01 Ekim 2019 08:48

Şırnak’ta içme suyuna kömür ocağı hafriyatı dökülüyor

Şırnak il merkezine bağlı üç köyün içme suyuna iki yıldır kömür ocakları tarafından hafriyat dökülüyor. HDP Milletvekili Nuran İmir konuyu meclise taşıdı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Şırnak il merkezine bağlı Cevizdüzü, Anamış ve Kemerli köylerinin çevresinde bulunan kömür ocakları yaklaşık iki yıldır hafriyatlarını köylülerin içme ve tarım suyu olarak kullandıkları dereye boşaltıyor.

Dere suyu aynı zamanda Şırnak merkezinin bir kısmı, Kumçatı beldesi ve Şırnak Üniversitesinde de içme suyu olarak kullanılıyor.

Duruma tepki gösteren köylüler, suyun içilmez halde olduğunu belirterek, yetkililere durumu defalarca bildirdiklerini söyledi. HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu.

SOLUK ALMADA DÜŞÜŞ

Şırnak’ta son yıllarda defalarca can kaybına neden olan kömür ocaklarının denetimsiz çalışmaları yüzünden bölgede insan yaşamına ciddi boyutlarda zarar verildiğini belirten İmir, aynı zamanda hava kirliliğine, tarıma ve hayvancılığa da ciddi etkileri olduğunu dile getirdi. İmir, soluk alma kapasitesinde düşüşlerin tespit edildiğini kaydetti.

BALIKLAR TÜKENİYOR

Hafriyatların içme suyu deresine döküldüğünü ifade eden İmir, hafriyat alanında hiçbir güvenlik şeridi olmadığını belirterek, “Burada yaşayan 14-15 yaşlarındaki çocuklar bu hafriyat yığınlarının arasından kömür parçaları topluyor. Hafriyatta kömür toplamaya çalışan çocuklara hem hastalık bulaşmakta hem de her gün birileri hafriyat yığınları arasında yaralanmakta. Ayrıca bu suyun isminin avga masi (balıklı su) anlamına geldiği fakat bu kömür ocakları ile birlikte balıkların tükendiği ortaya çıkmıştır” dedi.

“NEDEN BİR YAPTIRIM UYGULANMADI?​”

Nuran İmir, Kurum’a şu soruları sordu:

  • Yaklaşık iki yıldır Cevizdüzü, Kemerli ve Anamış köylerinin çevresindeki kömür ocaklarının hafriyatlarını dereye döktüğü, köylülerin bu sorunu Şırnak Valiliğine, özel idareye ve gerekli kurumlara bildirmesine rağmen bu kurumlar ve kişiler hakkında neden bir yaptırım uygulanmamıştır?
  • Kömür ocaklarının kullanımı sonucu bacalardan çıkan zehirli gazların hava kirliliğinde Şırnak ilinin ilk sıralarda olduğundan haberdar mısınız?
  • Şırnak, Kumçatı ve Şırnak Üniversitesinin içme suyu ile ilgili bir araştırma yapılmış mıdır?
  • Şırnak içme suyunun kimyasal, mikrobiyolojik, ağır metal ve kirlilik parametreler baz alınarak analizi yapılmış mıdır?
  • Şırnak kömür ocaklarının hafriyatlarını derelere ve köy mezralarına dökerek hem insan yaşamı hem de hayvanların yaşam alanlarına ve doğaya bir bütün olarak nelere sebep olduğunun farkında mısınız?
  • Bununla ilgili bir araştırmanız olacak mıdır?
  • Avga masiya denilen balıklı suda balıkların yok olma sebeplerine ilişkin bir araştırmanız olacak mıdır? (Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İranlı Yönetmen Reza Ahmadi: Tehlike çanlarını tiyatroyla duyurmak istiyoruz

SONRAKİ HABER

Depremde hasar gören 29 okul taşındı peki geriye kalan binlerce okul ne durumda?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...