28 Eylül 2019 02:40

Domates üreticisi düşük fiyatlardan şikayetçi

Çanakkale’deki domates üreticileri: “Fiyat 40 kuruşa kadar düştü, zor durumdayız.”

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Çanakkale’de domates üreticisi düşük fiyatlar nedeniyle dertli.

İlk turfanda 1-2 liradan satılan domatesin fiyatı, bollaştıkça 40 kuruşa kadar düştü. Üretici umudunu hasadı başlayan son turfanda domatese bağladı.

Fiyat düşüşüne plansız dikimin neden olduğunu savunan Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, üreticinin para kazanamadığı için gelecek yıl dikimin azalacağını belirtip, “Önümüzdeki yıl pahalı domates yemeye bugünden hazırlıklı olalım” uyarısı yaptı.

Çanakkale'de her yıl bir kısmı sofralık, bir kısmı da salçalık olmak üzere 80 ile 100 bin dönüm arasında domates dikimi yapılıyor. Buna karşın 500 ile 700 bin ton arasında domates üretiliyor.

“MALİYETİNE DOMATES SATILIYOR”

Orta ve son turfanda domatesin tarlada 50 kuruş ile 1 lira arasında değişen fiyatla satıldığını ifade eden Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Şu anda maliyetine domates satılıyor. Malını ayakta tutmak için hastalıklarla mücadelesine de devam ediyor. Bir taraftan da domatesi yaşlanmasın diye topluyor. Salça fabrikasına gönderiyor, piyasaya satıyor. Hiçbir şey yapamazsa topluyor, döküyor, bundan sonraki dönemlerde hasadına devam edebilmek için” dedi.

Kaya, “Biz 2 liradan domates sattığımızda hep ‘memnunuz’ dedik. Hiçbir zaman için de domatesimizi 10 liraya satmaya çalışmadık. Ama 1 liradan da satmak istemedik. Taban ve tavan fiyatı uygulamasını bu yüzden istedik. Tarlamızdaki domatesimize 1,5 lirayla 2,5 lira arasında bir bant belirlense, pazarda da 5-6 lira olacak şekilde bir düzenleme getirilse hem tüketici, hem de üreticiyi memnun edecek” diye konuştu.

“PAHALI VE MEŞAKKATLİ BİR İŞ”

Fiyatlardaki düşüşün plansız dikimden kaynaklandığını kaydeden Kaya, “En başta yapılması gerekenlerden birisi planlı dikim. Önümüzdeki yıl ciddi şekilde pahalı domates yemeye bugünlerden hazırlıklı olalım. Eğer ki bir planlı dikim yaptırma noktasında gerekli adımlar atılmazsa, önümüzdeki yıl bu üretimden birçok arkadaşımız çıkar. Çünkü domates üretimi zor, pahalı ve meşakkatli bir iş” dedi. (Çanakkale/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Kamyon kasasından düşen mevsimlik orman işçisi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Sevgilisi tarafından asansör boşluğuna itilen kadın yaşam savaşı veriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa