30 Eylül 2019 13:03

Devlet Tiyatroları yarın perdelerini açıyor

Devlet Tiyatroları, yeni tiyatro sezonunun ilk turunda 12 bölgede 36 yeni oyun ile seyircileri yarın selamlayacak.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Devlet Tiyatroları (DT) perdelerini açıyor. DT’den yapılan yazılı açıklamaya göre, yeni tiyatro sezonunun ilk turunda 12 bölgede 36 yeni oyunla seyircilerini selamlamaya hazırlanan Devlet Tiyatroları, yarın sanatseverlerin karşısına çıkacak.

Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın “Gulyabani”, William Shakespeare’in “Yanlışlıklar Komedyası”, İskender Pala’nın “Leyla ile Mecnun”, Haldun Taner’in “Keşanlı Ali Destanı”, Ekrem Reşit Rey’in “Lüküs Hayat”, Bertolt Brecht’in “Küçük Burjuva Düğünü”, Adalet Ağaoğlu’nun “Kozalar”, Yılmaz Gruda’nın “Kasetçiler” adlı eserlerinden uyarlanan birçok yeni oyun, Devlet Tiyatrolarınca ilk turda seyircilerle buluşturulacak.

Yeni oyunların yanı sıra Necip Fazıl Kısakürek’in “Reis Bey”, Orhan Kemal’in “Üç Kağıtçı”, Dostoyevski’nin “Suç ve Ceza” ve Moliere’in “Cimri” isimli oyunları bu sezon seyircilerin beğenisine sunulmaya devam edilecek.

ANKARA’DA 8 YENİ OYUN

Yeni sezonda yerli ve yabancı yaklaşık 150 farklı oyun sahneleyecek Devlet Tiyatrolarının ilk ay repertuvarında en fazla yeni oyun Ankara’da seyirciye sunulacak. Ankara Devlet Tiyatrosu 2019-2020 tiyatro sezonuna 8 yeni oyun ile “merhaba” diyecek. Yeni oyunlardan, “Küçük Burjuva Düğünü” Şinasi Sahnesi’nde, “Aşkımız Aksaray’ın En Büyük Yangını” ile “Leyla ile Mecnun” Küçük Tiyatro’da, “Vatan Yahut Namık Kemal” Oda Tiyatrosunda, “Lüküs Hayat” Cüneyt Gökçer Sahnesinde, “Maskeliler” Stüdyo Sahnede, “Gulyabani” Altındağ Tiyatro Sahnesinde ve çocuk oyunu “Mavi Pullu Balık” Akün Sahnesinde Ankaralı sanatseverlerle buluşacak.

‘LÜKÜS HAYAT’ İLK KEZ DT’DE

Devlet Tiyatroları sahnelerinden ilk kez perde açacak, Murat Atak’ın yönettiği “Lüküs Hayat”, 5 Ekim Cumartesi günü Cüneyt Gökçer Sahnesinde prömiyer yapacak. Ekrem Reşit Rey’in yazdığı oyun, 1930’ların Türkiye’sinde batılılaşma özentisinde olanlarla sıradan insanlar arasında doğan komik durumları anlatacak.

Yazıldığı dönemin izlerini taşıyan Bertolt Brecht’in “Küçük Burjuva Düğünü”, insan psikolojisine, yabancılaşmaya ve çatışmalara dikkat çekerken, içerdiği sessiz sinema ögeleri, dansları ve müzikleriyle seyirciyi eğlendirecek. Şinasi Sahnesinde 4 Ekim Cuma günü prömiyeri yapılacak oyunun rejisörlüğünü Cem Emüler üstleniyor.

Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın yazdığı ve prömiyeri yine 4 Ekim Cuma günü yapılacak “Gulyabani” oyununu Volkan Özgömeç yönetiyor. Oyun, dönemin İstanbul’unu yalın bir şekilde anlatıyor. Oldukça az dekor kullanılarak orta oyunu tadında sahnelenecek oyunda, seyirciler de zaman zaman oyunun içinde yer alacak.

‘MASKELİLER’ STÜDYO SAHNE’DE

Savaşın ortasındaki Filistin’de parçalanmış bir ailenin mücadelesini ve trajedisini gösteren ve 3 Filistinli erkek kardeşin ihanet ve aldatma üzerine ölüm-kalım mücadelesini anlatan Ilan Hatsor’un yazdığı “Maskeliler” oyunu Kosovalı Yönetmen Nafiz Sami Gürcüali yönetmenliğinde 15 Ekim Salı günü Stüdyo Sahnede sanatseverlerle buluşacak.

Ergün Sav’ın yazdığı ve Faruk Günuğur’un yönettiği “Vatan Yahut Namık Kemal”, Güngör Dilmen’in yazdığı ve Sinan Pekinton’un yönettiği “Aşkımız Aksaray’ın En Büyük Yangını” ve Haluk Işık’ın yazdığı ve Edip Tümerkan’ın yönettiği çocuk oyunu “Mavi Pullu Balık” ise Ankara’nın yeni sezondaki diğer iddialı oyunları arasında bulunuyor.

DİYARBAKIR’DA 6 PRÖMİYER

Yeni sezonda 6 yeni oyunla perde açacak Diyarbakır Devlet Tiyatrosu, yoğun ilgi üzerine açılan iki yeni sahnesi ve 20 oyunla yeni sezonda tiyatroseverlerle buluşmanın heyecanını yaşıyor. Komedi, drama ve müzikal oyunları kapsayan geniş bir repertuvar ile Diyarbakır DT, bu yıl 300 bin seyirciye ulaşmayı hedefliyor.

Sezona 3 Ekim’de Orhan Asena Sahnesinde “Amak-ı Hayal” adlı oyunla başlayacak Diyarbakır Devlet Tiyatrosu, “Kozalar”, “Anlaşılmaz Konuşmalar”, “Çocuğum (Bebeğim”, “Karar” ve çocuk oyunu “Kostümlü Rüzgar”ın prömiyerini gerçekleştirecek.

İZMİR’DE 4 SAHNE 4 YENİ OYUN

İzmir Devlet Tiyatrosu, 2019-2020 tiyatro sezonunda 4 ayrı sahnede 4 yeni oyun ile seyircisini selamlamaya hazırlanıyor. Bornova’dan Urla’ya, Karşıyaka’dan Konak’a uzanan sahneleri ve 1063 kişilik kapasitesi ile İzmir seyircisine ulaşacak İzmir DT, sezonun ilk prömiyerini 1 Ekim’de “Arf Sabiti” adlı oyunla Konak Sahnesinde yapacak. “Moira’nın Gece Döngüsü”, “Kanlı Düğün” ve “Annemin Son Çılgınları”nın da ilk gösterimlerini yapacak İzmir DT, toplamda 20 farklı oyunla sezon boyu perde açacak.

BÖLGELERDEKİ YENİ OYUNLAR

“Kaçış 3: Kıyamete Çağrı”, “Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye” ve “İyi Şanslar” isimli oyunların İstanbul’da prömiyerini yapacak olan Devlet Tiyatroları, Bursa’da “Keşanlı Ali Destanı” ve “Şair-Şiir-Şuur”, Adana’da “Rüstemoğlu Cemal’in Tuhaf Hikayesi” ve “Ayrılık”, Trabzon’da “Kuzguncuklu Fazilet”, Antalya’da “Buzlar Çözülmeden”, Erzurum’da “Kayıp El” ve çocuk oyunu “Çizmeli Kedi”, Konya’da “Kasetçi”, Sivas’ta “Bir Güz Çiçeği Hürriyet”, “1919 Şafak” ve çocuk oyunu “Alice Harikalar Diyarında”, Van’da ise “Yanlışlıklar Komedyası” oyunlarını seyirciyle buluşturacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Fransa eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac için Paris'te tören düzenlendi

SONRAKİ HABER

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu 30. kuruluş yıl dönümünü kutladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...