29 Eylül 2019 04:22

Norveç’te polis korumasında gerçekleştirilen ırkçı eylem protesto edildi

Norveç’te SIAN (Norveç’in İslamlaştırılmasını Durdur) adlı ırkçı bir grubun polis korumasında yaptığı eylem ırkçılık karşıtları tarafından protesto edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç’te bir süreden beri öne çıkan SIAN (Norveç’in İslamlaştırılmasını Durdur) adlı ırkçı bir grubun polis korumasında yaptığı gösteri ırkçılık karşıtları tarafından protesto edildi.

İslam karşıtlığı adı altında ırkçılık yapan SIAN, “Norveç’in İslamlaştırılmaya çalışıldığı”nı propaganda ederek, yerli halkın Müslümanlara karşı kışkırtmaya çalışıyor. Grup propaganda eylemlerini özellikle göçmen kökenlilerin en fazla yaşadığı semtlerde yaparak buralarda provokasyon yaratmaya çalışıyor.

POLİS EŞLİĞİNDE GELDİLER

Cumartesi günü de yine göçmenlerin fazla olduğu Töyen semtini seçen grup, iki saat boyunca semtte eylem yaptı. Grubun eylemi üzerine yüzlerce anti faşist ve ırkçılık karşıtı kişi semt merkezinde toplandı. SIAN’ın eylem yapacağı yer polis tarafından bariyerlerle kapatılarak çok sayıda polis aracı ve ambulans hazır bekletildi. Saat 13.00’te polis korumasında olay yerine gelen ırkçı grup bir yandan İslam bir yandan komünizm karşıtı konuşmalar yapmaya başladı. Polisin “ifade özgürlüğü” iddiasıyla izin verdiği eylem yüzlerce kişi tarafından protesto edildi.

KONUŞMALARI SLOGANLARLA ENGELLENDİ

Hem Norveç yerlileri hem de göçmenlerden oluşan ırkçılık karşıtı grup sloganlarla ve beraberlerinde getirdikleri tencere kapakları, çeşitli müzik aletleri, düdük, zurna gibi araçlarla ırkçıların konuşmalarını engellemeye çalıştı. Ayrıca ırkçı gruba yumurta, mandalina, plastik şişe vb. atıldı. Ancak ırkçıları koruyan polis bu kişileri ise gözaltına aldı.

SAĞCI PARTİLER DESTEK VERİYOR

SIAN, Norveç’te ırkçı ve faşist örgütler içinde en aktif faaliyet yürüten örgütlerden biri. Norveç’te yabancı karşıtı olan FrP (İleri Adım Partisi) aşırı ırkçı ve faşist grupla mesafeli olduğunu ileri sürse de 9 Eylül 2019’da yapılan yerel seçimlerde listelerinde SIAN üyelerine yer vermişti. Norveç Devlet kanalı NRK’nin yaptığı bir incelemede son beş yıl içinde SIAN’ın Facebook gurubunda aktif olan 28 kişi FrP’nin seçim listelerinde yer aldı.

ÖNCEKİ HABER

Danimarka enerji şirketlerine para akışını durdurdu

SONRAKİ HABER

Mersin’de tarım konferansı: Sermaye kendi için, köylü ülke için istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...