07 Ekim 2019 10:08
Son Güncellenme Tarihi: 07 Ekim 2019 14:15

Kosova'daki erken genel seçim: Muhalefet önde götürüyor

Kosova'da düzenlenen erken genel seçimde muhalefetteki Kendin Karar Al Hareketi az farkla önde.

Binlerce Kendin Karar Al Hareketi taraftarı başkent Priştine'deki İskenderbey meydanında toplandı | Fotoğraf: AA

Paylaş

Kosova'da 6 Ekim'de düzenlenen erken genel seçimde oyların tamamına yakını sayılırken, ilk sonuçlara göre muhalefetteki Kendin Karar Al Hareketi yüzde 25.79 ile seçimi önde götürüyor.

Kosova Merkez Seçim Komisyonu (KQZ) tarafından yapılan açıklamaya göre, oyların yüzde 95.88'i sayıldı.

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Kendin Karar Al Hareketi oyların yüzde 25.79'unu, Kosova Demokratik Birliği (LDK) yüzde 25.05'ini, Kosova Demokratik Partisi (PDK) yüzde 21.15'ini, Kosova'nın Geleceği İçin İttifak (AAK) ile Sosyal Demokrat Partinin (PSD) oluşturduğu ittifak yüzde 11.63'ünü, Sosyal Demokrat Girişim (NISMA), Yeni Kosova İttifakı (AKR) ve Adalet Partisinin (PD) oluşturduğu ittifak yüzde 4.92'sini aldı. Sırp Listesi'nin aldığı oy oranı yüzde 6.21, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) ise yüzde 0.80 oy aldı.

Gece geç saatlerde oyların çoğunun sayılması üzerine binlerce Kendin Karar Al Hareketi taraftarı başkent Priştine'deki İskenderbey Meydanı'nda toplandı.

Burada bir konuşma yapan Kendin Karar Al Hareketi Genel Başkanı Albin Kurti, LDK'ye hükümeti kurma çağrısında bulundu. Kosova'nın 2008'deki bağımsızlığın ardından 2019 yılının, coşku ve yeni bir akım olduğunu ifade eden Kurti, seçim sonuçlarını zafer olarak değerlendirerek Kosova'yı güçlendireceklerini söyledi.

KQZ'nin verilerine göre, dünkü seçimde kayıtlı 1 milyon 938 bin 869 seçmenin yüzde 44.18'i oy kullandı.

NE OLMUŞTU?

Haradinaj, Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Kosova Özel Mahkemesi tarafından "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağrılınca, temmuz ayında başbakanlık görevinden istifa etmişti.

Daha önce de Lahey'deki savaş suçları mahkemesinde yargılanan ve iki kez delil yetersizliğinden beraat eden eski Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) komutanının istifa kararının ardından meclis feshedilmiş ve erken seçim kararı alınmıştı. (Priştine/AA)

ÖNCEKİ HABER

Ürdün'de öğretmenlerin grevi anlaşmayla sona erdi

SONRAKİ HABER

Kaz Dağları için Ankara'ya yürürken gözaltına alınan 8 kişi serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa