01 Ekim 2019 19:40

Kayyum sonrası kadın merkezleri yeniden açılıyor: Haklarımız için bir aradayız

Van’ın İpekyolu Belediyesindeki Kadın Yaşam Merkezi “Hayatlarımız ve haklarımız için bir aradayız” şiarıyla tekrar hizmete girdi

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Berkay YEĞİN
Birhat ATEŞ
Van

Bölge illerinde 2014 yılında DBP’li belediyelere atanan kayyumların kapattığı kadın merkezleri 31 Mart yerel seçimlerinde sonra HDP’nin geri almasıyla bir bir yeniden açılıyor. Bunlardan biri de Van’ın İpekyolu Belediyesi. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde Kadın Yaşam Merkezi “Hayatlarımız ve haklarımız için bir aradayız” şiarıyla tekrar hizmete girdi.

Kadın Danışma Merkezi; Sosyal hizmet danışmanlığı, psikolojik danışmanlık, hukuki danışmanlık, sığınmaevine yönlendirme ve yerleştirme, kadınların yararlanabilecekleri sosyal, kültürel, sportif etkinlikler ve eğitimler hakkında bilgilendirme, şiddetle mücadele konusunda kurumlarla iş birliği yürütme gibi alanlarda kadınlara hizmet verecek. Desteğe ihtiyaç duyan her kadın İpekyolu Kadın Danışma Merkezine başvuru yapabilecek.

İpekyolu Belediye Eş Başkanı Şehzade Kurt Evrensel’in sorularını yanıtladı.

"KAYYUM SONRASI DARMADAĞIN EDİLDİ"

Belediyelerin kadınlara yönelik çalışmalarında kayyum öncesi ve kayyum sonrası iki dönemi özel olarak ele aldığımızda nasıl bir değerlendirme yapabiliriz?

Maalesef ki 2016 yılında 11 Eylül’de kayyum atamalarıyla birlikte 24 belediyemiz içinde İpekyolu belediyesi de vardı. Kayyumların ilk iş olarak kadın dayanışmasını kadın kurumlarını kapatması aslında bir tesadüf değildir. Biz biliyoruz ki mevcut hükümetin, kadın üzerinde olan şiddete bir yaklaşımıdır. 2014’te Van’ın Büyükşehir Belediyesi olmasıyla birlikte İpekyolu ilçe oldu. Biz bu iki buçuk yıllık süreçte kadın projelerini, kadın müdürlüklerini, eş başkanlık sistemini, yüzde 50 eşit temsiliyet hakkımızı koruyarak çalışmalara başladık ve maalesef kayyum öncesi yaptığımız çalışmalar tam bir sisteme kavuşurken kayyum sonrası darmadağın edildi.

“ŞİDDETİ ORTADAN KALDIRMAYI PLANLIYORUZ"

Kadın danışma merkezinin amaçları nelerdir?

Her gün farklı boyutlardaki kadına şiddet olaylarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Van’ın İpekyolu ilçesi olarak kadın danışma merkezimizi özellikle aile içi şiddete ve benzeri dışarıda sokakta yaşadığı şiddete karşı ilk adım atacağı bir danışma merkezi oluşturduk. Kadının şiddet gördüğü anda ilk olarak psikolojik, hukuki bir destek belki sosyolojik bir desteğe ihtiyaç duyuyor. Kadın danışma merkezimizde hukuki ve psikolojik ve sosyolojik desteği kadınlara sunduktan sonraki adımlara tekrardan kadınlarla birlikte olup kadın dayanışmasını hayata geçirerek hep birlikte kadınlarla birlikte bu şiddeti ortadan kaldırmayı planlıyoruz. Sadece İpekyolu Belediyesinde değil bütün kadın kuruluşlarıyla birlikte ortaklaşarak, dayanışarak, bir araya gelerek kadın üzerindeki bu şiddeti ortadan kaldırmayı planlıyoruz.

"KADINLAR ÖRGÜTLÜLÜĞÜNÜ SAĞLAMALI"

Kadınların ortak dayanışma göstermesi, birlikte mücadele etmesi için hangi koşullar oluşturulmalıdır?

İlk başta fiziki koşullar ne olursa olsun kadının kendi örgütlü gücünü sağladığı, kadın dayanışmasını sağladığı, kadın cins bilincinin açığa çıktığı bir ortam yaratmak gerekiyor. Kadını sosyalleştiren biraz daha ortaklaşan bir çalışma yöntemi gerekiyor. Aksi takdirde her yönüyle kadın mücadelesine olan saldırılar söz konusu. Mevcut zihniyet kadın mücadelesinden korkuyor çünkü kadın mücadelesi bütüncü bir mücadeledir, bütün toplumu kapsayan bir mücadeledir. Kadın üzerindeki şiddet sonlanmadan toplum üzerindeki şiddet sonlanmaz. Kadın mücadelesi bir bütün olduğu için bu zihniyeti korkutuyor. Korkuttuğu için kadın çalışmalarına, kadın mücadelesine bu tür saldırılar gerçekleştiriliyor. Kadınların ilk yapacağı şey örgütlülüğünü sağlamaktır. Örgütlülüğünü sağlamazsa ne yazık ki şiddet artacaktır. Biz inanıyoruz ki bu örgütlü gücümüzle kadın şiddetini hep birlikte ortadan kaldıracağız.

Başka projeleriniz var mı?

Kadın istihdamına yönelik ekonomiye yönelik sosyalleşme alanında projelerimiz vardır. Kadın kurslarımız olacaktır. Kadınları bir araya getiren her anlamda en ücra mahallelere kadar kadın çalışmalarımız vardır kadın projelerimiz vardır ayriyeten çocuklara yönelik de çalışmalarımız olacaktır. 5 yıl içerisinde bunların hepsini uygulamayı düşünüyoruz.

ÖNCEKİ HABER

"Kaşıkçı cinayetine dair uluslararası bağımsız araştırma komisyonu kurulsun"

SONRAKİ HABER

Ürdün hükümeti öğretmenlerin grevini kırmaya çalışsa da grev sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa