04 Ekim 2019 07:44

DİSK’ten YEP’e karşı mücadele kararı

DİSK, açıklanan Yeni Ekonomik Programına karşı ‘İnsanca yaşanacak bir ücret’ için mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrim Aydın/AA

Paylaş

DİSK, hükümetin IMF’nin açıklamalarına paralel olarak oluşturduğu Yeni Ekonomik Programının (YEP) ekonomik krizin yükünün emekçilere yüklenmesi anlamına geldiğini belirterek ‘İnsanca yaşanacak bir ücret’ için mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.

DİSK, 2 Ekim’de İstanbul’da toplanan Genişletilmiş Başkanlar Kurulunun sonuç bildirgesini açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomik Programının (YEP) amacının kamuda imzalanan sözleşmelerin de gösterdiği gibi krizin yükünü emekçilere yıkmak olduğu vurgulandı. Bildirgede, “Asgari ücret başta olmak üzere ücretleri gerçekleşen değil hedeflenen enflasyona göre belirlemeye yönelik YEP'te açıklanan politika, yıllardır büyümeden payını alamayan ücretleri reel olarak da geriletmeyi amaçlamaktadır. DİSK Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, en büyük toplu pazarlık süreci olarak 2020 asgari ücretinin belirlenme sürecine, ‘insanca yaşanacak bir ücret’ talebiyle ve üyesi olan olmayan tüm işçilerin mücadelesiyle aktif biçimde müdahale etmeyi kararlaştırmıştır” ifadeleri yer aldı.

Metal ve lastik başta olmak üzere toplusözleşmelerin de bu sürecin parçası olduğu ifade edilen bildirgede, sürecin insanca yaşanacak ücret ve özgür toplu pazarlık-grev hakkı mücadelesinin bir parçası olarak karşılanacağı kaydedildi. Taşerondan kadroya alınan kamu işçilerinin 2020 yılındaki toplusözleşme döneminin de bu kapsamda değerlendirileceği belirtildi.

Vergi adaletinin sağlanması ve asıl olarak kâr ve faiz gelirlerinin, servetin vergilendirilmesi için mücadelenin gerektiği dile getirilen bildirgede, İşsizlik Sigortası Fonu'nun ucuz kaynak olarak değil, bankalar ve işverenler için değil, işsiz işçiler için kullanılması istendi.

Kıdem tazminatında fon planının müzakere dahi edilmeyeceği kaydedilen bildirgede, “Bu plana karşı en geniş ve etkili mücadeleyi örgütleme kararlılığı” ifade edildi. Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetlerinin giderilmesi istenen bildirgede, DİSK’in 16. Genel Kurulunun Şubat 2020'de gerçekleştirileceği duyuruldu. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

HDP Sözcüsü Günay Kubilay: Otokratik rejim bir yılda iflas etti

SONRAKİ HABER

Tarım politikası bir avuç insanın çıkarına uyuyor: Üretici borçlu, seralar boş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...