29 Eylül 2019 00:38
Son Güncellenme Tarihi: 30 Eylül 2019 07:26

Ürdün’de öğretmenler mahkemenin yasak kararına karşın grevi sürdürmekte kararlı

Ürdün’de Öğretmenler Sendikasının 8 Eylül'de zam talebiyle başlattığı grev, İdare Mahkemesi tarafından yasaklandı ancak öğretmenler "Grevi sürdüreceğiz, anayasal hakkımız" cevabını verdi.

Fotoğraf: Laith Joneidi/AA

Paylaş

Ürdün hükümeti, öğretmenlere kademelerine göre zam yapılması yönünde karar aldı. Ürdün haber ajansı PETRA'ya göre Başbakan Ömer Razzaz başkanlığında toplanan hükümet, öğretmenlere zam yapılmasına karar verdi. Zammın öğretmenlerin kademelerine göre 24 dinar (33 dolar) ila 31 dinar (43 dolar) olacağı ifade ediliyor. Rezzaz, öğretmenlerin görev başına dönmesi durumunda zammın ekim ayından itibaren ödenmeye başlanacağını belirtti.

ÖĞRETMENLER KARARA TEPKİLİ, GREV SÜRECEK

Öğretmenler Sendikası Başkan Yardımcısı Nasır Nevasara, sendikanın Facebook sayfasında, hükümetin kararıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Hükümetin kademe sistemine göre tek taraflı olarak aldığı zam kararını “despotluk” olarak nitelendiren Nevasara, “Biz bu kırıntıyı hükümete bağışlarız. Söz konusu miktar, yüzde 10'a bile tekabül etmiyor ve öğretmenlerin talep ettiği miktardan az” ifadesini kullandı.

Hükümetin, 5 Eylül'deki eylemlerde yaşananlardan ötürü özür dilememesini de kınayan Nevasara greve devam edeceklerini vurguladı.

MAHKEMENİN GREV YASAĞI KARARINA RAĞMEN ÖĞRETMENLER KARARLI

Sendikanın başkan yardımcısı Nasır en-Nevasara, İdare Mahkemesinin, genel grevi durdurmaları için aldığı ihtiyati tedbir kararını değerlendirdi. Nevasara, "Yasalara ve yargıya saygı duyuyoruz. Onlara güvenimiz de tam. Grev devam edecek. Bu bizim, anayasal bir hakkımızdır. Sendika yönetim kurulu tüm yasal sorumluluğu üstleniyor." dedi.

Ürdün'de Eğitim Bakanlığınca uygulanan kademe sistemine göre öğretmenler, asistan öğretmen, öğretmen, birinci öğretmen ve uzman öğretmen olmak üzere sınıflandırılıyor.

Ürdün'ün başkenti Amman'da binlerce öğretmen, maaşlarına zam yapılması talebiyle 5 Eylül'de eylem düzenlemişti. Güvenlik güçleri eyleme saldırırken öğretmenleri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanmıştı.

Bunun ardından öğretmenler, 8 Eylül'de zam talebiyle ülke çapında süresiz greve başlamıştı.

Ürdün Öğretmenler Sendikası Başkan Yardımcısı Nasır Nevasara, düzenlediği basın toplantısında, maaşlarına artış talepleri yerine getirilene ve 5 Eylül'de düzenlenen eylemde öğretmenlere yapılan saldırının sorumluları hesap verene kadar hiçbir öğretmenin derslere girmeyeceğini bildirmişti. (Amman/AA)

ÖNCEKİ HABER

Şarkıcı Dodan'ın 'Kürtçe şarkı yasak' denilerek polislerce engellendiği iddia edildi

SONRAKİ HABER

TBB Başkanı Feyzioğlu: Yargı paketi mucize değil ama önemli bir adım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...