30 Eylül 2019 11:34

Diyarbakır’da “Cumhuriyet’in Kürtlere, Kürtlerin Cumhuriyet’e bakışı” söyleşisi

7. Diyarbakır Kitap Fuarında “Cumhuriyet’in Kürtlere, Kürtlerin Cumhuriyet’e bakışı” başlıklı söyleşi düzenlendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

7. Diyarbakır Kitap Fuarında Literatür yayınları tarafından “Cumhuriyet’in Kürtlere, Kürtlerin Cumhuriyet’e bakışı” başlıklı söyleşi düzenlendi. Söyleşiye Tarihçi-Yazar  Ayşe Hür ve Tarihçi-Yazar Erdoğan Aydın konuşmacı olarak katıldı.

Söyleşide ilk olarak söz alan Erdoğan Aydın, “Türkler ve Kürtler kelimesinin üstüne Türk egemen sınıflarını yerleştirmemiz gerekiyor. Bu tabi onları tümü ile suçsuz kılmıyor. Ama asli failin bu toprakların geleceğine dair politika belirleyen ve bu politikayı uygulayan egemen sınıflarda aranması gerekiyor. Bu açıdan aslında sosyalist literatür bizim işimizi daha kolaylaştıran, sap ve samanı birbirine karıştırmadan tahlil yapmamızı sağlayan bir anlam taşır diye düşünüyorum” dedi.

Daha sonra söz alan Ayşe Hür ise “Yunan milleti, Rum milleti, Yahudi milleti, Kürt milleti dediğimiz zaman sözünü ettiğimiz ayrı bir kavramdır. İkisini ayıran ne vardır diye sorarsanız, en önemli şey birinin bir siyasi gelecek tasavvuru ve projesinin olmasıdır. Millet bu anlamıyla modern bir kavramdır” dedi. Konuşmasında Sevr anlaşmasına da değinen Hür, Türk milliyetçileri açısından kabul edilemez bulunan bu anlaşmanın Türkiye’de yaşayan azınlıklar bakımından bazı önemli haklar tanıdığını hatırlattı.

Sivas Kongresi’nden sonra beş protokol imzalandığını ve bunlardan ikisinin gizli tutulduğunu söyleyen Hür, Amasya protokolünde Kürt halkının haklarına yer verildiğini söyledi. Konuşmasında Kürtleri zor bir dönem beklediğini de söyleyen Hür, “Umarım geçmişin dersleri ile bugünün olanaklarını çok iyi bir şekilde birleştirerek kendilerine güzel bir gelecek kurarlar” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tutuklu Mustafa Koçak adalet talebiyle ölüm orucuna başladı

SONRAKİ HABER

Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi'nde hasarlı binalara karşı oturma eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...