01 Ekim 2019 11:28
Son Güncellenme Tarihi: 02 Ekim 2019 05:40

Hong Kong'daki protestoda polis, 18 yaşındaki bir genci silahla vurdu

Çin Halk Cumhuriyeti, kuruluşunun 70'inci yıl dönümünü kutladı. Hong Kong’da ise protestolar vardı. Hong Kong'daki protestoda 100'e yakın kişi yaralandı. Polis, bir genci gerçek mermiyle yaraladı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Çin’in başkenti Pekin’deki Tienanmın Meydanı’nda, 1 Ekim 1949’da kurulan Çin Halk Cumhuriyeti’nin 70’inci yıl dönümü askeri geçit töreniyle kutlandı. Binlerce askerin katıldığı geçit töreninde ülkenin nükleer ve hipersonik füzelerinin sergilenmesi dikkat çekti. Çin'e bağlı özerk bölgesi Hong Kong'da ise yasağa rağmen binlerce kişi eylem yaptı. Eylemde, 18 yaşındaki bir genç, polis tarafından vurularak ağır yaralandı.

Devlet Başkanı Şi Cinping burada yaptığı konuşmada, "İleriye doğru yolculuğumuzda bir ülke-iki sistemin barışçıl yeniden birleşme prensiplerini savunmalı, Hong Kong ve Makao’da refah ve istikrarı sürdürmeli, iki boğaz (Çin-Tayvan) ilişkilerinin barışçıl gelişimini teşvik etmeli, ana vatanın yeniden birleşmesi için mücadele etmeliyiz" ifadelerini kullandı. 70 yılda Çin’in önemli başarılar elde ettiğini savunan Şi, “Hiçbir güç büyük ana vatanımızın statüsünü sarsamaz. Hiçbir güç Çin halkının ilerleyişini durduramaz” ifadelerini kullandı. Pekin’deki kutlamalar farklı etkinliklerle gün boyu sürerken, Hong Kong'da ise halk sokağa indi.

HONG KONG'DA PROTESTO

Öte yandan bir süredir Çin karşıtı eylemlerin sürdüğü özerk bölge Hong Kong’da da 70’inci yıl dönümünde düzenlenen yürüyüşte Pekin yanlısı ve hükümet karşıtı iki grup arasında tartışma çıktı. AA’nın verdiği bilgiye göre, iki grup arasında yaşanan tartışma sonrası polis biber gazı kullanırken, iki kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

POLİS TARAFINDAN VURULAN GENCİN DURUMU KRİTİK

Polis, eylem yapanlara biber gazı ve tazyikli su sıkarken, protestocular molotof kokteyleriyle yanıt verdi. Buradaki çatışmada 18 yaşındaki bir genç, polis tarafından silahla göğsünden vuruldu. Polis kurşunuyla yaralanan 18 yaşındaki öğrencinin sağlık durumu hâlâ kritik.

Eylemde, en az 66 kişi yaralandı. Yaralılardan dördünün durumu ciddiyetini koruyor.

Çin hükümeti karşıtı protestolar gün boyu devam ederken, siyah giyinen binlerce kişinin yasaklanmasına rağmen yürüyüş düzenlediği, Çin hükümeti karşıtı sloganlar attığı ve bazılarının genelde cenazelerde kullanılan sahte banknotlar saçtığı belirtildi.

Şehrin çeşitli yerlerinde Çin hükümetini protesto eden kitle, Çin’in kuruluşu olan 1 Ekim tarihinin “matem günü” ilan edilmesi çağrısı yaptı.

Hong Kong Özel İdari Bölge Genel Sekreteri Matthew Cheung Kin-chung ise düzenlenen yıl dönümü resepsiyonunda yaptığı açıklamada, Pekin yönetimini savundu, Çin’in “bir ülke, iki sistem” politikasının Hong Kong’a ana karada uygulanmayan hak ve özgürlükleri verdiğini söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Irak'ta hükümet protestosuna saldırı: 3 ölü, 60 yaralı

SONRAKİ HABER

Erdoğan’dan "yüzde 40+1" açıklaması: Meclise gelirse tartışırız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...