04 Ekim 2019 12:59

Hayvan hakları savunucularından TBMM'ye çağrı: Hayvanlardan taraf ol

Hayvan haklarını savunan 12 örgüt, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde yazılı bir açıklama yayınlayarak Meclis'e hayvanların haklarının teslim edilmesi çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hayvan haklarını savunan 12 örgüt, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde yazılı bir açıklama yayınlayarak 4 Ekim’i kutlamadıklarını ve yasta olduklarını belirtti. Örgütler, yazılı açıklamalarında TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’na, hayvanların haklarının teslim edilmesi çağrısında bulundu.

Açıklamada Türkiye’de hayvanlara yönelik şiddetin her geçen gün artış gösterdiği belirtilerek, “Hayvanların kapatıldığı ve stres altında olduğu hayvanat bahçeleri, yunus parkları, deney laboratuvarları, faytonlar, ticarî faaliyetlerine hâlâ yasal bir şekilde devam ediyor” denildi.

Hayvan hakları savunucuları, TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nun kuruluşuna ve çalışmalarına verdikleri önemden bahsederek bugüne dek Türkiye’de gündeme gelmeyen birçok hayvan hakları ihlâlinin parlamentoda tartışıldığına, ancak bazı konulardaki hak ihlâllerinin önemsenmediğine dikkat çekti. Örgütlerin, TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nun taslak raporuna değindikleri ve endişelerini dile getirdikleri açıklamada öne çıkan başlıklar şöyle:

"KOMİSYONUN TASLAK RAPORU YETERLİ DEĞİL"

“Komisyon, hayvan haklarını tartışmaya açmak için değil, ülkemizde hayvan haklarının nasıl daha etkin gözetileceğini, hayvanlara yönelik şiddete karşı ne tür önlemler alınacağını belirlemek için kurulmuştur. Komisyonda birçok hayvan hakları ihlâli tartışılmış ve ülkemizdeki hayvan hakları açısından, bugüne dek parlamentoda gündeme getirilmemiş birçok hak ihlâli hakkında önemli kararlar taslak raporda yer bulmuştur. Sivil toplum katılımının sağlanması açısından, komisyon, Türkiye’de bir “iyi uygulama” olarak örnek teşkil etse de bu, hayvanlar için ne yazık ki yeterli değildir."

“Komisyon, özellikle yunus parkları, faytonlar, hayvan deneyleri, “ucuz et” politikası adı altında sürdürülen canlı hayvan ithalatı ve “folklorik” olarak tanımlanan hayvan 'güreş'lerine yasaklama getirmediği takdirde, bu hayvanların bireyliği, hakları, beden dokunulmazlığı, şiddetsiz bir ortamda yaşama hakkı da görmezden gelinmiş olacaktır.”

"KOMİSYON TALEPLERE KULAK VERMELİ"

“Kurulmasını çok değerli bulduğumuz komisyon, her gün sistematik zulme ve esarete maruz bırakılan hayvanlar için ilettiğimiz taleplere kulak vermeli ve faytonlardaki, yunus parklarındaki, hayvan deneylerindeki, geleneksellik iddiası ile hayvanlara işkenceyi meşrulaştıran 'folklorik' güreşlerdeki, hayvancılık endüstrisi ve canlı hayvan ithalatındaki zulmü sonlandırmalıdır. 'Tehlikeli ırk' diye tanımlanan köpeklerin müebbet hapsine son verilmelidir.”

“Komisyon raporu, sistematik zulüm ve esaret koşulları altındaki tüm hayvanları kapsamadığı takdirde, hayvan hakları ile ilgili yasama çalışmalarına kaynak gösterilecek bir politika belgesi olacak; hem parlamento, hem idare, hem de yerel yönetimler, bu rapora atıfta bulunarak raporda hakları yok sayılan hayvanlara zulmedilmesini daha da meşrulaştıracak, bu hayvanlara yönelik hak ihlâllerinin engellenmesi için tedbirler almamakta direnecektir. Yine aynı şekilde, komisyon raporu doğrultusunda hazırlanacak olan, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun değişikliği ile ilgili yasa teklifi de bu hak ihlâllerini önemsemeyecek, yaptırım konusunda eksik kalacaktır. Hayvanlara reva görülen tüm acılar, bu politika belgesi kaynak gösterilerek yıllar boyunca devam ettirilecek; bu zulüm ve esaret koşulları üzerine tartışılmasının da önü kesilecektir.”

Açıklamada, çok yakında raporunu tamamlayarak TBMM Genel Kurulu’na sunacak olan TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’na hayvanlardan taraf olmaları ve topluma da hayvan haklarına saygı gösterilmesi çağrısında bulunarak, “Toplumumuzu hayvanlara âdil davranmaya ve hayvan haklarına saygı göstermeye, TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nu da hayvanların haklarını teslim etmeye çağırıyoruz” denildi.

ORTAK BİLDİRİYİ İMZALAYAN ÖRGÜTLER

Başka Bir Hayat Diliyorum Derneği, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Deneye Hayır Derneği, Dört Ayaklı Şehir Topluluğu, Faytona Binme Atlar Ölüyor İnisiyatifi, Gaziantep Doğa ve Hayvan Dostları Derneği, Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), Hayvan Hakları ve Etiği Derneği, Hayvanlara Adalet Derneği (HAD), Hayvanları Koruma Derneği Manisa (HAKDEM), Ortaca Hayvan Dostları Derneği (HAYDOS), Yunuslara Özgürlük Platformu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır 7’nci Kitap Fuarı: Kürt yayıncılığının en büyük sorunu Kürtçe okur azlığı

SONRAKİ HABER

İstanbul’un 5 yılının planlandığı çalıştaya AKP ve MHP katılmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...