02 Ekim 2019 10:14

İsveç Parlamentosundan kayyum mesajı: Demokrasiye yönelik ciddi bir suçtur

İsveç Parlamentosu İkinci Başkan Yardımcısı Lotta Johnsson Fornarve, seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasına tepki gösterdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İsveç Parlamentosu İkinci Başkan Yardımcısı Lotta Johnsson Fornarve, Türkiye’de gerçekleşen hak ihlalleri ve üç belediye başkanının görevlerinden alınmalarından derin kaygı duyduğunu söyledi.

Diyarbakır, Mardin ve Van’da seçilmiş büyükşehir belediye başkanlarının temelsiz suçlamalarla görevden alınmalarının demokrasinin en temel değerlerine aykırı olduğunu söyleyen Fornarve, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

“İsveç Parlamentosu’nun İkinci Başkan Yardımcısı sıfatıyla Türkiye’nin demokratik yöntemlerle seçilmiş belediye başkanlarını görevden almasını halkın iradesine saygısızlık olarak görüyorum. Bu demokrasiye yönelik ciddi bir suçtur.”

Fornarve, İsveç Hükümetinin Türkiye’deki insan hakları ihlalleri ve 3 belediye başkanının görevden alınmasına karşı ne yapması gerektiği sorusunu şöyle yanıtladı:

“Parlamento adına İsveç Hükümeti’ne ne yapacağını söylemem uygun olmaz. Ancak İsveç Hükümeti Türk Hükümeti’ne diyalog kurarak belediye başkanlarının görevden alınmasından duyduğu derin kaygıyı dile getirebilir. Türk temsilcileriyle her görüşmesinde hak ihlallerini ve kayyumları gündeme getirebilir. Bunu Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler nezdinde de yapabilir.”

Dış dünyanın halkın iradesiyle seçilen belediye başkanlarının görevden alınmasına karşı tutum almasının önemli olduğunu vurgulayan Fornarve, “Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğü ihlallerinde de belirgin bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Bir demokrasi ve hukuk devletinin en önemli özelliği ifade özgürlüğüne saygı göstermesidir. Gazetecilerin görevlerini özgürce yapacakları bir ortamı yaratmaktır” dedi.

Uluslararası basın kuruluşlarının yayımladıkları raporların dünyada en fazla gazetecileri hapseden ülkenin Türkiye olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Fornarve, “Bu korkunç bir şey ve hiç bir biçimde kabul edilemez” şeklinde konuştu.

Fornarve, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Suriye ve Rojava’ya yönelik açıklamalarına ilişkin uluslararası hukuk ve sözleşmelere aykırı olduğunu belirterek “Türkiye’nin başka bir ülkeye saldırma hakkı yok. Dış dünya Türkiye’ye bunu hatırlatmalı” dedi. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ford işçileri, ABD’de grevde olan GM işçilerine Evrensel aracılığıyla seslendi

SONRAKİ HABER

Avusturya seçimlerinin ardından: Irkçılık sağdan merkeze kaydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...