05 Ekim 2019 09:34

Kayıp yakınları: Mehmet Sincar dosyasının takipçisi olacağız

Kayıp yakınları “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” talebiyle oturma eylemini sürdürdü. Eylemde DEP Milletvekili Mehmet Sincar’ın dosyasının takipçisi olma çağrısı yapıldı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” oturma eyleminin 556'ncısını gerçekleştirdi. İHD Diyarbakır Şube binası önünde gerçekleştirilen eylemde kayıpların fotoğrafları taşındı. Eyleme, yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ve CHP Diyarbakır il örgütü yöneticileri katıldı. Eylemde konuşan İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın, 4 Eylül 1993 tarihinde faili meçhul cinayetleri incelemek üzere Batman'a giden DEP Milletvekili Mehmet Sincar'ın faili meçhul dosyasının aydınlatılmasını gerektiğinin altını çizdi. 

MEHMET SİNCAR'DAN VARTİNİS'E

Türkiye'nin hakikatle yüzleşmesini isteyen Yalçın, "Yargı, 1990'lı yıllarda zorla kaybetme politikalarını uygulayanları korumakla değil, yargılamakla yükümlüdür" dedi. 3 Ekim 1993 yılında Muş'un Korkut ilçesine bağlı Vartinis köyünde yaşanan askeri operasyonlarda aynı Öğüt ailesinden 9 kişinin yanarak can verdiği olayın yıl dönümünde hayatını kaybedenleri andıklarını dile getiren Yalçın, "Failler yargı önünde tahliye edildi. Ama biz Öğüt ailesinin adalet arayışını devam ettireceğiz" diye konuştu. 

KAYIP TAHİR KOÇU VE DERVİŞ SAVGAT'IN AKIBETİ SORULDU

Kayıp yakınları, bu hafta 1 Şubat 1994'te Şırnak'ın Cizre ilçesine bağlı Dirsekli Köyü Kurtuluş mezrasında kendini asker olarak tanıtan kişilerce gözaltına alınarak, Radar Karakolu’na götürülen Tahir Koçu ve Derviş Savgat'ın akıbetini sordu. 

BATMAN'DA "KAYIPLAR BULUNSUN, FAİLLER YARGILANSIN" TALEBİ

Batman'da ise 462'nci haftasında devam eden “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemi İHD Batman Şubesi'nde gerçekleştirdi. Açıklamaya Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri katıldı. Kayıp yakınları 24 Eylül 1994'de Dersim'e bağlı Gökçek Köyü Mîrik mezrasında devam eden askeri operasyonlar sırasında evleri bombardımana tutulması ardından gözaltına alınan Hıdır (63), Hatun (31), Yeter (22) ve Elif Işık (29), Düzali (37), Gülizar (34) ve (3) Dilek Serin'in akıbetini sordu. 

"KİŞİLERDEN BİR DAHA HABER ALINAMADI"

İHD Batman Şubesi yöneticisi Abdurrezzak Katmaz tarafından okunan Serin ve Işık ailelerinin hikayesi şöyle: “Dersim merkeze bağlı Gökçek Köyü Mîrik mezrasında yaşayanlar, mezra civarında süreklileşen askeri operasyonlar, silahlı çatışmalar ve askerlerin sürekli baskıları nedeniyle başka yerlere göç etmişti. Sadece Işık ve Serin aileleri mezrada kalmaya devam ediyordu. 23-24 Eylül 1994 tarihinde başlayan operasyonlar sırasında Mirik’e giriş çıkışlar yasaklandı, köy muhtarı da dâhil kimsenin köye girmesine izin verilmedi. Tuğgeneral Yavuz Ertürk komutasındaki Bolu Dağ Komando Komutanlığı’na bağlı askerler mezraya baskın düzenledi. Mezrada bulunan evler, bağ ve bahçeler bombalandı, yakıldı. Askerler daha sonra her iki aileden Hıdır Işık (63), Hatun Işık (31), Yeter Işık (22), Elif Işık (29), Düzali Serin (37), Gülizar Serin (34) ve üç yaşındaki Dilek Serin'i gözaltına aldı. Bu kişilerden bir daha haber alınamadı.”

Kayıp yakınları, daha sonra oturma eylemi gerçekleştirdi. (Diyarbakır-Batman/MA)

ÖNCEKİ HABER

İstiklal Okulu velileri: Okulumuzun onarılmasını değil yenilenmesini istiyoruz

SONRAKİ HABER

Pasaporta el koyma, 7/24 çalıştırma, cinsel saldırı… Göçmen ev işçileri köle gibi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...