28 Eylül 2019 08:35

Kıbrıs’ın 68’li liderini kaybettik

'68 kuşağının gençlik önderlerinden İlker Kılıç Londra'da hayatını kaybetti.

Londra’daki Kıbrıslı Türk toplumunun 68 kuşağının gençlik önderlerinden İlker Kılıç

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Londra’daki Kıbrıslı Türk toplumunun 68 kuşağının gençlik önderlerinden İlker Kılıç’ı yitirdik. Kılıç, Kıbrıslı toplumun örgütlü mücadelesinde emeği geçen önemli isimlerdendi.

Yıllarca Londra'da çeşitli çalışmalar yürüten Kılıç, Hayat Televizyonundaki “Artı Eksi 7 Londra” programına da yer yer yorumlarıyla katılıyordu. Kılıç’ın cenaze töreniyle ilgili bilgiler ailesi tarafından açıklanacak.

Gazeteci Faruk Eskioğlu’nun 2016’da “Deniz ve Mahirlerin Kıbrıs kolu” başlığıyla kaleme aldığı Kılıç’ın biyografisi şöyle:

“İlker Kılıç 1947’de 4 kardeşin en büyüğü olarak Baf’ta doğar. 16’sındayken 1963 olayları başlayınca Baf’ı savunmak için dedesinin adıyla anılan ‘Mavroali Cephesi’nde mücahit olur. Baf Türk bölgesinde Büyük Cami’nin minaresinde mitralyözle savunma yapan eniştesinin yanına şarjörcü olarak göreve gönderildiğinin 3’üncü günü dayısı da içinde “Mavroali Cephesi”ndeki mücahitlerin şehit düştüğünü öğrenir. Baf, ileride ‘Gazi’ unvanını hak edecek biçimde EOKA’cı saldırılarına karşı destan yazdırır.

Olaylar durulup okullar açıldığında Baf Kurtuluş Lisesi son sınıfında öğretmen kalmamıştır. Kılıç liseyi Limasol 19 Mayıs Lisesinde bitirir. Ankara ODTÜ Mimarlık’ı kazanır. Okulun ilk günü Sinan Cemgil ile tanışır. Kennedy bursunu kazanır. Bursu yitirmemek için derslerine çalışmaya özen gösterir.

1968’de Dev Genç’lidir… ODTÜ Kıbrıslı Türk Öğrenci Birliğinin başkanı olur. Türkiye’deki Yüksek Öğrenim Gençliği Kıbrıs Türk Ulusal Federasyonunda liderlik yapar. Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, Taylan Özgür ile tanışır, Sinan Cemgil ile dostluk, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ile yurt arkadaşlığı yapar. O dönemdeki Ankara hatta İstanbul’daki öğrenci eylemlerine katılır. ABD Ankara Büyükelçisi Komer’in ODTÜ’deki aracının yakılma eyleminde bulunur, hatta çakmak da Kılıç’tandır…

1968’de staj için gittiği Almanya’dan dönerken getirdiği yeşil Volkswagen, 68 kuşağının eylem aracı olur. Deniz ve arkadaşlarının Emek İş Bankası soygununda, Mahir’in Kızılay’daki polis ablukasından kurtulmasında, Ziraat Fakültesindeki faşist işgale silahla gözdağı verilmesinde Volkswagen de rol alır.

Mahir Çayan’ın önerisiyle Kılıç, Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda bir “Kıbrıs Semineri” verir. EOKA’nın emperyalistlerin kendi çelişkilerinden kaynaklanan ve adayı Yunanistan’a bağlamak isteyen faşist bir yapılanma olduğunu anlatır. Çayan da Kılıç’ın görüşlerine katılır.

Kılıç 1969’da ODTÜ’den mezun olur ve mastır yapmaya başlar. Ankara Belediyesinden çevre düzenlemede İngiltere ya da ABD’de burslu eğitim teklifi alır.

12 Mart 1971 askeri muhtırasıyla yeni bir dönem başlamıştır. ODTÜ Kıbrıslı Türk Öğrenci Birliği kapatılır. (Daha sonra açıldığında Mehmet Ali Talat başkan olacaktır) Kızıldere ve Nurhak’ta arkadaşları düşer. 6 Mayıs 1972’de Deniz, Yusuf, Hüseyin idam edilir… O yıllarda polis, aralarında Kılıç’ın da bulunduğu Kıbrıslı sosyalist öğrencilerin peşine düşer. Kılıç Kıbrıs’a dönerek sosyalist mücadeleyi sürdürmeye karar verir.

1972’de Lefkoşa’ya yerleşir ve mimarlık yapmaya başlar. Halkın Sesi’nde yazıları yayınlanır. Sosyalist arkadaşlarıyla birlikte Mithat Berberoğlu’nun kısa süre önce kurduğu Cumhuriyetçi Türk Partisine (CTP) katılırlar. CTP’deki faaliyetlerinden dolayı 2 yıl ertelemeli, 3 yıl hapis cezası alır. Kefaletle serbest bırakılınca 1973 Ağustos’unda Londra’ya gelir.

Bir ay sonra bir mimarlık şirketinde işe başlar. Kıbrıs’ta tanıştığı ve nişanlandığı ikinci kuşaktan Sevil Hanım ile 1974’te evlenir. O yıllar Kıbrıs yine karışıktır. Kılıç Londra’da 1972’de kurulmuş olan Demokrasi Derneğine 1974’te başkan seçilir. CTP’ye destek amacıyla ‘CTP Komitesi’ni kurar. Kıbrıs Türk Toplum Merkezi ve onun yayınladığı Toplum Postası’na omuz verir.

1988’de CTP’nin ilçe teşkilatı gibi çalışmaya başlayacak olan CTP Londra Dayanışma Derneği kurulur. Kılıç da yönetimde görev alır.

1990’da Jenk, Eren, Eliz isimli üçüzleri doğar… Bir süre aktif siyasetten uzaklaşsa da CTP Londra Dayanışma Derneği başkanlığına 1994’te seçilir. CTP’nin iktidarı hedeflemesini savunur. 1996’da Mehmet Ali Talat’ın liderliğiyle partinin vizyonu da genişler. Londra’nın da desteği ile 2003’te Kuzey Kıbrıs’ta CTP dönemi başlar.

Eğitime önem veren Kılıç, iki oğlunun Cambridge ve kızının da Oxford’da okumalarından gurur duyduğunu söylüyor. Gençlerin duyarlı olmaları ve ilerici olmalarını, bir de meslekleriyle diğer uğraşları arasında bir denge kurmalarını öğütlüyor.”

ÖNCEKİ HABER

Gün yüzü görmeyen kadınlar güneşe dokunsun diye...

SONRAKİ HABER

Kadıköy’de kadınlar "Kadın cinayetlerini acil önle" dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...