04 Ekim 2019 23:40

Kürtçe ilk yardım kitabı çıktı

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdal Sîpan tarafından hazırlanan Kürtçe ilk yardım kitabı olan “Alîkariya Destpêkê” Sitav yayınlarından çıktı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ
Diyarbakır

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdal Sîpan tarafından hazırlanan Kürtçe ilk yardım kitabı olan “Alîkariya Destpêkê” Sitav yayınlarından çıktı. İlk yardımın herkes açısından önemli olduğunu ve kitabı bu vesileyle yazdığını belirten Sîpan, Kürtçenin kamusal alanda kullanımının önünde engeller olduğunu ve herkesin kendi ana dilinde hizmet alabilmesi gerektiğini söyledi.

‘İLK YARDIM TOPLUMSAL BİR İHTİYAÇ’

Her toplumda ilk yardımın toplumsal bir ihtiyaç olduğunu söyleyen Sîpan, “Bu kitap hem Kürtçenin sağlık alanında kullanımını arttırmak, dile dair bir farkındalık oluşturmak hem de Kürtlerin yaşadığı coğrafyada oluşan bir olay ve sıkıntıda neyi bilmek gerektiğini, nasıl müdahale edilmesi gerektiğini belirten bir kitap. Bu kitabın yazımı bu vesileyle başladı. Kitapta konunun daha anlaşılır olması için çok yoğun görsel kullanıldı. Ayrıca kitaptaki terminoloji bir sözlük şeklinde kitabında arkasında 3 dilli olarak yer alıyor. Amaç bu arada profesyonel bir yardım gelene kadar yaralının ya da hastanın durumunun daha kötüye gitmesini önlemek” dedi.

“HERKES ANA DİLİNDE HİZMET ALABİLMELİ”

Günümüzde  Kürtçenin kamusal alanda kullanılması yönünde çok ciddi engeller olduğunu vurgulayan Sîpan, “Sağlık alanında da dilin kullanımı konusunda çok ciddi sıkıntılar var. Bu kitapta bu engeli aşmaya çalışmak, kısmen geriletmek amacıyla bu çalışma yapıldı. Kabaca bir dili bilmek derdini anlatmak için anlaşmak için yetmiyor. O dilin, kültürün ayrıntısını bilmek gereklidir. Bazen yetkililer değişik açıklamalar yapıyor ama bunlar gerçekle örtüşmüyor. Her halkın kendi ana dilinde sağlık hizmeti alma hakkı vardır. Kürtler de Kürtçe sağlık hizmeti alabilmelidir. Beni motive eden sebeplerden birisi de buydu. Toplumda sağlıkla ilgili, ana dilde asgari temelde de olsa bir bilgiyi paylaşmak gerekiyordu” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Açlık sınırı 2 bin 13 TL, yoksulluk sınırı 6 bin 964 TL

SONRAKİ HABER

Irak’ta hükümet eylemcilerin temsilcileriyle görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa