01 Ekim 2019 08:54

Depremde hasar gören 29 okul taşındı peki geriye kalan binlerce okul ne durumda?

İstanbul'da yaşanan depremin ardından 29 okul, öğrenci ve velilerin baskısı sonucu hasarlı olduğu için boşaltıldı ancak geriye kalan binlerce okul hakkında ne kimsenin fikri ne de devletin planı var.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Vural NASUHBEYOĞLU
İstanbul

İstanbul’da yaşanan 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından okulların durumunu Evrensel'e değerlendiren Eğitim Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı İzzet İldeş, 26 Eylül’deki depremin, deprem master planı olmayan İstanbul’da yaşanan kaosu tüm açıklığıyla ortaya çıkardığını ifade etti. İzzet İldeş, “29 okul hasarlı olarak tespit edilerek boşaltıldı. Ancak yüz binlerce öğrencinin olduğu binlerce okulun durumu kaygı ve endişeyi bir kat daha artırdı” dedi. 

OKULLARDA ACİL İNCELEME YAPILMALI

“Hasarlı olduğu tespit edilen 29 okulun dışında İstanbul’daki yaklaşık 10 bin okulun durumu ile ilgili ne biliyoruz?​” diye soran İldeş, bu tespit edilen 29 okulun da mevcut idare ve velilerin başvurusuyla incelemeye alınarak boşaltıldığını hatırlattı. Bu 29 okulun içinde deprem güçlendirmesi yapılmış okullar olduğuna dikkat çeken İldeş “Bu nedenle geri kalan okulların risk oranlarının tespiti çok daha acil duruma gelmiştir. Bunun yanında okul dönüşümlerinden kaynaklı bahçesi olmayan birçok okul için tahliye planı tam bir kaosa dönüştü” değerlendirmesinde bulundu.

34 DERSLİKLİ OKUL 24 DERSLİKLİ OKULA TAŞINDI

Okullardaki kriz yönetim ekiplerinin eksikliği, yapılmış gibi gösterilen tatbikatlar, anında ve sonrasında yapılacaklarla ilgili düzenli eğitim eksikliğinin ne yazık ki olacak olan depremde çok acı bir tabloyla karşılaşmamıza sebep olacağına vurgu yapan İldeş “29 okulun diğer okullarda eğitime devam edecek olması da sadece günü kurtarmaktır. Öyle ki 34 derslikli okulu 24 derslikli okula taşıyacak kadar da ciddiyetsiz. Yetkililere çağrımızdır. Gerekli görüşmeleri yaparak hızlıca okulların master planı çıkartılmalı, okul kriz yönetim ekipleri uzmanlarca eğitimden geçirilmelidir. İstanbul’daki tüm okul ve kamu binaları hızlıca hasar tespitten geçirilmelidir. Yarının geç olmaması için hızlıca yetkililerin uyarıları dikkate almasını istiyoruz” diye konuştu.   


ÖĞRENCİLER YENİ OKULLARINDA DERSE BAŞLADI

İstanbul Valiliği tarafından belirlenen ağır ve hafif hasarlı okullardaki öğrenciler, eğitimlerine devam edecekleri yeni okullarında ders başı yaptı.

Gaziosmanpaşa’da bulunan 51 yıllık Vefa Poyraz Anadolu Lisesi de ağır hasarlı olarak tespit edilen okullar arasında yer aldı. Okulun öğrencileri Aliya İzzetbegoviç İlkokulunda misafir öğrenci olarak eğitimine devam edecek.

‘FOTOĞRAFLARDAN DAHA KÖTÜSÜ VAR’

DHA muhabirine konuşan velilerden Şerife Deniz, çocuğunun liseye yeni başladığını belirterek “Çocuklarımız çok sıkıntılı bir şekilde buraya geldi. İnşallah eğitimlerini engellemez. Okula ait fotoğrafları gördüm gerçekten hasarlı. Müdür Bey’le görüştüğümüz zaman ‘O fotoğraflar sadece sizin gördükleriniz, daha kötüsü de var’ dedi” diye konuştu.

İKİLİ EĞİTİME GEÇİLDİ

Hasar gören başka bir okul ise Gaziosmanpaşa’da bulunan 100. Yıl Ortaokulu oldu. Taşımalı olarak eğitimlerine Ertuğrul Gazi İlkokulunda devam edecek olan ortaokul öğrencileri için ikili eğitime geçildi. Ertuğrul Gazi İlkokulunda okuyan ilkokul öğrencisi velisi Aslı Özer de“Derslere 9’da başlıyorlardı, 14.30’da çıkıyorlardı. Şimdi 8’de başlayacak, 12.50’de çıkacaklar. Ne olacak bilmiyoruz, hakkımızda hayırlısı” ifadelerinde bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Şırnak’ta içme suyuna kömür ocağı hafriyatı dökülüyor

SONRAKİ HABER

İş Bankası çağrı merkezinde sendika kitapları toplatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...