28 Eylül 2019 08:30

Cumartesi Anneleri, Hüseyin Morsümbül’ün akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri, 757'nci hafta eylemlerinde, 18 Eylül 1980 yılında gözaltına alınıp kaybedilen Hüseyin Morsümbül’ün akıbetini sordu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle sürdürdükleri eylemlerinin 757’nci haftasında Cumartesi Anneleri, Hüseyin Morsümbül’ün akıbetini sordu.

Cumartesi Anneleri açıklamalarını İHD İstanbul Şubesi'nin bulunduğu sokakta polis ablukası altında okudu. Cumartesi Anneleri, üzerinde kayıpların fotoğraflarının olduğu tişörtler giyerek gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarıyla karanfil taşıdı.

Cumartesi Annelerinin 757’nci hafta eyleminde 12 Eylül askeri darbesinin ardından, 18 Eylül 1980 yılında gözaltına alınıp kaybedilen Hüseyin Morsümbül’ün akıbeti soruldu. Açıklamayı Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun yaptı. Hüseyin Morsümbül’ü unutmadıklarını belirten Tosun, “Hukukun toplumsal barış ve düzeni sağlayabilmesi için hak ihlallerinin bağımsız yargı mensupları tarafından soruşturulması, ihlalcilerin adil bir soruşturma ve yargılamayla cezalandırılması şarttır” dedi.

"İFADESİ ALINIP SALINACAK" DENİLDİ

18 Eylül 1980 tarihinde gözaltına alınıp kendisinden bir daha haber alınamayan Hüseyin Morsümbül’ün akıbetini soran Tosun, “12 Eylül askeri darbesinin ardından, 18 Eylül 1980 akşamı Morsümbül ailesinin Bingöl’deki evi asker ve polisler tarafından basıldı. Bingöl Lisesinde öğrenci olan çocukları Hüseyin gözaltına alındı. ‘Oğlumu nereye götürüyorsunuz’ diyen annesine ‘İfadesi alınacak, kısa bir süre sonra gelir’ denildi” diye belirtti. 

İHD avukatının 2011 yılında yaptığı suç duyurusu ile Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığının yeni bir soruşturma başlattığını aktaran Tosun, Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturmayı derinleştirme görevini yerine getirmediğini ifade etti. Tosun, savcılığın olayın üzerinden uzun zaman geçmesi nedeniyle dava açmayı gerektirecek yeterli delil elde edilemediği gerekçesiyle "Ek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar" verdiğini söyledi.

VASİYETİ MEZAR TAŞINA YAZILDI

Hüseyin Morsümbül’ün 3 yıl önce yaşamını yitiren annesi Fatma Morsümbül’ün 36 yıl oğluna ulaşmak için mücadele ettiğini hatırlatan Tosun, “Vasiyeti üzerine mezar taşında ‘Yıllarca Galatasaray’da oğlum Hüseyin ile buluşmanın hayaliyle geldim. Bizi söküp atmak istediler, copladılar, yerlerde sürükleyip gözaltına aldılar, vazgeçmedik’ yazıldı. Arkadaşımız Fatma Morsümbül’ün bıraktığı yerden, gözaltında kaybedilen oğlunun akıbetinin açıklanmasını istiyoruz! Hüseyin Morsümbül’ü kaybedenlerin adil bir yargı önünde hesap vermesini istiyoruz. Morsümbül ve tüm kayıplarımız için adalet istiyoruz” diye konuştu.

"HÜSEYİN’İN KEMİKLERİNİ BEN BULACAĞIM"

Açıklamanın ardından Morsümbül ailesi adına kısa bir konuşma yapan Hüseyin Morsümbül’ün yengesi Ayten Morsümbül, “Fatma Ana yok ama ben buradayım. Onun davasını onun adaletini ben sürdüreceğim. Hüseyin’i ben arayacağım. Onun kemiklerini ben bulacağım. Ben adalet istiyorum. Biz sadece kayıplarımız istiyoruz” diye belirtti. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

İsveç'te Gazeteci Dawit İsaak için araştırma komisyonu önerisi

SONRAKİ HABER

Gün yüzü görmeyen kadınlar güneşe dokunsun diye...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...