirten Odabaş, “Alevilerin inancının, öğretisinin, felsefesini tarif etmek kimsenin haddi de hakkı da değildir. Herkese kendi inancını ve düşüncesini özgürce yaşamalı” dedi. “Biz demokrasi ve barış içerisinde bütün halk renkleriyle birlikte kardeşçe yaşamak istiyoruz” diyen Odabaş Alevi inancının ibadet yerinin cemevi olduğunu vurguladı. Dava yarın saat 13:00’de Gaziosmanpaşa Adliyesi 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

ÖNCEKİ HABER

Iraklılar yoksulluğa ve yolsuzluğa karşı ayakta

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Yüksel Taşkın: Demokrasi ittifakını öne çıkarmalıyız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...