Bergama Çevre Filmleri Festivali başlıyor

Bergama Çevre Filmleri Festivali, 4- 6 Ekim tarihleri arasında İzmir Bergama’da başlıyor.

03 Ekim 2019 12:57
Paylaş

Çeşitli sivil toplum kuruluşları ile çeşitli illerden akademisyenlerin bir araya gelerek oluşturduğu Bergama Çevre Filmleri İnisiyatifi tarafından düzenlenecek Bergama Çevre Filmleri Festivali, 4- 6 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bergama Belediyesi’nin desteğiyle yapılacak festivalde yerli ve yabancı 19 uzun ve kısa film gösterilecek.Türkiye, ABD, İran, Güney Afrika ve Kanada yapımlarının yanı sıra ABD-Irak, Filistin-İsrail-Lübnan ve Bolivya-Danimarka ortak yapımlarının da yer alacağı festivalde belgesel, kurmaca ve animasyon türünden filmler izleyici ile buluşacak.  Bergama Kültür Merkezi (BerKM), Aşağıkırıklar, Aziziye ve Yukarıbey köylerinde yapılacak film gösterimleri, söyleşiler ve sergilerden oluşan festivalin bu yılki teması ise “Türkiye’nin Su Sorunları” olacak.

Film gösterimlerinin yanı sıra uzmanların katıldığı söyleşiler, fotoğraf sergileri ve çocuklar için yaratıcı drama etkinlikleri de gerçekleştirilecek. Konusunda uzman Dr. Akgün İlhan, Doç. Dr. Ayşe Uyduranoğlu, Dr. Ahmet Soysal, Dr. Cem Girit ve Doç. Dr. Sedat Gündoğdu ve festivalde gösterilecek filmlerin yönetmenleri; Defne Auf, Deniz Yapılcan ve Mert Gökalp, üç güne yayılan altı farklı oturumda ülkenin su sorunlarını izleyicilerin bilgisine ve tartışmasına sunacak.

“HAREKETE GEÇMELİ, HEMEN ŞİMDİ!”

“Suyumuz ısınmadan harekete geçmeli, hemen, şimdi!” başlığı ile Organizasyon komitesi tarafından yayımlanan çağrı metni ise şöyle:

“16 yaşındaki iklim aktivistiGretaThunberg’in de dediği gibi evimiz yanıyor. Daha fazla bekleyecek, sakin olacak zamanlar çoktan geride kaldı. Gezegenin yangınını söndürmek için beklenecek bir dakika bile yok artık.

Küresel iklim değişikliği nedeniyle Türkiye’de de kuraklık, sıcak hava dalgaları ve seller gibi aşırı iklim olayları daha sık ve şiddetli yaşanıyor. İklim değişikliğine inat çarpık kentleşme, sulak alanlarımızı ve ormanlarımızı betona ve asfalta boğarken, sorunlarımız gittikçe büyüyor.

Toprağımızı, suyumuzu, ormanımızı ve biyoçeşitliliğimizi hızla kaybediyoruz. Üstelik nüfusu hızla artan Türkiye 2050 yılında su fakiri bir ülke haline gelecek.

Tüm bu olumsuzluklar tarımsal üretimde kayıplara, turizm gelirlerinde düşüşlere ve çeşitli toplumsal ihtilaflara neden olacak. Ancak bu olumsuz tabloyu değiştirmek bizim elimizde.

Festival geleceğini düşünen, adil ve sağlıklı yaşamayı isteyenleri iklim değişikliğinin nedenleri üzerine düşünmeye, sorgulamaya ve değişmeye davet ediyor. Bergama Çevre Filmleri Festivali’nin düzenleyicileri olarak içinde bulunduğumuz yangına bir kova su dökmek istiyoruz.

Bunun için su gibi akan filmler, söyleşiler ve etkinliklerle dolu Bergama Çevre Filmleri Festivali’ne hepinizi bekliyoruz. Sadece film izlemek için değil konuşmak, paylaşmak ve sorunlarımıza birlikte çözüm üretmek için buluşmak üzere” (İzmir/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Aleviler ve Sosyalistler Sempozyumu 5-6 Ekim'de yapılacak

SONRAKİ HABER

Nadira Kadirova’nın hatırlattığı: Göçmen ev işçisi kadınlar ne yaşıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...