05 Ekim 2019 07:16

Akhisar’da zeytin hasadı başladı, ürün kaliteli ama rekolte düşük olacak

Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa, geçen yıl 205 bin ton zeytin elde edilirken bu yıl 80 bin ton civarında rekolte beklendiği kaydedildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Sofralık zeytin üretiminde Türkiye’nin ilk sırasında yer alan Manisa Akhisar’da, hasat başladı. Geleneksel yöntemlerin yanı sıra makine yardımıyla da zeytinlerini toplayan üreticiler, verimin geçen yıla oranla düşük kalmasından dert yandı.

Geçen yıl 205 bin ton zeytin elde edilirken, bu yıl 80 bin ton rekolte beklendiği kaydedildi. Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa, “Bu yıl, rekoltede ciddi düşüş var. Akhisar’ın zeytini çok kaliteli. Kalitesini korumaya devam ediyor. Bugünlerde ‘Domat’, ‘Uslu’ ve ‘Edremit’ çeşidi zeytinlerin hasadına başladık. İlçemizde büyük paya sahip ‘Trilye’ zeytinin hasadı önümüzdeki günlerde başlayacak. Akhisar’da yaklaşık 17 bin zeytin üreticisi bulunmaktadır. Ağaç sayısına baktığımız zaman ise 12 milyon civarındadır. Şu anda rekolte az ancak geçen sene kilosu 2,5 liraya satılırken şu andaki fiyatlar 8 lira civarında” dedi.

DESTEK İSTİYORUZ

Akhisar’da 30 yıldır zeytin yetiştiriciliği yapan, evli ve 3 çocuk babası Şevket Er (49) ise “Genel olarak fiyattan memnunuz. Fakat mahsulümüz az, rekolte düşük” dedi.

Bir diğer Üretici Ali Yamaner de,(45) “Bazı sıkıntılarımız var. Mazotun, gübrenin yüksek maliyeti bizi zor durumda bırakıyor. Bu iş nereye kadar gider bilemiyoruz. Çiftçilere destek istiyoruz. Geçen seneye oranla zeytinlerimizde rekolte biraz düşük” diye konuştu.

Tarım işçisi evli ve 1 çocuk babası Hasan Erden (48), işe gitmek için saat 05.30’da uyandıklarını belirterek, “Saat 07.30’da işe başlıyoruz. Bazen güneşte, bazen gölgedeyiz. Ekmek parası için çalışıyoruz. Evimiz kira. Geçim kaynağımız buradan karşılanıyor” dedi.

Bir diğer tarım işçisi evli ve 5 çocuk annesi Canan Metin da “Sabah erkenden kalkıp geliyoruz. Burada herkesin işi farklı. Akşam 16.30’a kadar çalışıp buradan eve gidiyoruz. Ekmek parası mücadelemiz hep sürüyor” diye konuştu. (Manisa/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Okumak için çalışmak

SONRAKİ HABER

TGS 22. Olağan Genel Kurulu başladı: Medyada insanca çalışma düzenini kuracağız!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...