03 Ekim 2019 07:53

İsveç Parlamentosu Kürt Dayanışma Grubu: Kayyumları tanımıyoruz

İsveç Parlamentosu’nda 8 partinin temsilcilerinin bulunduğu Kürt Dayanışma Grubu Başkanı Roza Güçlü Hedin, Türkiye’de görevden alınan belediye başkanlarıyla dayanışmayı güçlendireceklerini söyledi.

Kürt Dayanışma Grubu Başkan Yardımcısı Roza Güçlü Hedin | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Diyarbakır, Mardin ve Van belediye başkanlarının görevden alınmasına ve yerlerine kayyum atanmasına İsveç’te de tepkiler artıyor.

İsveç Parlamentosu Kürt Dayanışma Grubu, halkın oylarıyla seçilmiş Kürt belediye başkanlarının görevden alınmalarının kabul edilemeyeceğini ve görevden alınan belediye başkanlarıyla dayanışmayı güçlendireceklerini söyledi.

Parlamentoda bulunan 8 siyasi partinin milletvekili düzeyinde temsil edildiği Kürt Dayanışma Grubunun Başkan Yardımcısı Roza Güçlü Hedin, grubun çalışmaları hakkında Evrensel’e açıklamalarda bulundu.

Gelişmeleri izlediğini ve kritik gelişmeleri ele alıp tartıştıktan sonra parlamento gündemine getirdiklerini söyleyen Hedin, Kürt sorununun bazı parlamenterler tarafından yeterli derecede bilinmediğine dikkat çekti.

Hedin, gruplarının parlamentoda konferans, seminer ve paneller düzenleyerek parlamenterleri ve İsveç kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Kürt Dayanışma Komitesi, önceki gün parlamentoda çok sayıda parlamenterin izlediği ve Ahmet Türk’ün görüntülü bağlantı ile katıldığı bir konferans düzenledi.

"KAYYUMLAR DEMOKRASİYE YÖNELİK İŞLENEN KORKUNÇ BİR SUÇ"

Güçlü Hedin, 3 belediye başkanının görevden alınıp yerine hükümet yanlısı yöneticilerin atanmasını demokrasiye karşı işlenmiş korkunç bir suç olarak gördüklerini belirterek “Halkın iradesini temsil eden temsilcilerin görevden alınmalarını bir sosyal demokrat olarak asla kabul edemem” dedi.

Seçilmişlerin görevden alınmalarının Türkiye’de demokrasiye yönelik ciddi bir tehdit oluşturduğu değerlendirmesinde bulunan Güçlü Hedin, konuşmasının devamında Türkiye’ye şu eleştirileri yöneltti: Her parti seçimlere giderken yapacaklarını açıklıyor. Değişik sorunlar hakkında düşüncelerini açıklıyor. Halk sana inanıyor ve 3 büyük şehirde önemli bir destek veriyor ama buna rağmen görev yapman engelleniyor. Rejimin kıstaslarına uymadığı için belediye başkanları görevlerinden alınıyor. Bunu asla kabul edemeyiz.

"AHMET TÜRK’ÜN AÇIKLAMALARI ETKİLEYİCİYDİ"

Ahmet Türk’ün konferanstaki anlatımlarının Kürtlere yönelik adaletsizliği gösterdiğini söyleyen Güçlü Hedin, “Kürtler, aydınlar ve muhalifler temelsiz suçlamalarla tutuklanıyor ve cezaevlerine atılıyor. Sorun demokrasi ve insan hakları sorunu. Türkiye gibi bir ülkenin gelişmesini ve daha iyiye doğru gitmesini istiyoruz. Bundan dolayı da parlamento grubu olarak Türkiye’deki demokrasi ve insan hakları için verilen mücadeleyle dayanışma içinde oluyoruz ve olmayı sürdüreceğiz.

ÖNCEKİ HABER

Hatay'da askeri aracın devrilmesi sonucu 2 uzman çavuş hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

İÜ-Cerrahpaşa Veteriner ve Sağlık Bilimleri fakültelerinde eğitime ara verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...