05 Ekim 2019 08:58

Liseler açılmışken liselere dair…

Liseler birçok sorunla birlikte yeni eğitim öğretim yılına başladı. Sorunların artarak sürdüğünü söylemek mümkün. Hatay Necmi Asfuroğlu Anadolu Lisesi’nden Ali ile birçok meseleye dair konuştuk. 

Paylaş

Zehranaz KADAYIFÇI

Hatay 

Öğrenciler neredeyse her yeni seneye eğitimde müfredat değişikliği ile gidiyor. Müfredata ve değişikliklerine dair ne düşünüyorsun?

Çocuk yaştan itibaren öğretim kurumlarında maruz bırakıldığımız ideoloji aşılamasının toplumun büyük bölümünü aşırı radikalleştirdiğini görüyor ve hissediyorum. Mevcut durum, içerisinde bulunduğum toplum konusunda beni kaygılandırıyor. 

Liseliler yıllarca verdiği emeğin ardından birkaç saatlik bir sınav ile değerlendiriliyor. Sizce öğrencilerin bunca emeğinin karşılığını böyle bir sistemde alması mümkün mü? Nasıl bir sistem olmalı?

Yetişmenin, yeterli ve kalifiye olmanın ölçütlerinin doğru alınmadığı bir sistemde öğrencileri değerlendirme eylemi yine aynı şekilde yanlış ölçütler üzerinden yapılıyor. Yetenekleri günümüzde teorik bilgiyi pasif, bilgiyi işleme yeteneğini ise üstün tutuyor. Bunun mahiyetinin anlaşıldığı bir sistem üzerinde yine belirli olmayan ve daha birey bazlı yetenekler gözetilerek yapılan değerlendirmeyi daha etkili buluyorum.

TALEBİMİZ EŞİT EĞİTİM

Herkes için eşit bir eğitim sisteminden de söz etmek mümkün olmuyor. Ne düşünüyorsun?

Hayır, en büyük sorunun özel öğretim kurumlarının varlığının ve akıbetinin halkın talebine bağlı değil otoritenin çıkarına bağlı olması olduğunu düşünüyorum. Herkes için eşit ve kaliteli eğitim için yeterli kaynaklarımızın olduğuna inanıyorum ve halkın talep ettiği şey, benim talep ettiğim şey de bu. 

Lise öğrencisi olarak ekonomik kriz hayatını nasıl etkiliyor?

Eğitim “ücretsiz” fakat materyaller ücretli ve pahalı. Test kitapları, kırtasiye ürünleri, yemek, ulaşım... Her geçen gün artan fiyatlar kaynaklara ulaşmayı beni ve çevrem için daha zor hale getiriyor.

“KARAR MEKANİZMASI SAF DIŞI BIRAKILIYOR”

Senin lisen açısından ÖTK’ler önemli bir işlev görüyordu ve ülke genelinde birçok liseye nazaran işlevli olduğu söylenebilir. Liselerde öğrenci temsilcilik kurullarının kaldırılması hakkında ne düşünüyorsun?

Okul sosyal bir ortam ve bu ortamda verilmesi gereken kararda, düzenlenecek etkinliğin organize edilmesinde bizim fikir ve yaratıcılığımızın ön plana çıkması eğitimin bir parçası olmakla birlikte hepimiz için daha özgür bir ortam sunuyor. Her ne kadar bu sistem her okulda olması gibi işlemediyse de son yıllarda benim çevremdeki liselerin öğrenci meclisleri daha işlevsel çalışmaya başlamıştı. Bu kurulların kalkması benim hem zamanımın ciddi bir bölümünü geçirdiğim bir ortamı –okulu- bana bir adım yabancılaştırıyor hem de öğrencileri yani taze fikirleri okul içi karar ve organizasyon mekanizmasından saf dışı bırakıyor.

ÖNCEKİ HABER

Susamam ve protest rap: madalyonun görünmeyen yüzü

SONRAKİ HABER

Yeni dönemin faturası yine sırtımızda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...