05 Ekim 2019 02:23

Ankara’ya gelen KHK’liler polis tarafından engellendi

KHK’lilerin Ankara buluşmasının yasaklanmasının ardından polis KHK’lilerin Ankara’ya girişlerini ve siyasi parti ziyaretlerini engelledi, zaman zaman fiili saldırıda bulundu.

Fotoğraf: HDP Basın bürosu

Paylaş

Ankara’da yapılması planlanan “KHK’liler Büyük Buluşması”nın yasaklanmasının ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Saadet Partisi (SP) genel merkezlerini ziyaret etme kararı alan KHK’liler engellemelere maruz kaldı. Ankara’ya gelmek için İstanbul’dan yola çıkan KHK’lilerin araçları Ankara girişinde durdurularak alıkonuldu. Polis KHK’lilere zaman zaman fiili müdahalede bulundu. İstanbul KHK Platformu üyesi Ayhan Erincik, Ankara Valiliği ve polisler hakkında engelleme nedeniyle suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

KHK ile ihraç edilenlerin Ankara Yılmaz Güney Salonu’nda yapmak istedikleri etkinlik dün Valilik tarafından yasaklanmıştı. Valilik yasağı ardından HDP ve SP genel merkezlerini ziyaret edecek olan KHK’liler sabah saatlerinde engellendi. HDP ve Saadet Partisi tarafından davet edilen KHK’lilere HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Iğdır Milletvekili Habip Eksik eşlik etti. 

HDP Genel Merkez binasının bulunduğu sokağın giriş çıkışlarını kapatan polis, kimlik kontrolü yaparak KHK’lilerin içeriye girmesine izin vermedi. Polis, KHK’lilerin parti binası önünden çekilmemesi halinde müdahale edeceğini söylerken, Gergerlioğlu, “Siz buradan çekilir misiniz? Partimizi ziyaret etmek isteyen vatandaşlara bunu yapmayın” diye tepki gösterdi.

KHK’lilerin “Ziyarete gelen insanlara gözaltı yapmak istiyorsunuz, suç işliyorsunuz” diyerek içeri girmek istemesi üzerine polis gruba müdahale etti.

Polisle yaşanan tartışma sırasında bir kişi gözaltına alındı. Yapılan görüşmeler sonrası KHK’lilerin HDP binasını ziyaretine izin verildi.

"ZULMÜN DUYULMASINI ENGELLEME GAYRETİ"

HDP ve SP’nin KHK’lilere kucak açmasının bile kabul edilmediğini belirten Gergerlioğlu ise,Bu sabah bir siyasi partinin yolu kesildi, vatandaşlar giremesin diye. Yaptıklarının Anayasa’da, yasada, hukukta yeri yok. Çünkü bunlar zulmün duyulmasını engelleme gayreti” dedi.

"CHP’DE DE TOPLANTI YAPMAK İSTİYORUZ"

KHK’lilerin HDP ve Saadet Partisinin dost elini unutmayacağını kaydeden Gergerlioğlu, “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de dün görüştüm. Dönüş bekliyoruz. Eğer bizi genel merkezine kabul ederse memnuniyetle gider toplantımızı orada da yaparız” diye konuştu.

HDP EŞ BAŞKANLARI: BU ZULÜM DAYANIŞMAYLA SON BULUR

KHK’lilerin HDP Genel Merkezinde gerçekleştirdikleri toplantıya HDP Eş Genel Başkanları Sezai Temelli ve Pervin Buldan destek mesajı gönderdi. Buldan ve Temelli’nin mesajı şöyle oldu: “‘Birlikte daha güçlüyüz’ sloganıyla bir araya gelen KHK'li Platformları'nın değerli bileşenleri, buluşma dolayısıyla dayanışmayı büyüten değerli katılımcıları, 20 Temmuz 2016'da ilan edilen OHAL'i gerekçe göstererek çıkarılan KHK'ler eliyle on binlerce kamu emekçisi, bilim insanı, eğitimci, sendikacı kendilerinden savunma alma ihtiyacı dahi hissedilmeden ihraç edilerek işsiz bırakıldı, sosyal yaşamdan tecrit edildi. Adeta ölüme terk edildi. Kendi sonunu gören AKP iktidarının şiddeti, hukuksuzluğu toplumsal kesimlere yaymasını, antihukuku ‘yeni Türkiye'nin’ düzeni olarak dayatmasını demokrasi güçleri asla kabul etmeyecektir. Bu zulüm ancak bir araya gelerek, dayanışarak, demokrasi ve barış talebinde ısrar ederek son bulabilir. Programlarımız dolayısıyla katılamadığımız KHK'liler Buluşması'nı bu duygularla selamlar, HDP'nin her daim mücadelenizin yanında olduğunu bilmenizi isteriz.” (Ankara/EVRENSEL)


KHK'LİLERDEN SAADET PARTİSİ'NE ZİYARET

    KHK'liler HDP ziyaretinin ardından Saadet Partisi'ni ziyaret etti. SP Genel Merkezi'nde yapılması planlanan görüşme genel merkez binasına yakın SP'ye ait MG kitap kafede gerçekleşti.

    POLİSTEN SAAT SINIRLAMASI

    Polisin yoğun güvenlik önlemlerini aldığı görüşmeye HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun yanı sıra çok sayıda KHK'li ve müebbet hapis cezası alan askeri öğrencilerin anneleri katıldı. SP'ye gelen heyeti, SP Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman ve beraberindeki parti yöneticileri tarafından karşılandı.

    Görüşme öncesi polis Saadet Partisi yetkilileri ve görüşmeye gelenlere saat 14.00’a kadar görüşmeyi sonlandırmalarını istemesi dikkat çekti.

    Görüşmede ilk olarak söz alan Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Malûm bugün 5- 6 Ekim KHK buluşmamız vardı ama engellemeye uğradı. Kabul edilebilecek tavır değil. Bugün yapılan 3 yıldır zulümle ne yapıldığının somut resmidir. Soykırıma varan uygulamalar iktidar tekelinde. Barış içerisinde kapalı bir toplantı yapabilmek için 3-4 aydır hazırlanıyorduk” dedi.

    "HUKUKU ÇİĞNEYEN UYGULAMALAR YAŞANDI"

    HDP ve SP’nin kapılarını açmasının değerli olduğunu kaydeden Gergerlioğlu, parti yetkililerine teşekkür etti. KHK’liler olarak mesajlarını vermek istediklerini aktaran Gergerlioğlu, “KHK ülkenin en ağır insan hakkı ihlalini oluşturuyor. Çalışma, seyahat, anayasa hakkı ihlali, kredi kartı almaktan tutun tapudan daire almanızı engelleyen uygulamalar yaşandı. Bu sorunları konuşalım, zulüm sorunlarını nasıl giderebiliriz, demokratik bir yolla nasıl aşabiliriz diye konuşacaktık izin vermediler. Adeta vatandaşlıktan çıkardıkları insanların söz sahibi olmasını istemiyor. Haber vermeksizin toplantı yürüyüş hakkı vardır. Bugün yaşananlar anayasa hukukunu çiğnenen uygulamalarıdır” diye konuştu.

    "BURADAKİ İNSANLARIN KİME ZARARI VAR"

    HDP toplantılarının akşama kadar devam edeceğini dile getiren Gergerlioğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Sabah Ankara’ya gelen arkadaşlarımızı hukuksuzlukla geldikleri yere geri gönderildiler. Türkiye’de hiç kimse ben senin yolunu kestim geri git diyemez. Burası korsan devleti mi? Ankara’ya girmek için pasaport mu almak gerekiyor. Burada Harbiyeli Anneler var. 3 yıldır ciğerleri yanıyor. Meclis önünde anneleri gözaltına alındı. Milletin dertleri, bizimle konuşurken derdest edildi. Bu bizim niye feryat ettiğimizin fotoğrafıdır. Zulme uğrayan herkesle beraber insan hakları talep ediyoruz. Anayasa çiğnenerek haklarımız gasp ediliyor. Buradaki insanların kime zararı var?​”

    "KANUN TANIMASIZLIĞIN ZİRVE OLDUĞU BİR DÖNEM"

    Ardından söz alan SP Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, “Bugün sizleri ağırlamaktan onur duyuyoruz. Türkiye uzun zamandır kanun tanımasızlığın zirve olduğu bir dönemden geçiyor. Elim bir tablo içerisinde izliyoruz. Bugün ve yarın Yılmaz Güney Sahnesi’nde gerçekleşecek olan toplantı, hiçbir yasa devletinin ciddiyetine yakışmayacak şekilde iptal edildi. Yolda olan insanlar, gelmek üzereyken girişleri engellendi, kendilerine İstanbul’a dönmek zorunda oldukları ifade edildi. Ben burada vatandaşlarımızı beklerken, gişelerde bekletildiği için otobüste toplantı yapmak zorunda kaldım. Bir milletvekili ve vatandaşı otobüste toplantı yapmaya zorlayan bu ülke var” diye konuştu.

    "MÜCADELE VERENLER TARİHE ALTIN HARFLERLE YAZILACAK"

    “Otobüslerin engellenmesi, vereceğimiz mesajdan daha büyük haykırışı ortaya koydu” diyen Karaduman, “Adaletsizliğin olmadığını ifade etmek üzere yola çıkmışken siyasi iktidar bunu teyit etmiştir. KHK’liler mücadele etmeye devam edecektir. Onurlu duruşun, insanın en temel haklarının gasp edilmesine karşın konulan mücadeleyi sonuna kadar dile getireceğimizi ifade etmek ediyorum. Bugünler geçecek siyasi iktidarın bu zorbalığı, asla ama asla unutulmayacaktır. Bunlar hem halka hem Allah’a hesap verecektir. Bu ülkede mağdur edilmiş, ülkede hak hukuk adalet mücadelesi verenler tarih altın harflerle yazılacaktır” ifadelerinde bulundu.

    Yapılan görüşme ardından KHK heyeti HDP Genel Merkezi’nde devam eden toplantıya katılmak üzere MG Kitap Kafe’den ayrıldı.

    KHK PLATFORMU VALİLİK HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

    İstanbul KHK Platformu, Ankara Yılmaz Güney Sahnesi’nde düzenlenmek istenen “KHK’liler büyük buluşması” konferansının, Ankara Valiliği tarafından yasaklanması ve polis müdahalesini protesto etmek amacıyla Kadıköy’de bulunan Beşiktaş İskelesi’nin önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.  KHK’lilerin “İşimi geri istiyorum” tişörtünü giydiği açıklamada, İstanbul KHK Platformu üyesi Ayhan Erincik konuştu. Erincik, Ankara Valiliği ve polisler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. 

    Yaşadıkları hukuksuzluklara karşı Ankara’ya yola çıktıklarını söyleyen Erincik, Ankara girişinde otobüslerinin polis ekipleri tarafından durdurulduğunu ve Genel Bilge Taraması (GBT) tabi tutulduklarını belirtti. GBT uygulaması sırasında birçok kişinin polis tarafından darp edildiğini ve bir kişinin de gözaltına alındığını dile getiren Erincik, polisin “Kesin talimattır; sizlerin Ankara’ya girişiniz yasaktır” demesi üzerine Ankara’ya yürüyüşle giriş kararı aldıklarını aktardı.

    Yürüyüşe geçmeleri üzerine polis müdahalesine maruz kaldıklarını ifade eden Erincik, Ankara Valiliği ve kendilerini darbeden polisler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. (HABER MERKEZİ)

    ÖNCEKİ HABER

    Kocaeli’de 9 yaşındaki Suriyeli bir çocuğun intihar ettiği iddia edildi

    SONRAKİ HABER

    Antalya’da iş cinayeti: Ocakta üzerine mermer düşen işçi öldü

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...