01 Ekim 2019 10:51

"Kaşıkçı cinayetine dair uluslararası bağımsız araştırma komisyonu kurulsun"

Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin birinci yılı nedeniyle Suudi Arabistan'ın Berlin Büyükelçiliği önünde düzenlenen eylemde Kaşıkçı cinayetinin aydınlatılması istendi.

Fotoğraf: Abdülhamid Hoşbaş/AA

Paylaş

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümünün birinci yılı nedeniyle Suudi Arabistan'ın Berlin Büyükelçiliği önünde eylem düzenlendi. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (ROG) tarafından yapılan eylemde ''Cemal için adalet'' yazılı pankartlar açıldı.

Açıklamada Kaşıkçı cinayetinin nedeninin tam olarak açıklanması için Suudi Arabistan'ın uluslararası bağımsız araştırma komisyonu kurulmasına izin verilmesi istendi.

RGO yöneticisi Christian Mihr, yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın Kaşıkçı cinayetiyle ilgili kapsamlı bir soruşturmayı engellediği sürece bu ülkeyle ilişkilerde normalleşme olmaması gerektiğini söyledi. "Bu devlet suçu, eleştirmenlere karşı amansız şekilde baskıcı bir politikanın acımasızlığını yani işkence, sınır dışı etme ve cinayete dayalı bir politikayı gözler önüne sermiştir" diyen Mihr, "Eğer Veliaht Prens gerçekten sorumluluk almak istiyorsa, krallığına hapsedilmiş tüm medya tutuklularını derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmalı ve Kaşıkçı cinayeti hakkındaki gerçeklerin sonunda ortaya çıkmasını sağlamalıdır" dedi.

Mihr, Suudi Arabistan'ın G20 dönem başkanlığını basın özgürlüğü için güvenilir bir işaret olmadan devralmaması gerektiğini vurgulayarak, Almanya'nın Suudi Arabistan ile daha önce askıya alınmış olan polis eğitim işbirliğini de sürdürmekten kaçınmaya devam etmesini istedi.

Eylemde, Suudi Arabistan'da tutuklu bulunan yaklaşık 30 gazetecinin de serbest bırakılması istendi. (Berlin/AA)

 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan’dan "yüzde 40+1" açıklaması: Meclise gelirse tartışırız

SONRAKİ HABER

Kayyum sonrası kadın merkezleri yeniden açılıyor: Haklarımız için bir aradayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...