01 Ekim 2019 08:34

Yunanistan, 2020'nin sonuna kadar 10 bin mülteciyi Türkiye'ye iade edecek

Yunanistan kabinesi, Moria mülteci kampında çıkan yangın ve ardından başlayan protestolar sonrası acil olarak toplanarak 10 bin mültecinin Türkiye'ye iadesine karar verdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Yunanistan, 2020 sonuna kadar 10 bin mültecinin Türkiye’ye iade edilmesi kararı aldı. Midilli adasındaki Moria mülteci kampında 29 Eylül Pazar günü çıkan yangında bir kadın hayatını kaybetmiş, 2’si çocuk 17 mülteci de yaralanmıştı. Çıkan yangın ve ardından başlayan protestolar sonrası acil olarak toplanan Yunanistan kabinesi mültecilerin iadesi kararı aldı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre; Avrupa’nın en kalabalık mülteci kampı olan Moria 3 bin kişi kapasiteli ancak kampta 13 binden fazla mülteci kalıyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin Yunanistan Sözcüsü Boris Cheshirkov, Midilli’deki durumun kritik olduğunu bildirerek bir an önce Moria’daki şartların iyileştirilmesi ve göçmenlerin Midilli dışındaki yerlere transfer edilmesi çağrısı yaptı.

Midilli Belediye Başkanı Stratos Kytelis de adalar üzerindeki baskının azaltılması çağrısında bulundu. Yunanistan hükümetinin açıklamasına göre Midilli’ye son 3 ayda yaklaşık 10 bin göçmen ayak bastı.

AFP, 2015’ten bu yana Türkiye üzerinden Yunanistan’a geçen çoğu Suriyeli mültecilerin sayısının 70 bini bulduğunu belirtiyor.

BM verilerine göre 2 Eylül-15 Eylül arasında 2510 göçmen Yunanistan adalarından anakaraya transfer edildi. İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, Yunanistan adalarındaki göçmen sayısının 26 binden fazla olduğunu açıkladı.

Avupa Birliği ile Türkiye arasında, 2016 yılının mart ayında imzalanan Mülteci Geri Kabul Anlaşması gereğince, yasa dışı yollardan Yunanistan’a geçen göçmenler Türkiye’ye iade edilebiliyor. AB de karşılığında Türkiye’ye mali yardım yapmayı taahhüt etmişti.

Ancak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temmuz ayında yaptığı açıklamada AB’yle geri kabul anlaşmasının askıya alındığını duyurmuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yeni Akit hedef gösterdi Bakanlık sansürledi

SONRAKİ HABER

İranlı Yönetmen Reza Ahmadi: Tehlike çanlarını tiyatroyla duyurmak istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...