04 Ekim 2019 19:54
Son Güncellenme Tarihi: 05 Ekim 2019 10:13

5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü: Öğretmenler günlerini buruk karşılıyor

5 Ekim Dünya Öğretmenler Gününü Türkiye'deki öğretmenler birçok sorunla karşılıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

5 Ekim Dünya Öğretmen Günü kutlanırken ülkemizde öğretmenlerin durumu hiç de iç açıcı değil. Türkiye’de öğretmenler ücretli ve sözleşmeli olarak kölelik koşullarında çalışırken ihraçlar ve güvenlik soruşturmaları nedeniyle on binlerce öğretmen mesleğini yapamaz durumda. KHK’li öğretmenler kendilerine yaşatılanlar nedeniyle ‘sosyal ölü’ olduklarını belirtirken, ücretli öğretmenler asgari ücretten düşük bir ücrete açlık sınırının altında çalıştıklarını ifade ediyor. Mesleklerini yapabilme ‘şansı’na sahip öğretmenler ise ihraçlar nedeniyle gelecek kaygısı yaşıyor.

“ASGARİ ÜCRETTEN AZ ALIYORUZ”

15 yıldır ücretli öğretmenlik yapan Hasan Öğretmen, ücretli öğretmen olarak aldığı maaşın asgari ücretten daha az olduğunu ifade etti. Hasan Öğretmen “Ülkedeki işsizlik öyle korkunç boyutlara ulaşmış ki asgari ücret altında ayda 13-15 gün SSK yatıyor. 1700-1800 liraya çalışıyoruz. Yaz tatillerinde maaş alamıyoruz” dedi. Bu koşullarda çalışmak için sağlam bir torpile sahip olmak gerektiğini belirten Hasan Öğretmen “Ücretli öğretmen kadroları okul müdürlerinin akrabaları ile doldu. Öğretmenler yerine bankacılık mezunları derslere giriyor” ifadelerini kullandı.

“KHK’LİDEN HERKES KAÇIYOR”

5 yıllık matematik öğretmeniyken KHK ile işinden olan Arif Akkuş ise yaşadıklarını şöyle özetliyor: “3 yıldır öğrencilerimin özlemini çekiyorum. Biz öğretmenler günü kutlamıyoruz. Çünkü öğretmenlik işini herkesin yapabileceğini düşünen bir anlayış var” dedi. KHK’li olduğu için başka yerde iş bulamadığını, sendikanın ve ailesinin yardımıyla geçinmeye çalıştığını anlatan Akkuş “Özel matematik dersi veriyorum. KHK’li olmak vebalı olmak gibi. Herkes kaçıyor. İhraç olunca ev arkadaşım ‘Evi ayıralım’ dedi, tedirgin oldu.”

“MESLEĞİMİZ İTİBARSIZLAŞTIRILDI”

Kadrolu olarak bir devlet okulunda çalışan ‘şanslı’lılardan Hüseyin Öğretmen ise özellikle ihraçlar nedeniyle iş güvencesinin fiili olarak ortadan kalktığını, gelecek kaygısının artık öğretmenlerin yüzlerinden okunduğunu anlatıyor. Yeni atanan öğretmenlerin sözleşmeli olarak çalıştırıldığını ve yandaş sendikaya üye yapılmaya zorlandığına dikkat çeken Hüseyin Öğretmen “Mesleğimiz itibarsızlaştırıldı. Yetkililer,‘Öğretmenler az çalışıp, çok tatil yapıyor’ diyor. Oysa OCED ülkelerine bakıldığında Türkiye’de öğretmenlerin çalışma süreleri çok fazla” dedi.

Aldıkları maaşla ay sonunun getirmekte zorlandıklarını dile getiren Hüseyin Öğretmen, öğretmenlerin sorunlarının saymakla bitmeyeceğini belirtiyor ve ekliyor “Hayat çok pahalı. Elektriğe, benzine, doğalgaza yapılan zamlara karşılık memur maaşlarına enflasyonun altında zam yapılıyor. En büyük derdimiz geçim sıkıntısı.”


EĞİTİM SEN’DEN DÜNYA ÖĞRETMENLER GÜNÜ ‘KUTLAMALARI’

Zonguldak’ta 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayısıyla Madenci Anıtında bir araya gelen Eğitim Sen üyeleri hukuksuz şekilde ihraç edilen öğretmenlerin ve kamu emekçilerinin görevlerine iade edilmesini istedi. Basın açıklamasında konuşan Eğitim Sen Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz, “Yaşadığımız tüm olumsuzluklara, işimize, ekmeğimize ve geleceğimize yönelik ağır tehdit ve saldırılara, hukuksuz ihraç politikalarına karşı öğretmenliğin uluslararası standartlara uygun ve bilimsel bir anlayışla ele alınması ve tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, sosyal, mesleki ve özlük sorunlarının çözülmesi gerekmektedir” dedi.

Eğitim Sen üyeleri Samsun’da ise Çiftlik’te basın açıklaması yaparak 5 Ekim Dünya Öğretmenler Gününü kutladı. Açıklamayı yapan Şube Başkanı İsmail Yavuz, Milli Eğitim Bakanlığının eğitime yönelik politika ve uygulamalarındaki başarısızlığını sorgulamak yerine her fırsatta sistem değişikliğine giderek sadece öğrencileri değil öğretmenleri ve toplumu da mağdur ettiğini söyledi.

Hükümetin suçlamalarla öğretmenleri hedefe koymasına da tepki gösteren Yavuz, “Çocuklarımızın nitelikli kamusal eğitimden eşit yararlanabilmesi için, öğretmenlerimizin statülerinin güçlendirilmesi için, haklarımız emeğimiz ve geleceğimiz için bütün eğitim emekçilerini birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi.

Eğitim Sen Giresun Şubesi de açıklama yaparak öğretmenler gününü kutladı. Açıklamada, "Türkiye’nin dört bir yanında fedakârca görev yapan öğretmenleri, eğitim ve bilim emekçilerini mesleğine ve haklarına yönelik saldırılara, krizin faturasının sırtımıza yıkılmasına karşı birlikte mücadele etmeye, haklarımıza ve geleceğimize sahip çıkmaya çağırıyoruz" denilerek mücadele çağrısı da yapıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Marmara ve Ege’de sağanak nedeniyle su baskınları yaşandı

SONRAKİ HABER

Açlık sınırı 2 bin 13 TL, yoksulluk sınırı 6 bin 964 TL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa