01 Ekim 2019 11:31
Son Güncellenme Tarihi: 02 Ekim 2019 11:07

Erdoğan’dan "yüzde 40+1" açıklaması: Meclise gelirse tartışırız

Seçim öncesi “Yüzde 50+1 yeter” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüzde 40 artı 1'e dair muhalefetten bir teklif gelirse tartışmaya hazır olduklarını söyledi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda geçerli olan yüzde 50 barajının yüzde 40'a çekilmesi tartışmasına ikişkin açıklamalarda bulundu. Böyle bir teklifi Meclise getirmesi gerekenin muhalefet olduğunu belirten Erdoğan, "Muhalefetten gelirse destek verir misiniz?" sorusuna ise "Muhalefetten ne gelirse gelsin hepsini değerlendirmeye, tartışmaya açığız, hazırız" yanıtını verdi.

"İKTİDARIYLA MUHALEFETİYLE EL ELE VEREREK BUNU GERÇEKLEŞTİREBİLİRİZ"

Eski Bakan Faruk Çelik’in gündeme getirdiği "yüzde 50+1" zorunluluğunun ortadan kalkması tartışmasına dair Erdoğan'dan açıklama geldi. TBMM’de yeni yasama yılı açılış oturumu sonrası gazetecilere konuşan Erdoğan, “Bu durum bir Anayasa değişikliği gerektiriyor. Dolayısıyla konuşma yeri Meclis’tir. Ön hazırlığımızı buraya getirebiliriz. Onun için iktidarıyla, muhalefetiyle el ele vererek bunu gerçekleştirebiliriz” şeklinde konuştu.

"MECLİSE GETİRMEK MUHALEFETİN YAPACAĞI İŞTİR, BİZİM İŞİMİZ DEĞİL"

Gazetecilerden gelen "AKP olarak bu öneriyi Meclise getirir misiniz, yoksa hiç mi gündeminize almazsınız?" sorusu üzerine ise Erdoğan, "Mevcut durumu Meclise getiren biziz, onu halkımıza götüren de biziz. Halkımızın büyük bir çoğunluğuyla bu onaylandığına göre, şimdi bunu tekrar revize edip gündeme getirmek siyasetçi ciddiyetiyle yakışmaz. Böyle bir şey olacaksa bu bizim değil, adı üzerinde muhalefetin yapacağı bir iştir, bizim işimiz değil" yanıtını verdi.

"BU İŞ PARLAMENTONUN İŞİDİR"

"40 artı 1'e ihtiyacımız yok, biz 50 artı 1'i her koşulda alırız mı diyorsunuz?" sorusunu Erdoğan, "Hayır, böyle bir sorgulamaya da girmem, yani böyle bir teklif kimden geliyor? Medyadan geliyorsa o ayrı bir konu ama bu iş parlamentonun işidir. Parlamentoda da bu işlerle ilgilenen kimdir, muhalefettir. Muhalefet böyle bir teklifi getirir, orada bu tartışılır. Bunu sürekli olarak böyle ayağa düşürmenin doğru olduğuna inanmıyorum. Çünkü milletimiz de politikacıdan ciddiyet istiyor. Dolayısıyla bu ciddiyeti aynen sürdürmemiz lazım. 2023 seçimlerine daha ciddi bir zaman var" diye yanıtladı.

"MUHALEFETTEN NE GELİRSE GELSİN TARTIŞMAYA HAZIRIZ"

Erdoğan, "Peki muhalefetten gelirse destek verir misiniz?" sorusuna ise "Muhalefetten ne gelirse gelsin hepsini değerlendirmeye, tartışmaya açığız, hazırız." karşılığını verdi.

"KABİNE REVİZYONU YOK"

Resepsiyonda gazetecilerin kabine revizyonuna ilişkin sorusunu da yanıtlayan Erdoğan, "Şu anda kabine revizyonu yok" dedi.

AKP’nin kurucu isimlerinden ve eski bakanlardan Faruk Çelik, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kapsamındaki cumhurbaşkanlığı seçimi için "İlk turda yüzde 40 ve üzeri oy alan seçilsin. Yüzde 50+1 formulü Türkiye'yi yorar" demişti.

ÖNERİNİN NEDENİ BU SONUÇLAR MI?

İstanbul merkezli Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM), önceki gün yayımladığı “Seçmen blokları zayıflıyor, İYİ Parti seçmen analizi” başlıklı raporunda ‘seçmenlerin hangi partiye oy vereceği konusunda’ araştırmalar yapan farklı anket şirketleriyle ilgili bir veri analizi yaptı. 6 farklı anket şirketinin verilerinin ortalaması ele alındığında raporun en dikkat çekici tarafı, Cumhur İttifakı’nın oy oranının yüzde 50’nin altına düşerek 47,8 seviyesine gerilemesi oldu.

ORC, Piar, Avrasya, ADA, Potimar ve Saros gibi farklı anket şirketlerinin verilerinin yer aldığı raporda 6 anket şirketinden 4’ü Cumhur İttifakı’nın oylarını yüzde 50’nin altında gösterirken, sadece ORC ve Optimar Araştırma, bu oranı yüzde 50’nin biraz üzerinde gösterdi. Saros şirketi Cumhur İttifakı’nın oy oranını yüzde 43 olarak açıklarken, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonucunu sıfır hatayla bilen Avrasya şirketi (AKAM), AKP’nin oy oranını yüzde 29,9 olarak belirtti.

Ada Araştırma sonuçlarına göre; Erdoğan’ın önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde alabileceği potansiyel oy oranı yüzde 39,1 olarak açıklanırken, AKP’nin ise 37,5 olarak belirtildi. Metropoll araştırmanın sonuçlarına göre Erdoğan’a görev onayı verenlerin oranı 2018 Ağustos’ta yüzde 53,1 iken, 2019 Ağustos’ta bu oran yüzde 44’e geriledi.

Metropoll’e göre en büyük değişim MHP seçmeninde. Bir yıl önce MHP seçmeninde yüzde 84,1 olan Erdoğan desteği, yüzde 36,3’e gerilemiş durumda. Benzer şekilde PİAR araştırma sonuçlarına göre de MHP’lilerin yüzde 35,9’u bugün Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa Erdoğan’a kesinlikle oy vermezdim derken, sadece yüzde 32,1’i “kesinlikle oy verirdim” diyor.

TEAM raporununda yer alan diğer verilere göre, AKP’den istifa eden ve bu partinin kurucu üyeleri arasında yer alan Ahmet Davutoğlu ile Ali Babacan ve Abdullah Gül gibi isimler konusunda seçmenin kararsız olduğu değerlendirildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hong Kong'daki protestoda polis, 18 yaşındaki bir genci silahla vurdu

SONRAKİ HABER

"Kaşıkçı cinayetine dair uluslararası bağımsız araştırma komisyonu kurulsun"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...