05 Ekim 2019 09:35

İstiklal Okulu velileri: Okulumuzun onarılmasını değil yenilenmesini istiyoruz

Depremde hasar gören 29 okuldan biri olan Sultangazi İstiklal İlkokulu ve Ortaokulu velileri okul binalarının tamir edilmesini değil yeni bina yapılmasını istiyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Güneş GÜRSOY
İstanbul

26 Eylül’de meydana gelen 5.8’lik deprem sonrası hasar gören 29 okuldan biri olan Sultangazi İstiklal İlkokulu ve Ortaokulu velileri okul binasının tahliyesi sonrası sorunlarını ve taleplerini dile getirdi. Veliler okul binalarının tamir edilmesini değil yeni bina yapılmasını istiyor. 

17 Ağustos 1999 depreminde de hasar gören ve güçlendirmesi yapılan İstiklal Okulu 26 Eylül 2019 depreminde uğradığı hasar sonucu 27 Eylül Cuma günü gerçekleştirilen denetim sonrası az hasarlı okullar arasında listeye girdi ve binaların tahliyesi kararı çıktı. Bu karar sonrası mağduriyet yaşayan veliler, okulun yeniden makyaj misali badana-boya ile güçlendirilmesi değil, yıkılıp yeniden güvenilir, sağlam bir okul yapılmasını istiyor. Okulda spor salonu ve soyunma odalarının olmaması gibi sorunların olduğunu ifade eden veliler, okulun şartlarından da memnun değil. 

500 ÖĞRENCİYE DEĞİL BÜTÜN ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ SERVİS

Depremden bir gün sonra okula tahliye kararı verilmesiyle öğrencilerin bir kısmı Şehit Teğmen Ali Okuluna bir kısmı da Veysel Sacıhan İmam Hatip Okuluna yönlendirildi. Birden fazla çocuğu olan veliler ayrı okul binalarında eğitim gören çocuklarını okula bırakmak için işten izin almak zorunda kalıyor. Hatta işlerini bırakmak zorunda kalanlar da var! Farklı okullara giden engelli ve sağlık sorunu olan öğrencileri kapsayacak 500 kişilik servis ayarlanacağını duyduklarını söyleyen veliler, 500 kişilik kontenjan konulmasından şikayetçiler. Veliler servisten bütün öğrencilerin yararlanmasını talep ediyor.  

ÖĞRETMENLER DE MAĞDUR

Başka okulda olmalarından ders saatleri değişen, ders programları hâlâ belli olmayan öğrenciler ve öğretmenler de mağdur. Öğrencilerin ders programının belirlenememesi sebebiyle bütün kitap, defterlerini yanlarına aldıklarını söyleyen veliler, “Çantaları çok ağır oluyor, pazar arabası ile taşıyanlara şahit oluyoruz” diyor.  

Sözleşmeli olan öğretmenlerden işi bırakmak durumunda kalanlar olduğunu ifade eden veliler, “Sözleşmeli bir öğretmenimiz saatlerine uymadığı, yüksek lisans yaptığı için işi bırakmak zorunda kaldı. Çünkü sabahçıydık öğlenci olduk” örneğini veriyor. 

KREDİ ÇEKİP, EVİNİ SATIP ÇOCUĞUNU ÖZEL OKULA GÖNDEREN VAR

Her gün okulun önünde saatlerce çocuklarını bekleyen veliler, bu problemin çocuklar, öğretmenler ve veliler için olumlu sonuçlanmasını istiyor. Deprem ülkesi olduğumuz gerçeği hiçbir zaman unutulmamalı diyen veliler “Okullarda ve hastanelerde gereken şey, onarım değil, bu binaların yeniden yapılması. Çocuklarımızı başka okullara almayı düşünüyoruz. Kredi çekip, evini satıp özel okullara gönderenler var” dedi. Okul aile birliğinden talepleri olmasına karşın hiçbir şekilde destek alamadıklarını söyleyen veliler, “Görüşme talebimiz oldu ancak görüşmüyorlar, muhatap olmuyorlar. Ama aidatları, sınav paralarını vs. düzenli alıyorlar” diyerek okul aile birliğinin tutumunu da eleştiriyor. 

“30-40 gün sonra basit bir onarım sonrası okula geri dönmek istemiyoruz, yeni, sağlıklı bir bina istiyoruz. Bunun için de elimizden ne gelirse yapacağız” diyen veliler taleplerinin takipçisi olacaklarını vurguluyor.

ÖNCEKİ HABER

Genç kadınlar daha çok yan yana, daha ileriye!

SONRAKİ HABER

Kayıp yakınları: Mehmet Sincar dosyasının takipçisi olacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...