02 Ekim 2019 07:09

SGK, yıpranma payından yararlanan meslek sayısını 45'e çıkardı

SGK tarafından yapılan son düzenleme ile röntgen teknisyeni, gazetecilik gibi yeni meslekler eklenerek, erken emeklilik imkanı tanınan meslek sayısının 45'e çıkarıldığı belirtildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Kamuoyunda yıpranma payı olarak bilinen, fiili hizmet süresi zammına ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) bu süreden faydalanan meslek kuruluşlarının sayısını artırdığı belirtildi. Buna göre, kurşun-arsenikte, cam fabrika ve atölyelerinde, cıva üretiminde, madenlerde, çimento ve kok fabrikalarıyla termik santrallerde çalışanlar başta olmak üzere erken emeklilikten yararlanan meslek sayısı 45’e yükseldi.

MADENCİLER 43 YAŞINDA EMEKLİ OLABİLECEK

Maden işçilerinin emeklilik yaşı 55’ten 50’ye indirilirken, izinde geçirdikleri süreler ve tatiller de yıpranmaya dahil edileceği belirtildi. Böylece madenciler 43 yaşında emekli olabiliyor.

Yasa uyarınca tehlikeli ve ağır işlerde çalışanlara yıpranma hakkı (fiili hizmet süresi zammı) veriliyor. Yasa kapsamındakilere 360 güne karşılık 60 ile 90 gün ilave ediliyor. Madenlerde çalışanlar için bu süre 180 güne çıkıyor. Bu süre hem prim gününe ekleniyor, hem de emeklilik yaşından düşülüyor. Madencilikte en az 5 yıl, diğer meslek gruplarında ise en az 10 yıl çalışmış kişiler erken emeklilik hakkı kazanıyor.

KİMLER YARARLANIYOR?

Yıpranma hakkından, kurşun ve arsenikte, cam fabrika ve atölyelerinde, cıva üretiminde, çimento ve kok fabrikalarıyla termik santrallerde, alüminyum, demir-çelik, döküm ve asit üretimi fabrikalarında, emniyet, MİT, basın ve gazetecilikte çalışanların yer aldığı 45 meslek grubu yararlanıyor. Röntgen teknisyeni, ağız-diş radyoloji uzmanı, cezaevinde çalışan memurlar, ihtiyat pilotları da bu haktan yararlanıp erken emekli olabilecek. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

BES: Yargı paketinde sosyal çalışma görevlileri aleyhine düzenlemeler var

SONRAKİ HABER

İTO: Eylülde en fazla yolcu taşıma ücreti arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...