05 Ekim 2019 07:20

Aleviler ve sosyalistler sempozyumu başladı

İzmir Narlıdere Kültürevi ve Cemevi’nde "Aleviler ve Sosyalistler Mekanda, Zamanda, Örgütsel Karşılaşmalar Sempozyumu" başladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir Narlıdere Kültürevi ve Cemevi’nde Aleviler ve Sosyalistler Mekanda, Zamanda, Örgütsel Karşılaşmalar Sempozyumu başladı. 

Açılış konuşmasını Alevi Bektaşi Kültür Tanıtma Derneği Narlıdere Şubesi Başkanı Murat Aslan ve Munzur Akademi Kültür Sanat ve Turizm Derneği’nden Yönetim Kurulu’ndan Prof. Dr. Ayhan Yalçınkaya gerçekleştirdi. 

Sempozyumun amacına değinilen konuşmalarda, Alevilik ve sosyalist hareketi ayırmaya çalışan, sosyalist hareketten doğan boşluğa ırkçılığı, milliyetçiliği, cinsiyetçiliği, mezhepçiliği yerleştirmeye çalışan yaklaşımlara karşı oturumlar gerçekleştirileceği ifade edildi. 

Oturum başkanı Seçil Aslan’ın yürütücülüğünde başlayan ilk oturumda Prof. Dr. Şükrü Aslan, “Aleviler ve sosyalistler dediğimizde iki ayrı sosyolojik gruptan bahsediyoruz. Biri dünyayı değiştirme eylemi içinde radikal pratikler sergilemekte olan bir grup diğeri ise kendi inanç pratiklerini sergilemeye devam etmek amacında olan bir grup. Burada bir gerilim söz konusu, sosyalist hareket bu yüzden Alevilere kısa bir sürede kendiliğinden tasfiye olacak bir inanç grubu olarak gördü. Fakat 1990’ların başında bağımsız alevi derneklerinin kuruluşuyla sosyalist hareket Alevileri sadece örgütlenecek bir dinamik değil bir ittifak gücü olarak görmeye başladı” dedi. 

“Kente göçün ilk yıllarında Aleviler ve sol” konulu sunumunda Dr. Cemal Salman, “15-16. Yüzyıldaki katliamlardan beri kırsal alanlara çekilen Aleviler 1950-1960’larda başlayan kentleşme hareketlerine kadar kapalı bir toplum içinde yaşadılar. Kentin içerisindeki gecekondu mahalleleri kuran Aleviler kendilerini güvenlik sorunu içinde buldular. İşte burada tarihsel bir moment söz konusu, sosyalist hareket kendine Anadolu’nun köklerinde devrimci-muhalif bir zemin buldu. Alevi harekette kendine kentlerde bir dayanak buldu” diye konuştu.

Oturumun son sunumunda ise Öğretim Üyesi Doktor Mehmet Ertan, “Kentleşme zor bir süreçtir. Aleviler için ise daha zor. Alevi olmayanlarla ve merkezi devlet ile ilişki kurmak zorunda olacaklar. Bu süreçte aynı zamanda sosyalist sol kitleselleşme süreci içinde. Peki Aleviler neden bu dönemde sol ile buluşuyor. Bütün dünyada olduğu gibi azınlık olan inanç grupları mevcut rejimi yıkmaya yönelik sosyalist hareketlerle buluşabilme imkanına sahip. Bir yandan o zamanki milliyetçi cephe hükümetinin popülist milliyetçi ve Alevi karşıtı dili söz konusudur. Bir yandan da hareket olarak sadece bir inanç grubu gibi değil siyasi bir süreç içinde gelişmiş bir yapı” dedi. 

Sempozyum ilk gününde “Mekanda karşılaşmalar”, “Zamanda Karşılaşmalar”, “Örgütsel Karşılaşmalar” konularıyla devam etti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yemekhane zammı geri çekilsin diye

SONRAKİ HABER

Öğrenci yemek de yemeyiversin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...