27 Eylül 2019 11:27

EGEÇEP: Yargılanması gerekenler raporu halkından gizleyen kurumlardır

Ege Çevre ve Kültür Platformu Yürütme Kurulu, halk sağlığını ilgilendiren kanser raporunu yayımlayan bilim insanı Bülent Şık'a verilen hapis cezasına tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan bilim insanı Bülent Şık için Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Yürütme Kurulu yazılı açıklama yaparak, esas yargılanması gerekenlerin milyonlarca yurttaşın yaşamını doğrudan ilgilendiren raporu halktan gizleyen kurumlar olduğunu söyledi.

Gıda Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, Sağlık Bakanlığının kanser raporunu kamuoyuna duyurduğu için, “göreve ilişkin bilgilerin açıklanması” suçlamasından 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin EGEÇEP Yürütme Kurulu yazılı açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, karar duruşmasında Şık’ın ifadelerini desteklediklerini belirterek, “Toksik ve kanserojen kimyasallardan kaynaklanan çevre kirliliği, başta çocuklar olmak üzere, insan ve doğal hayatın sağlığına yönelik ciddi bir risk oluşturur ve bu riski bertaraf etmek için ilgili kamu kurumlarının gereken tedbir ve güvenlik önlemlerini alma yükümlülüğü vardır. Bu yükümlülüğü yerine getirmemek açıkça insanları tehlikeye atma suçunu işlemek olarak görülmelidir, diyen Bülent Şık’ın bu açıklamasını destekliyoruz. Esas yargılanması gerekenler, başta çocuklar olmak üzere milyonlarca yurttaşın yaşamını doğrudan ilgilendiren bu raporu kendi halkından gizleyen ilgili kurumlardır” denildi.

Söz konusu raporun acilen duyurulmasını, Bülent Şık’ın beraatini talep eden EGEÇEP, “Kimyasal toksik atıklarıyla akarsuları, tarım alanlarını zehirleyerek gıdamızı, yaşamımızı tehlikeye atan sanayi vb. kuruluşların yaşama kastetme suçundan yargılanmasını talep ediyoruz. Bülent Şık yalnız değildir” diye belirtti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Trump-Zelenskiy görüşmesinde Almanya da var

SONRAKİ HABER

CHP'li Levent Gök: İşsizlik ödeneklerinde 650 milyonluk farkın sebebi ne?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...