02 Ekim 2019 10:07

Rusya: Türkiye, Fırat’ın doğusu için Suriye ile anlaşabilir

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan güvenli bölge açıklaması: Tarafların anlaşabileceğini düşünüyoruz. Bu konuda her şekilde yardımcı olacağız.

Fotoğraf: Sebastian Zwez/Wikimedia Commons (CC BY 3.0 DE)

Paylaş

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna operasyon planına ilişkin, “Durumun, Türkiye ile Suriye yönetimi arasındaki etkileşim konusu olmasından yanayız. Tarafların anlaşabileceğini düşünüyoruz. Bu konuda her şekilde yardımcı olacağız” dedi.

Lavrov, Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen 16. Valday Uluslararası Tartışma Kulübü toplantısında yaptığı konuşmada, Suriye ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Suriye ve Türkiye arasında imzalanan Adana Anlaşması'nın 1998'de yapıldığını hatırlatan Lavrov, ABD'nin, Türkiye'nin Suriye ile işbirliğini istemediğini ve sınır ile ilgili durumu kontrol altına almaya çalıştığını söyledi. Lavrov, ABD’nin, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı göstermediğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce Fırat'ın doğusuna operasyon uyarısıyla ilgili ifadelerini anımsatan Lavrov, "Durumun, Türkiye ile Suriye yönetimi arasındaki etkileşim konusu olmasından yanayız. Tarafların anlaşabileceğini düşünüyoruz. Bu konuda her şekilde yardımcı olacağız” ifadelerini kullandı.

Lavrov, Rusya'nın Suriye'de askeri varlığından vazgeçmeyeceğini vurgulayarak, “Suriye'deki askeri varlığımızı, ülkede ve bölgede barış ve güvenliği sağlamak için ancak kullanacağız” dedi.

“ABD KÜRTLERİ KULLANIYOR”

Bakan Lavrov, ABD önderliğindeki koalisyonun, jeopolitik sorunlarını çözmek için Suriye'de Kürt güçlerini kullandığını iddia ederek “ABD, Fırat'ın doğusunda çok tehlikeli bir oyun içinde. Hedefleri, bu bölgeyi Suriye’den izole etmek” ifadelerini kullandı.

ABD'nin, Fırat'ın doğusunda yarı devlet kurmak için Kürtleri kullanmaya çalıştığını söyleyen Lavrov, “ABD, bölgedeki pozisyonlarını güçlendirmek için Kürtleri, Araplara ait bölgelere kaydırmaya çalışıyor” değerlendirmesinde bulundu. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Akademik yıl açılış dersini Barış Akademisyenlerinden Füsun Üstel verecek

SONRAKİ HABER

Ford işçileri, ABD’de grevde olan GM işçilerine Evrensel aracılığıyla seslendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...