27 Eylül 2019 14:20

Yeni Zelanda, İspanya, Hollanda ve Almanya'da iklim eylemi: Artık harekete geçin

Yeni Zelanda, İspanya, Hollanda, Almanya ve İsviçre'de binlerce kişi, iklim politikalarını protesto etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dünya çapında her yaştan yaşam alanı savunucusunun gerçekleştirdiği iklim eylemleri bugün de devam etti. Yeni Zelanda, İspanya, Hollanda, Almanya ve İsviçre'de her yaştan öğrenci ve yaşam alanı savunucusu, hükümetlerinin iklim politikalarını eleştirdi ve bir an önce somut önlemler alınmasını talep etti.

YENİ ZELANDA

Yeni Zelanda'da, küresel iklim değişikliğine dikkat çekmek isteyen öğrencilerin okula gitmeyerek düzenlediği iklim eylemine on binlerce yaşam alanı sanuvucusu destek verdi.

AA'nın aktardığı, Radyo Yeni Zelanda'nın haberine göre, öğrenciler tarafından örgütlenen eylemler, Wellington, Auckland, Christchurch, Hamilton, Tauranga, Napier ve Dunedin gibi ülkenin büyük kentleri başta olmak üzere 40'tan fazla noktada gerçekleşti. Eyleme, üniversite öğrencileri, iş insanları, sendika ve siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra farklı yaş gruplarından yaklaşık 170 bin yaşam alanı savunucusu katıldı.

Başkent Wellington’daki eylemde de kitle, "Bizim evimiz, dünyamız", "Kirlilik değil, çözüm üretin", "Annemizi (dünya) koruyun", "Ağaçları kucaklayın", "Dünyamızı temiz tutun", "Şimdi harekete geçin" yazılı pankartları taşıdı.

İSPANYA

Dünya çapında düzenlenen iklim eylemleri kapsamında İspanya genelinde 300'den fazla protesto gerçekleşti.

Ülkede iklim değişikliğine karşı mücadele veren gençlik örgütlerinin çağrısıyla yapılan eylemler; Madrid, Barselona, Valensiya, Bilbao ve Sevilya gibi büyük kentlerde yüksek katılımlı gerçekleşti. İşçi sendikalarının ve sol-sosyalist siyasi partilerin de destek verdiği eylemlerde, siyasetçilere çağrılarda bulunuldu.

Gençler, iklimsel acil durum karşısında hızlı hareket edilmesini, bilim ve iklim kriterlerinin belirlediği koşullar altında sera gazı emisyonlarını net sıfıra indirme taahhüdünün yerine getirilmesi için somut önlemler alınmasını talep etti.

Öte yandan İspanya'da geçici hükümet, bugün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, 2020-2030 yılları arasında İspanya'nın çevreyle ilgili hedeflerine ulaşmasına yönelik 57 önlemin yer aldığı "1. Hava Kirliliği Kontrol Programını" onayladı.

HOLLANDA

Hollanda'nın Lahey kentinde toplanan binlerce yaşam alanı savunucusu, küresel ısınma ve iklim değişikliğine dikkati çekerek hükümetin iklim politikalarını protesto etti. Ülkenin farklı kentlerinden gelen yaklaşık 30 bin kişi, Koekamp Meydanı'nda toplandı. Kitle, ana yolları kullanarak Malieveld Meydanı'na yürüdü.

Hollanda hükümetinin iklim politikalarını eleştiren kitle, iklim değişikliğiyle mücadele için etkin politikalar uygulanması çağrısında bulundu.

ALMANYA

Almanya’nın başkenti Berlin’de de yüzlerce öğrenci, hükümetlerin iklim politikalarını protesto etti. "Fridays For Future" eylemleri kapsamında Almanya Enerji ve Ekonomi Bakanlığı önündeki Invalidenpark’ta toplanan öğrenciler, ellerindeki dövizlerle protestolarını gerçekleştirdi. 

İSVİÇRE 

İsviçre'nin başkenti Bern`de de de her yaştan binlerce yaşam savunucusu "Herkes için yaşanabilir bir dünya" talebini yeniledi. Öğrencilerin örgütlediği boykota Fransız Kantonlarından katılım oldukça yüksek oldu.

Cenevrede binlerce genç okulları boykot ederek sokaklara çıktı ve yürüyüş gerçekleştirdi. Birçok şehirde alternatif programlar örgütleyen aktivistler, gün boyu paneller, seminerler ve çeşitli etkinlikler düzenleyerek toplumsal duyarlılığı artırmaya çağrı yaptı.

Bern'de biraraya gelen on binlerce kişi, "Herkes için yaşanabilir bir dünya" talebiyle yürüyüş ve miting düzenledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Rize HDP Milletvekili Adayı Selda Karafazlı ile babasına saldıranlara ödül gibi ceza

SONRAKİ HABER

Ölüme davetiye: İÜ Veteriner Fakültesi öğrencileri hasarlı binada derse çağrıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...